Liściokwiat garbnikowy (amla) – grube, piękne włosy, wyraźnie młodsza skóra i inne cuda
Amla ze wszystkich istniejących „zielonych” produktów spożywczych na świecie zawiera najwięcej przeciwutleniaczy.
Amla rośnie w Indiach i jest najważniejszą rośliną w medycynie ajurwedyjskiej. Służy niemal do wszystkiego. Od ochrony wątroby, poprzez poprawę metabolizmu, odchudzanie, odmładzanie, po wzmocnienie włosów i odżywienie tkanek.
Zacznijmy od właściwości przeciwutleniających. Czy wiecie, że w ciągu 2 godzin od wystąpienia stresu oksydacyjnego ilość przeciwutleniaczy w organizmie znacząco się zmniejsza ? Kiedy załóżmy nawąchasz się spalin samochodowych, kiedy niedośpisz, albo się rozchorujesz, Twój organizm momentalnie zużywa przeciwutleniacze. A czy wiesz, że odzyskanie tego co utracisz może zająć już nie 2 godziny ale 3 dni? Nic się nie dzieje jeśli Twoje pożywienie zawiera przeciwutleniacze i uzupełniasz je na bieżąco. Gorzej sprawa się przedstawia jak żyjesz o herbacie z cukrem, pepsi, pizzy czy słodyczach. Za każdym razem gdy wcinasz coś takiego poziom witaminy E w Twoim organizmie spada, poziom wolnych rodników rośnie, a organizm zużywa własne zapasy przeciwutleniaczy.
A teraz porównanie śniadań i zawartości przeciwutleniaczy w produktach:
Wersja 1: (w nawiasach ilość jednostek przeciwutleniaczy)
jajecznica (8), na bekonie (7),
płatki kukurydziane (25) na mleku (10),
naleśnik (21) z syropem klonowym (9),
bagietka (20) z serem topionym (4).
Przeciętne śniadanie to 25 jednostek przeciwutleniaczy
Wersja 2:
szklanka wody (0), pół szklanki borówek (323), dojrzałe mango (108), łyżka siemienia lnianego (8), pół szklanki liści mięty (103).
Jak widać śniadanie z wersji 2 daje około 500 jednostek przeciwutleniaczy. A gdy dołożymy łyżeczkę amli mamy już 753 jednostki. Ktoś kto w taki sposób się odżywia jeszcze nie zdąży dobrze wstać z łóżka a już napakowany jest przeciwutleniaczami w takiej ilości jakiej przeciętnie odżywiająca się osoba nie dostarczy w ciągu tygodnia !!!
A teraz dalej, właściwości amli:
- przeciwzapalne
- przeciwgorączkowe
- przeciwbólowe
- moczopędne
- oczyszczające
- regenerujące
- tonizujące wątrobę, nerki, układ trawienny i krwionośny
- zapobiega chorobom wrzodowym
- zapobiega chorobom neurologicznym
- zapobiega anemii
- skuteczna w leczeniu i profilaktyce nowotworowej
Amla, tak jak wspomniałam w tytule, jest najlepszym naturalnym środkiem na porost włosów, zapobiega łysieniu i siwieniu, działa przeciwłupieżowo i przeciwzapalnie, zmniejsza przetłuszczanie się włosów, zmiękcza je i nadaje blasku. Na włosy najlepiej stosować olejek z amli (najlepiej bo najwygodniej), można nanieść na włosy godzinę przed myciem oraz wmasować w skórę głowy.
Roślina stosowana jest również na twarz i ciało w formie maseczek. Uważa się ją za super środek działający odmładzająco.
Amla występuje w postaci kapsułek, oleju, proszku oraz suszonych owoców. Zaznaczam, że smak proszku i owoców jest niezbyt dobry (cierpki, kwaśny), więc najlepiej dodawać do czegoś: jogurtu, koktajlu itp.
źródło:
„Jak nie umrzeć przedwczesnie” Dr. Michael H. Greger Gene Stone