fbpx
choroby,  Czy wiecie, że,  grzyby,  odporność

Pieczarka na odporność – niesamowite działanie!

Pieczarki, tak jak i inne grzyby uznawane są za mało wartościowe i bardziej myślimy o ich walorach smakowych niż o właściwościach zdrowotnych. Fakt, że taki sos pieczarkowy jest pyszny i chętnie widzimy go na stole wraz z makaronem czy kaszą, ale nie mając świadomości, przy okazji dostarczamy sobie wiele wartościowych składników.

Przede wszystkim znajduje się w nich sporo witamin z grupy B, kwas foliowy, witamina C i D, selen, miedź i potas. Dodatkowo zawierają polifenole i flawonoidy, które chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Zajadanie się pieczarkami to:

– uregulowane ciśnienie oraz prawidłowy poziom cholesterolu dzięki witaminie B, potasowi i błonnikowi

– zdrowe kości dzięki witaminie D

– zdrowa skóra dzięki antyoksydantom

– wspomaganie odchudzania dzięki małej ilości kalorii i błonnikowi, który powoduje, że dłużej czujemy się najedzeni.

No i najważniejsze:

Jeśli w okresie jesienno zimowym chcesz pozostać zdrowy powinieneś wprowadzić do swojego menu te pospolite grzyby, bo wystarczy 1 sztuka dziennie, aby wzmocnić swoją odporność. Jak to się dzieje, że właśnie pieczarka posiada taką cudowną moc? Grzyb ten w wyśmienity sposób zwiększa w naszym organizmie ilość immunoglobulin A, czyli tych cząsteczek, które nasz organizm produkuje sam, po to żeby niszczyć wirusy i bakterie naszych śluzówek. A właśnie śluzówka pełni rolę warstwy ochronnej naszego organizmu. Jedzenie pieczarek powoduje, że ilość produkowanych immunoglobulin A znacznie wzrasta i co ważne, proces ten jest długotrwały.

Badania przeprowadzone na ludziach dowiodły, że pieczarki znacząco przyspieszają wydzielanie immunoglobulin A i dzieje się to tak szybko, że swoją odporność można poprawić w zaledwie kilka dni, a może nawet już w tym samym dniu, w którym je spożywaliśmy. Bardzo ważne jest również to, że gdy będziemy jeść pieczarki przez 1 tydzień codziennie, to nasza odporność będzie wysoka przez kolejny tydzień, nawet jak już pieczarek jeść nie będziemy.

Badanie wykazało, że aby uzyskać 100% odporność należałoby jeść 5 pieczarek dziennie, ale pozytywne efekty w zakresie odporności da się zauważyć zjadając już 1 pieczarkę na dzień. Dobrym rozwiązaniem jest jedzenie przez tydzień po 5 pieczarek dziennie, aby podczas tego czasu nasza odporność wystrzeliła w górę, a potem dla podtrzymania tego stanu jeść np. 1 pieczarkę każdego dnia.

Pieczarki działają ochronnie również wewnątrz naszego ciała. Zwiększają dojrzałość komórek układu odpornościowego ze szpiku kostnego. Komórki te nazywają się dendrytycznymi i mogą wytwarzać limfocyty T – ważne białe krwinki, które potrafią rozpoznawać i niszczyć antygeny atakujących drobnoustrojów.

Czy pieczarki mogą jeść dzieci? Grzybów leśnych nie powinno się podawać dzieciom poniżej 16 roku życia, ale grzyby hodowlane takie jak pieczarki czy boczniaki śmiało mogą jeść nawet te najmłodsze dzieci.

Jeśli interesuje Cię indywidualnie rozpisana dieta zapraszam po więcej informacji TUTAJ

Zapraszam również na mój instagram https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/ gdzie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i małokaloryczne dania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge