fbpx
nabiał,  odchudzanie,  zdrowie,  zdrowie w płynie

Co zyskasz gdy zamienisz mleko krowie na owsiane?

Jeszcze kilka lat temu po mleko owsiane sięgali zwykle weganie czy wegetarianie, a wiele osób nie miało pojęcia o jego istnieniu. Dziś coraz więcej osób po nie sięga nie tylko z powodu walorów smakowych, ale i ze względów zdrowotnych.

Nazwa „mleko” w tym przypadku jest potoczna, bo oficjalnie jest to napój. Prawnie określenie „mleko” jest zarezerwowane jedynie dla wydzieliny gruczołów mlecznych ssaków. Ja jednak pozostanę przy tym „nielegalnym” określeniu.

Ostatnie lata to wysyp nietolerancji glutenu, laktozy, bądź ogółem nabiału, bądź też samego mleka. Wiele osób, którym rozpisuję dietę zaznacza z góry, że ma jeden z tych problemów. I tutaj między innymi przychodzi na ratunek mleko owsiane.

Jest małokaloryczne, zawiera 54 kcal w 100 ml napoju. Jego ogromną zaletą jest obecność cennego błonnika, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie jelit, w tym zapobieganie i leczenie zaparć. Ponadto jest wzbogacone w wapń i witaminę D3, co pomaga wzmacniać kości i zapobiegać osteoporozie. Witamina A i D powodują również, że wzrasta odporność nie tylko na przeziębienia ale i na choroby autoimmunologiczne. Zawartość żelaza i witaminy B12 natomiast może zapobiegać występowaniu anemii.

 

W mleku owsianym znajdziemy:

  • wapń

  • żelazo

  • potas

  • sód

  • ryboflawina

  • witamina A

  • witamina D

Pisząc o mleku owsianym należy również pamiętać o zawartym w nim beta glukanie, który ma korzystny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową. Składnik ten szczególnie polecany jest osobom walczącym z wysokim cholesterolem.

Co jeszcze?

  • pomaga oczyścić ciało, bo eliminuje z niego toksyczne odpady

  • kontroluje poziom cukru we krwi

  • chroni przed rakiem

  • wspomaga zdrowie układu trawiennego

Warto więc zamienić mleko krowie na owsiane. A jeśli już się na to zdecydujesz to pamiętaj aby sprawdzać na opakowaniu czy nie ma dodanego cukru. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zrobienie go sobie samemu. Jest to bardzo proste. Wystarczy namoczyć 1 szklankę płatków owsianych w wodzie na noc. Wody do namoczenia użyć tyle, aby tylko płatki były zanurzone. Rano dolać 4 szklanki wody i zblendować. Po czym wystarczy odcedzić i mleko owsiane gotowe.

 

Zapraszam również na mój instagram https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/ gdzie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i małokaloryczne dania

Jeśli interesuje Cię indywidualnie rozpisana dieta zapraszam po więcej informacji TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge