fbpx
choroby,  cukrzyca,  diety,  dodatki do żywności,  kalorie

Masz cukrzycę? Te produkty definitywnie wyrzuć ze swojej diety

Istnieją produkty, które w diecie cukrzyka powodują ogromne szkody. Jeśli któryś z poniższych występuje w Twojej diecie to koniecznie go usuń z jadłospisu

 

PIECZYWO Z BIAŁEJ MĄKI

Dlaczego akurat białe pieczywo? Ponieważ powstaje ono z mąki, którą pozbawiono zewnętrznej części, a właśnie ta odrzucona część zawiera błonnik spowalniający wchłanianie węglowodanów w jelicie. Białe pieczywo to produkt bezwartościowy, gwałtownie podnoszący poziom cukru we krwi. Białe pieczywo powinno zostać wyeliminowane również z diety ludzi zdrowych.

BIAŁY RYŻ

Tak jak w przypadku białego pieczywa, tak i biały ryż został pozbawiony tego co wartościowe wraz z otrębami i łuskami. Oznacza to, że ryż ten nie posiada błonnika, a to z kolei powoduje, że glukoza szybko przedostaje się do krwioobiegu. U osób zdrowych nadmierne spożywanie białego ryżu powoduje zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy o 20%.

 

 

WAFLE RYŻOWE

Jest to produkt wysoce przetworzony. Tak jak dwa poprzednie produkty, tak i wafle pozbawione są błonnika dlatego zawarte w nich węglowodany bardzo szybko wchłaniają się do krwioobiegu. To jak już wiadomo powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi.

 

 

RYTKI

Frytki, szczególnie te gotowe ze sklepu, to produkt wysokowęglowodanowy. Po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi szybuje momentalnie w górę. To samo dotyczy ziemniaków przetworzonych w inny sposób z użyciem oleju.

 

TŁUSZCZE TRANS

Te powstają między innymi podczas smażenia i niszczą zdrowie nie tylko osobom chorym na cukrzycę. Jednak osoby z tą chorobą powinny w szczególności wyeliminować z diety takie produkty jak margaryna, mrożone gotowe dania, paczkowane wypieki z długim terminem przydatności do spożycia. Tłuszcze trans nie podnoszą bezpośrednio poziomu glukozy we krwi, ale się do tego przyczyniają, bo prowadzą do otyłości i zmniejszają wrażliwość komórek na działanie insuliny. A to z kolei zaburza gospodarkę węglowodanową.

JOGURTY OWOCOWE

Pomimo tego, że cukrzycy mogą jeść owocowe, to już jogurt z owocami jest zabroniony, bo ciężko w tego typu produktach doszukać się prawdziwych owoców. Można za to znaleźć substancje słodzące. Jeśli już masz ochotę na jogurt owocowy to wystarczy zakupić jogurt naturalny i najzwyczajniej w świecie wkroić do niego kiwi w kostkę czy dodać kilka łyżek malin.

 

KASZA KUSKUS

Kasza to bardzo zdrowy produkt i większość z nich mogą również jeść diabetycy. Jednak kasza kuskus jest tą, której należy unikać. Powstaje ona z pszenicy i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.

 

WYSOKO PRZETWORZONE MIĘSO

Mięso takie poddawane jest obróbce termicznej, co przedłuża jego trwałość oraz poprawia smak. Do takich produktów zaliczamy między innymi: mortadelę, kabanosy, kiełbasę. Są to produkty zwiększające ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Do nich dochodzi czerwone mięso, już tylko 50 gramów dziennie zwiększa wystąpienie cukrzycy o 58%.

 

OWOCE

Osoby chore na cukrzycę mogą śmiało owoce jeść. Są jednak takie, których jeść nie wolno: arbuz, banan, ananas, melon, morela, mango, winogrona. Poza wymienionymi owocami świeżymi absolutnie nie wolno jeść żadnych z puszki.

 

SOKI

Tak jak wspomniane wcześniej owoce dozwolone są w diecie diabetyków, tak już sprawa wygląda zupełnie inaczej, jeśli chodzi o soki. Owoce zawierają błonnik, natomiast sok już go nie zawiera dlatego powoduje natychmiastowy wzrost glukozy we krwi.

 

Jeśli interesuje Cię indywidualnie rozpisana dieta zapraszam po więcej informacji TUTAJ

Polecam moją książkę, z której dowiesz się między innymi co zrobić, aby wytrwać w diecie… co zrobić aby się nie poddać… co zrobić, aby nie ulegać pokusom… jak w łatwy sposób osiągnąć swoje cele i być szczęśliwym. Książkę możesz zamówić TUTAJ

Zapraszam również na mój instagram https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/ gdzie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i małokaloryczne dania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge