fbpx
choroby,  jelita,  przyprawy,  rośliny lecznicze,  zdrowie,  zioła

Jak sobie radzić z dolegliwościami jelita drażliwego?

Często bywa tak, że te produkty, które u jednej osoby nasilają objawy jelita drażliwego, u innej będą neutralne. Osoby, których ten problem dotyka zwykle same weryfikują składniki diety i eliminują te, które powodują przykre dolegliwości. Są jednak takie, które powodują problem w większości przypadków. I są to np. fermentujące węglowodany.

 

Z warzyw można wyszczególnić:

– karczoch

– szparagi

– buraki

– brukselka

– kapusta

Z owoców można wyszczególnić:

– jabłka

– suszone owoce

– gruszki

– śliwki

– arbuzy

Oraz większość produktów mlecznych, w tym najbardziej mleko. A także produkty zbożowe, głównie pieczywo wytworzone z mąki pszennej i żytniej.

Jeśli więc podejrzewasz u siebie zespół jelita drażliwego zastanów się nad wyeliminowaniem powyższych produktów, ich części lub pojedynczych elementów. Najlepiej pozbyć się ich wszystkich na raz, a następnie wprowadzać stopniowo po jednym i obserwować organizm. To najlepszy sposób, żeby przekonać się, których w przyszłości unikać, żeby nie przysparzać sobie nieprzyjemnych odczuć ze strony jelit.

Co natomiast wprowadzić do diety i jak postępować, aby zniwelować dolegliwości związane z drażliwością?

Jedną ze skutecznych metod jest wprowadzenie postu przerywanego. Najbardziej popularną jego formą jest metoda 8/16, co oznacza, że przez 8 godzin w ciągu doby możemy jeść a przez pozostałe 16 pościmy. W trakcie trwania szesnastogodzinnego postu można pić tylko wodę oraz zioła. W trakcie natomiast ośmiogodzinnego okna żywieniowego nie ma wskazań co do posiłków jakie powinno się spożywać, ale logiczne jest, że staramy się jeść zdrowo.

Kolejną metodą jest spożywanie produktów bogatych w błonnik. Są to głównie: ziemniaki, cebula, banany, siemię lniane, orzechy, cykoria czy babka płesznik. I to właśnie babka płesznik jest w tym przypadku zbawienna. Obniża ona stan zapalny jelit.

Inną łagodzącą objawy jelita drażliwego metodą jest spożywanie olejku lub herbaty z mięty pieprzowej. Działa rozkurczająco na mięśnie jelit oraz poprawia ich perystaltykę. Ponadto działa wiatropędnie. Muszą na nią jednak uważać osoby zmagające się z refluksem lub problemami z pęcherzykiem żółciowym.

Skuteczny w walce z objawami jelita drażliwego okazuje się również imbir. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwymiotne i uspokajające, które mogą zmniejszyć ból i usprawnić pracę jelit. Imbir zmniejsza również gazy i wzdęcia. Amerykańscy naukowcy wykazali, że imbir zmniejsza stan zapalny przewodu pokarmowego i regeneruje warstwę wyścielającą jelita.

No i mamy jeszcze kurkumę. Badania wykazały, że przyjmowanie ekstraktu z kurkumy systematycznie przez 8 tygodni znacząco zmniejsza objawy jelita drażliwego. Tak samo jak w przypadku mięty pieprzowej osoby z refluksem oraz problemami z pęcherzykiem żółciowym powinny na tę przyprawę uważać.

Poza powyższymi metodami pomocne jest również wysypianie się, picie dużej ilości wody oraz aktywność fizyczna – choćby spacery.

Jeśli interesuje Cię indywidualnie rozpisana dieta zapraszam po więcej informacji TUTAJ

Polecam moją książkę, z której dowiesz się między innymi co zrobić, aby wytrwać w diecie… co zrobić aby się nie poddać… co zrobić, aby nie ulegać pokusom… jak w łatwy sposób osiągnąć swoje cele i być szczęśliwym. Książkę możesz zamówić TUTAJ

Zapraszam również na mój instagram https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/ gdzie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i małokaloryczne dania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge