Te dodatki do żywności omijaj z daleka !!!
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że każdego roku spożywasz około 70 kg dodatków do żywności ? Zawierają je wszystkie paczkowane, puszkowane, gotowe produkty, przyprawy czy napoje. Czasem dodaje się naturalne dodatki, no ale te chemiczne zdecydowanie przeważają. Jest ich 3000 rodzajów !!! a niektóre z nich mogą być trujące nawet w małych ilościach. Zapewnienia producentów, że ilość zawarta w danym produkcie jest bezpieczna można podzielić na pół …. bo cóż to znaczy ? Faktycznie producent nie kłamie: ilość dodatków jaka jest zawarta np. w paczce chipsów rzeczywiście Ci nie zaszkodzi, ale przecież ta paczka chipsów to nie jedyny produkt z dodatkami jaki zjadasz w ciągu dnia, tygodnia czy miesiąca …. To tak jakby powiedzieć, że malutka ilość arszeniku Cię nie zabije 🙂 no fakt, nie zabije, ale czy chcesz go jeść codziennie po troszeczku ?
Rodzaje dodatków:
Substancje słodzące
- naturalne: surowy miód, surowy syrop klonowy, melasa, nieprzetworzony cukier trzcinowy, surowy sok z trzciny cukrowej, syrop ryżowy, itd.
- przetworzone: biały cukier, brązowy cukier, syrop kukurydziany, sacharoza, fruktoza, maltoza, dekstroza, przetwarzany miód, syrop klonowy poddany przeróbce, itd.
- sztuczne: sacharyna, aspartam, sukraloza, cyklamat
Aromaty
Istnieje ponad 2000 różnych rodzajów aromatów, z czego 500 jest naturalnych, reszta to substancje syntetyczne.
Barwniki
Dodawane do żywności w celu nadania jej ładniejszego wyglądu. Wiele szkodzących zdrowiu zostało aktualnie wycofanych z użycia ale nadal istnieją takie, których powinniśmy unikać. Są dodawane do pakowanej, przetworzonej żywności, do leków, syntetycznych witamin oraz cukierków.
źródło: m.mistrzbranzy.pl
Środki konserwujące
Dodawane do żywności w celu zapobiegania utlenianiu oraz zabijania mokroorganizmów. Są to trucizny ! Również mniejsze ich ilości są szkodliwe. Zawiera ja niestety większość zwykłych pokarmów a spożywamy je na śniadanie, obiad czy kolację na okrągło. Istnieje około 100 różnych rodzajów konserwantów.
Inne dodatki
Poza wyżej wymienionymi istnieją również dodatki takie jak: kwasy, zasady, bufory, wybielacze, substancje przyspieszające dojrzewanie, substancje utrzymujące wilgoć, emulgatory, stabilizatory itd.
Jedząc w fast foodach, jedząc przetworzoną żywność, jedząc pożywienie z pojemników, puszek, paczek foliowych itd. narażasz się na poważne skutki uboczne jakie niosą użyte w nich dodatki. Co interesujące niektóre dodatki mają znikomy negatywny wpływ na zdrowie, ale w połączeniu z innymi dodatkami do żywności oraz np. tytoniem, alkoholem czy nawet substancjami naturalnie występującymi w ludzkim organizmie ten wpływ potęguje się niesamowicie i może stać się nawet śmiertelny.
Na co zwracać uwagę na etykiecie ?
Ogólnie jeśli nazwa składnika jest kilkusylabowym słowem, to możesz uznać, że jest to prawdopodobnie substancja wytworzona chemicznie i należy jej unikać. Im dłuższa lista substancji tym większe prawdopodobieństwo, że znajdują się tam dodatki chemiczne a ponadto dodatkowe zanieczyszczenia, które znalazły się w produkcie podczas procesu przetwarzania. Generalnie można powiedzieć, że jeśli lista składników przekracza ilościowo 12 to jest to tragiczny jeśli chodzi o skład produkt.
Oto lista dodatków, których należy unikać (patrz na etykiety) :
- azotyn i azotan sodu
- benzoesan sodu
- BHA
- BHT
- BVO
- dwutlenek siarki
- EDTA
- galusan propylu
- glikol propylenowy
- karagen
- krzemian glinu
- MSG
- naturalny aromat dymu
- olestra
- pirosiarczyn
- propionian sodowy
- przetworzone i rafinowane substancje słodzące
- siarczan sodowy
- sorbitol
- sztuczne aromaty
- sztuczne barwniki
- sztuczne substancje słodzące
- THBQ
- uwodornione oleje roślinne
- wodorosiarczyny
- sól
Istnieje jeszcze coś takiego jak dodatki śladowe, które znajdują się w żywności a nie są ujęte w składzie produktu. Np prawie zawsze gdzie w składzie wymieniona jest sól można uznać, że jest ona z domieszką krzemianu glinu. Sól morska, himalajska czy kamienna nie zawierają tego składnika. Inne dodatki chemiczne nie uwzględniane na opakowaniach to: herbicydy, fungicydy, woski z ropy naftowej, itd. …… Ponadto materiały z których zrobione są opakowania dostają się do żywności, np. z butelek plastikowych wydostaje się polichlorek winylu ….
Jak sami widzicie są tego ogromne ilości. Jeśli nie zwracamy uwagi na to co jemy, w jakich opakowaniach zostało zakupione, w czym żywność przechowujemy, ilość dodatków chemicznych jaka dostanie się do naszego organizmu może być ogromna. Teraz pewnie nie dziwi Cię zdanie z początku tego artykułu, że człowiek jest w stanie w ciągu roku zjeść takich dodatków 70 kg !!!
Unikaj paczkowanej, gotowej żywności, a jeśli już zdecydujesz się taką kupić czytaj etykiety !!!
źródło” „Naturalny detoks” dr Bruce Fife