fbpx
Bez kategorii,  zawały i udary,  zdrowie

Zakrzepy i zatory – jak im zapobiec i tym samym nie dopuścić do zawału czy udaru ?

Zapobieganie zatorom i zakrzepom zmniejsza radykalnie ryzyko ataku serca. Niektóre produkty spożywcze mają silne działanie przeciwzakrzepowe i warto się nimi zajadać, gdyż bezpośrednią przyczyną udarów mózgu i zawałów serca są w 80 % – 90 % właśnie zatory i zakrzepy.

Potrawy tłuste takie jak sery czy mięso powodują, że krew robi się bardziej lepka dlatego w ich towarzystwie, jeśli już nie możecie się od takich produktów powstrzymać, najlepiej spożywać czosnek i cebulę. Te dwa warzywa w zasadzie powinny Wam towarzyszyć każdego dnia. Lekarze amerykańscy już dawno temu zapisywali cebulę „dla oczyszczenia krwi”. Francuscy farmerzy karmili nią konie mające problem z zakrzepicą.

Czosnek w swoim składzie posiada składnik zwany ajoenem, który ma działanie podobne do aspiryny. Aby wspomóc wydobycie tego składnika czosnek lepiej wycisnąć niż siekać, lepiej lekko podgotować wraz z kwaśnymi potrawami, np. pomidorami. Aby uwolnić ajoen bardzo dobrym rozwiązaniem jest również zalanie czosnku wódką i pozostawienie go na kilka dni. Ponadto naukowcy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona wykryli w czosnku i cebuli trzy inne składniki przeciwzakrzepowe. Już jeden, dwa ząbki czosnku dziennie powodują niesamowicie korzystne efekty. To samo dotyczy cebuli.

Kolejnym produktem, który ma korzystny wpływ na rozrzedzenie krwi są tłuste ryby: łosoś, makrela, śledź, sardynki, tuńczyk. Takie ryby zmieniają kształt płytek krwi nie pozwalając im się zlepiać.

Czerwone wino – kolejny cudowny środek przeciw zatorom i zakrzepom. Białe wino nie ma takiego działania, gdyż do procesu produkcji czerwonego fermentuje się grona wraz ze skórką, która bogata jest w resvertrol.

Czarna i zielona herbata zabezpiecza tętnice korzystnie wpływając na krzepnięcie krwi. Jedna i druga herbata wspomaga rozpuszczanie skrzepów i obie są równie skuteczne, jednakże w zielnej naukowcy wykryli specjalną odmianę taniny, zwaną katechiną, która ma podobne działanie do aspiryny.

Chili i inne ostre przyprawy zmniejszają krzepliwość krwi. Naukowcy ze szpitala Sirjaj w Bangkoku przeprowadzili badania, które dowiodły, że niemal natychmiast po spożyciu pieprzu wzrasta aktywność rozpuszczania skrzepów krwi. Jednak trzeba tu zaznaczyć, że aktywność ta wracała do stanu poprzedniego już po około 30 minutach, zatem była krótkotrwała.

Jeśli chodzi o inne przyprawy to wysoką aktywność wykazują: goździki, imbir, kminek i kurkuma, z czego goździki działają silniej niż aspiryna ze względu na eugenol – składnik, który ochrania strukturę płytek już zlepionych. Natomiast składniki zawarte w imbirze działają silniej niż nawet lek indometacyna.

Mamy jeszcze jeden produkt korzystnie zapobiegający zakrzepom oraz zatorom, a jest nim oliwa z oliwek. Brytyjscy naukowcy z Royal Free Hospital oraz Akademii Medycznej w Londynie przeprowadzili badanie, w którym podawali grupie osób ¾ łyżki oliwy dwa razy dziennie przez okres 8 tygodni. Po tym czasie wyciągnęli wnioski, że u osób tych spadła zdolność zlepiania się płytek krwi.

Oczywiście, chyba nie muszę nawet wspominać, że warzywa i owoce powinny być podstawą w diecie osób chcących uniknąć jakichkolwiek chorób w tym również chorób serca i udarów mózgu. Badania dowiodły, że zjadając marchewkę co najmniej 5 razy w tygodniu można zmniejszyć ryzyko udaru o aż 68 %. Kolejnym tak samo skutecznie działającym warzywem jest szpinak. Oba mają takie właściwości dzięki zawartości beta – karotenu. Osoby, które mają wysoki poziom witaminy A (w tym beta – karotenu) mają większe szanse przeżycia, mniejsze ubytki neurologiczne i szybciej wracają do zdrowia. Ponadto potas, który jest w nich zawarty, plus w kalarepie, jarmużu, warzywach koloru pomarańczowego np. ziemniakach i dyni również udarom zapobiega. Badania polegające na 12 letniej obserwacji wykazały, że nikt z grupy o najwyższym spożyciu potasu nie zmarł z powodu udaru !

Jak widzicie niektóre produkty spożywcze mają działanie równe lub nawet silniejsze niż aspiryna czy inne leki przeciwzakrzepowe. Warto włączyć je do swojej diety i tym sposobem uchronić serce przed zawałem czy mózg przed udarem.

Pamiętaj, jeśli już nie możesz powstrzymać się przed spożyciem produktów sprzyjających zakrzepom, łącz je z produktami, które mają efekt odwrotny, np. ser z winem, jajka ze szczypiorkiem a mięso przyprawiaj ostrymi przyprawami.

Zapraszam również na mój instagram https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/

Jeśli interesuje Cię indywidualnie rozpisana dieta zapraszam po więcej informacji TUTAJ

Źródło: „Żywność Twój cudowny lek” Jean Carper

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge