Twoje zdrowie zaczyna się od właściwej diety
Każdy z nas chce zachować zdrowie, chce być wsparciem dla bliskich, dla rodziny, chce żyć jak najdłużej w dobrej formie, ale przy okazji mało kto dba o to, aby tak właśnie było.
W obecnych czasach jesteśmy wręcz zalani produktami przetworzonymi, puszkowanymi, gotowymi, w pięknych opakowaniach często z napisem: „bez fosforanów, bez konserwantów”, kiedy to wydaje nam się, że produkt jest zdrowy … chętnie z nich korzystamy, bo kuszą swym wyglądem. Coraz częściej jemy w restauracjach, w fast foodach, w biegu … bez przemyślenia, że nasze marzenia o długim i zdrowym życiu sami rujnujemy …
Warto przemyśleć i przeanalizować to co trafia na Twój talerz i dokonać zmian. Zadbać o swoje zdrowie …
Pierwszym do tego krokiem jest silne postanowienie zerwania z dotychczasowymi złymi nawykami. Uświadomienie sobie tego, że naszym celem nie jest to, aby się najeść, a to aby się odżywić !
Nie masz siły ? Nie masz energii ? Chodzisz niewyspany ? Zapadasz na infekcje ? Choroby ? Miewasz bóle głowy ? Masz kiepską pamięć ? To właśnie oznacza, że nie odżywiasz się, a najadasz tylko lub zaspokajasz głód.
Zacznij od wyeliminowania śmieciowego jedzenia i fast foodów kompletnie. To jest największy Twój wróg. Więcej niż połowa tego co jesz niech składa się z produktów surowych: warzyw i owoców. Ponadto pełne ziarna zbóż: kasze, otręby, sorgo, ryż naturalny a także rośliny strączkowe. Wyeliminuj gazowane, słodzone napoje. Pij w zamian tylko wodę, ponadto herbatki ziołowe: mięta, rumianek, pokrzywa, skrzyp polny itp. … Jeśli nie możesz żyć bez mięsa to je chociaż ogranicz, komu natomiast mięso jest obojętne niech całkowicie je wykluczy. Wielokrotnie zostało udowodnione, że mięso nie jest nam potrzebne, że sprzyja powstawaniu procesów gnilnych w jelitach. Spytasz skąd wówczas będziesz czerpać białko ? Nie martw się, zjadasz go za dużo, a tyle ile Ci trzeba znajduje się w dwóch porcjach fasolki, soczewicy, komosy ryżowej, bobu czy groszku. Warto przeczytać więcej na temat mięsa, o którym pisałam TUTAJ.
Kolejna sprawa to ilość jedzenia i pory przyjmowania posiłków. Większość z nas je zdecydowanie więcej niż powinna. Organizm nawet nie nadąża trawić tego co przyjmujemy. Nie ma czasu, bo zanim strawi jeden posiłek to do organizmu trafia kolejny. W zupełności wystarczą trzy posiłki dziennie (zdrowe), lub nawet dwa (zdrowe!!!). Ja jem zwykle dwa i doskonale się z tym czuję. Przerwy między tymi posiłkami to czas na wyrzucenie pozostałości jakichś pestycydów, odpadów itd., czas na przetrawienie wszystkiego i oczyszczenie. Jeśli jeszcze będą to stałe godziny to już perfekcyjnie. Organizm przyzwyczai się do tych godzin i zawsze będzie wiedział kiedy i co ma robić. Nie popijaj posiłków, pij tylko pomiędzy nimi. A poranek rozpocznij od 2 szklanek ciepłej wody, może być z cytryną.
Oto co powinno znaleźć się w Twojej codziennej diecie:
Nasiona – ziarna sezamu, pestki dyni, słonecznika dodane do sałatek
Owoce – owoce głównie jagodowe, ale inne też i wyciskane z nich soki
Warzywa – szczególnie te zielone
Rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, zawierają mnóstwo błonnika i substancji odżywczych
Zboża – kasza jaglana najlepsza, komosa ryżowa super, amarantus, kasza gryczana
A czarna lista, której nie dotykaj to :
Chipsy – bogate w tłuszcze trans, pełne rakotwórczych akrylamidów
Kiełbasy, parówki, mielone mięsa – działanie silnie rakotwórcze
Mięsa grillowane – efekt ten sam co powyżej
Mięsa marynowane, wędzone – to samo
Pszenica – o niej pisałam TUTAJ
Nabiał zwierzęcy – przyczynia się do choroby wieńcowej i innych chorób przewlekłych
Słodycze – nafaszerowane chemią plus cukier – biała śmierć
Używki – jeśli już to od czasu do czasu winko i to czerwone wytrawne
Napoje gazowane i soki kupne – silnie zakwaszają organizm
NIECH TO BĘDZIE TWOIM MOTTEM:
źródło : „Dieta długowieczności” Krystyna Dajka
Jeden komentarz
Endi
Kiedyś nie zwracałem uwagi na to co jem. Słodycze. chipsy, przetworzona żywność, pędzone warzywa i owoce. Nie miało to dla mnie znaczenia. Zmieniłem jednak zdanie już po tygodniu stosowania zdrowej żywności. Od razu było czuć różnicę. Przypływ energii, lekkość, dobre samopoczucie. Każdy z Was powinien spróbować.
Endi ostatnio opublikował…Schab duszony z sosem grzybowym