fbpx
chemia udająca naturę,  choroba na języku,  dodatki do żywności,  przyprawy,  substancje toksyczne

Niewinna kostka rosołowa chemiczną bombą

źródło: kuchnia.wp.pl

Kostka rosołowa to łatwy w użyciu, wygodny produkt, dzięki któremu rosół czy inna zupa zyskuje na smaku. Wydaje się też, że w tej małej kosteczce znajdują się sproszkowane warzywa, czy ekstrakt mięsny i w zasadzie jeśli ktoś przygotowuje na niej zupę nawet nie podejrzewa, że zamiast zupy na talerzu ląduje chemiczne danie. Suszu z warzyw jest tam zaledwie około 2 %, a ekstraktu z mięsa 0,1 do 0,2 % – reszta to wzmacniacze smaku, tłuszcze, chemiczne dodatki.

 

 

Taka kosteczka zawiera:

SÓL – główny składnik kostki, w dodatku w dużej ilości. Z pewnością zauważyliście, że gdy dodacie kostkę do rosołu to nawet za bardzo już solić nie trzeba

TŁUSZCZ ROŚLINNY – do kostek dodawany jest olej palmowy utwardzony. Okropne świństwo powodujące wiele chorób. Jest to najbardziej szkodliwy rodzaj tłuszczu. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że tego typu tłuszcze mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca i układu krwionośnego. Podnoszą poziom cholesterolu, mogą być jedną z przyczyn powstawania cukrzycy a także obniżają płodność.

GLUTAMINIAN SODU – jest to dodatek, który poprawia smak potrawy, a przy okazji uzależnia. Smak poprawiony ale i uszczerbek na zdrowiu może być. Oczywiście odrobina tego dodatku nie wpłynie na organizm źle, ale jeśli używamy często gotowych produktów, możemy narazić się na jego większe ilości, gdyż jest dodawany niemal wszędzie.

Badania wskazują jednoznacznie, że glutaminian wpływa niszcząco na komórki organizmu. Gdyby ktoś chciał przeczytać więcej szczegółów na jego temat, pisałam o tym TUTAJ.

INOZYNIAN DISODOWY – wzmacniacz smaku i zapachu. Niby uznany za nieszkodliwy, ale z jakiejś przyczyny nie wskazany dla osób z kamicą nerkową, z dną moczanową oraz dla dzieci. Jak dla mnie chemia to chemia.

GUANYLAN DISODOWY – 10 do 20 razy silniejszy wzmacniacz smaku niż glutaminian. Zawiera organizmy modyfikowane genetycznie

KARMEL AMONIAKALNY – zawiera organizmy modyfikowane genetycznie. Powoduje problemy jelitowe. Może być przyczyną chorób wątroby, żołądka oraz problemów z płodnością. W testach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano wpływ tego składnika na obniżenie białych krwinek.

Poza wymienionymi składnikami w kostce znajduje się również cukier, regulator kwasowości oraz inne barwniki …

Biorąc pod uwagę powyższe mam nadzieję, że zrezygnujecie z używania kostek rosołowych. Dodam, że vegeta to ta sama historyjka jeśli chodzi o skład.

 

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge