fbpx
zdrowie

Glutaminian sodu – następny, obok aspartamu, szkodliwy dodatek do żywności

W 1959 roku glutaminian sodu został dopuszczony do powszechnego użycia w Stanach Zjednoczonych.

Wszyscy producenci żywności zaczęli dodawać go do każdego produktu jaki wypuszczali na rynek, nawet do tych przeznaczonych dla niemowląt. Wszystko po to aby poprawić jego smak. Po to aby jedzenie danego produktu kojarzyło się z przyjemnością. Jak myślisz ? Dlaczego tak chętnie zajadasz się chipsami i nie możesz wręcz przestać ich jeść ? Dlaczego po zjedzeniu jednego hamburgera w Mc’donaldzie masz ochotę jeszcze coś wszamać ? Właśnie przez glutaminian sodu … On wywołuje taką przyjemność, że chcesz więcej. Ale poza tą przyjemnością przedostaje się do Twojego mózgu, atakuje tam komórki i doprowadza je powoli do śmierci. Komórek tych niestety już nie odzyskasz ! Glutaminian osłabia Twój mózg, upośledza zdolność uczenia się oraz powoduje wiele innych szkód takich jak:

– migreny i bóle głowy

– chroniczne zmęczenie

– depresja

– obniżenie sprawności intelektualnej

– otyłość

– choroby oczu

– cukrzyca

– choroba Parkinsona

– choroba Alzheimera

– guzy mózgu

– zapalenie mózgu

– udar mózgu

– schizofrenia

Jak myślisz dlaczego kiedyś mało kto o takich chorobach słyszał? Czy to zbieg okoliczności, przypadek, że teraz słyszy się o nich nagminnie ?

Człowiek nie jest zaprojektowany tak aby na starość tracić rozum – wręcz odwrotnie. Ale kilka, kilkadziesiąt lat posiłkowania go m.in. takim chemicznym dodatkiem skutkuje właśnie takimi chorobami.

Alzheimer czy Parkinson stały się tak powszechne, że w zasadzie nikogo już nie dziwią, a nawet zaczynają zostawiać u nas świadomość, że to normalne, bo człowiek stary = chory. Wielkie zdziwienie i podziw budzi dziś w pełni sprawny fizycznie i umysłowo 90 latek.

A niepełnosprawność umysłowa u dzieci ? Autyzm ? Jest bardzo prawdopodobne, że to kolejne coraz bardziej powszechne choroby, których powodem może być ten koszmarny dodatek. U źle odżywiających się kobiet w ciąży glutaminian atakuje nie tylko ich mózg ale i przy okazji maluszka w brzuchu.

Zdjęcie-tytułowe-pochodzi-z-serwisu-pokazywarka.pl_.

Glutaminian sodu jest obecny w 99 % gotowych produktów !!!!!!!!!!!!!

Uważaj, bo nie na wszystkich opakowaniach znajdziesz w składzie nazwę „glutaminian sodu” – istnieją dodatki, które zostały wykonane na jego bazie i wówczas na opakowaniu znajdziesz:

– autolizowane drożdże

– kwas glutaminowy

– glutaminian monopotasowy

– glutaminian monosodowy

– proteiny teksturowane

– kazeinian wapnia

– kazeinian sodu

– ekstrakt z drożdży

– hydrolizowane białko

– hydrolizat białkowy

Niektóre z nich brzmią całkiem nieźle co ? A są szkodliwe dokładnie tak samo jak glutaminian sodu. I tak dla przykładu: na początku lat 70-tych w USA producenci żywności dla dzieci ogłosili grzecznie, że nie będą już faszerować produktów przeznaczonych dla dzieci glutaminianem sodu. No ale nie dodali, że zamiast niego będą dodawać autolizowane drożdże albo hydrolizowane proteiny warzyw, które są prawie tym samym. Tak i Wy możecie się nabrać szukając jedynie glutaminianu sodu w składzie produktu.

Te wszystkie chemiczne dodatki do żywności powinny przynosić natychmiastowe skutki uboczne: dwie godziny po zjedzeniu – migrena, na drugi dzień – bóle reumatyczne, tydzień później – Alzheimer. Jadłbyś je wówczas ? 🙂

.

źródło: „Największe kłamstwa naszej cywilizacji” Beata Pawlikowska

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge