fbpx
chemia udająca naturę,  pieczywo,  zdrowie

Pieczywo z supermarketu ? Chcesz być zdrowy – omijaj szerokim łukiem !

Przywykliśmy do kupowania pieczywa w supermarketach a to dlatego głównie, że kupujemy je przy okazji innych zakupów. Piekarnie dla niektórych z nas odeszły do lamusa, no bo komu by się chciało szukać jeszcze miejsca gdzie wypieka się prawdziwy chleb …. wszyscy w biegu nawet nie myślą o tym, że zjadają na śniadanie tylko produkt przypominający bułeczkę czy chleb. A nawet gdy wiedzą, to pieczywo z marketu tak pięknie pachnie, tak ładnie wygląda, tak bardzo kusi …… Ale czy warto ?

To co kupujecie w marketach to zestaw proszków, płynów, ulepszaczy, chemicznych składników powodujących zapach, chemicznych składników powodujących smak oraz chemicznych składników powodujących nawet kolor. Ta smaczna bułeczka nie jest wypiekana bezpośrednio na zapleczu marketu, o nie, nie … pracownik takiego sklepu wyjmuje z zamrażarki masę, którą wkłada do piekarnika na kilka minut a potem wyjmuje piękną, smaczną, chrupiącą bułeczkę. Masa ta trafia do supermarketu nie z piekarni – jak zapewne błędnie myślisz…. trafia tam z fabryki. A jak tam wygląda przygotowanie takiego półproduktu do wypieku ? Ano, pracownicy przygotowujący Twój przyszły chleb ubrani są w fartuchy – to naturalne, ale i maski …. hmmm ciekawe dlaczego ? No cóż, produkt tam przygotowywany to zestaw substancji chemicznych, któż chciałby to wdychać ?

źródło: www.kanakmedia.pl

Chleb przygotowywany w tradycyjny sposób to woda, mąka, drożdże bądź zakwas i sól. To raptem cztery składniki. A co znajduje się w masie gotowej dla supermarketów ? Czasem na opakowaniu produktów paczkowanych składników możemy doliczyć się nawet piętnastu. Nic dziwnego, skoro w takiej fabryce w ciągu doby produkuje się 80 ton pieczywa …. Łoooo jejku, to cóż tam jest ?

  • L-cysteina – jest to składnik naturalnie występujący w żywności: w mięsie, produktach strączkowych, jajach …. Pozyskanie tego składnika jest dość drogie, ale że nadaje ono pieczywu ciągłość oraz odpowiednią konsystencję, producenci wykombinowali tańszy sposób jej pozyskiwania. A mianowicie np. z piór ptactwa, albo jeszcze lepiej: z ludzkich włosów …. W Polsce nie jest to praktykowane ale np. w krajach azjatyckich już tak. No i nie myślcie sobie, że w Waszej bułce tego składnika nie spotkacie, bo gotowa masa do wypieku pieczywa jaka trafia do marketów jest czasem sprowadzana właśnie z tych krajów – NIESTETY. Wszystko opiera się na kasę, a jak na kasę to oczywista rzecz, producenci szukają jak najtańszych źródeł, a te czasem okazują się poza granicami kraju
  • spulchniacze
  • polepszacze smaku (E412) – poprawia własności wypiekowe mąki powodując, że bułka staje się elastyczna
  • barwniki – np. dodany do chleba karmel powodujący, że pieczywo staje się ciemniejsze a Ty kupujesz je pod zdrowo brzmiącą nazwą: „razowe”
  • konserwanty – sorbinian potasu, kwas sorbowy, kwas propionowy i jego sole, kwas fosforowy, propionian wapnia
  • i nawet środki chemiczne nadające pieczywu większej objętości (o 10 – 20%)

No cóż …. Być może brzmi to niedorzecznie i niewiarygodnie, ale jest okrutną prawdą. Dr inż. Piotr Dziugan z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej twierdzi, że ilość tych dodatków jaką producenci stosują jest wyższa niż przewiduje receptura. Nie wspomnę już o tym, że nie ma instytucji w Polsce, która sprawowałaby nadzór nad tym ile tych składników chemicznych do pieczywa producenci dodają !!!

No i apropo tej ilości. Małgorzata Szczepkowska – reporterka TVP próbowała ustalić kto zajmuje się kontrolą dodatków do wypieku pieczywa. Po wielu trudach, wykonanych telefonach, wizytach, w każdej z Instytucji usłyszała odpowiedź: „My się taką kontrolą nie zajmujemy” ……….

Unia Europejska bada składniki jakie dodawane są do owej masy, ale ten proces ma potrwać 10 lat, więc przez ten czas zanim cokolwiek się wyjaśni w kwestii szkodliwości, (a pewne jest, że składniki chemiczne pozytywnie na nasze zdrowie wpływać NIE mogą), będziemy zajadać się tym g … m. Perspektywy są doprawdy optymistyczne 😀 jeśli okaże się, że któryś z tych składników jest szkodliwy – zostanie on wycofany 😀 ………. za 10 lat …….

…………. Nie truj siebie i swojej rodziny. Kupuj pieczywo w lokalnej piekarni lub piecz je osobiście ! ………..

.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge