Wrzody żołądka – jak uniknąć, jak wyleczyć ?
Od setek tysięcy lat zmieniały się poglądy co do tego jak powinny odżywiać się osoby mające chorobę wrzodową żołądka. Jedni zalecali produkty lekkie i kleiste, drudzy tylko mleczne, jeszcze inni zalecali unikanie ostrych i kwaśnych produktów.
Najnowsze badania mogą niektórych zaskoczyć.
Wrzody występują wówczas gdy żołądek wydziela więcej kwasu solnego i enzymów trawiennych niż jest w stanie znieść błona śluzowa. W wyniku tego kwasy i enzymy trawią ścianę żołądka lub dwunastnicy, która nie powinna do tego dopuścić. Zaczynają pojawiać się nadżerki i stany zapalne. Nadżerki te czasem krwawią i powodują pieczenie oraz silne bóle.
Co wywołuje taki stan ? W ostatnim czasie coraz częściej obwinia się o to bakterie Helicobacter pylori …. To co jemy i pijemy wpływa na wydzielanie soków trawiennych, odporność komórek ścian przewodu pokarmowego a i zapewne na bakterie.
Pierwszy mit jaki został obalony to ten dotyczący mleka. Wielu lekarzy zalecało nawet duże jego ilości. Ale okazało się, że neutralizacja kwasu była krótkotrwała, tzn trwała jakieś 20 minut, chory odczuwał chwilową ulgę, ale po tym czasie niestety występowało jeszcze większe wydzielanie kwasu. Wyniki badań opublikowane na stronach „British Medical Journal” potwierdziły, że mleko hamuje wręcz gojenie się wrzodów i jest gorsze od zwykłej diety.
Drugim mitem jest dieta lekkostrawna. Okazuje się, że jest odwrotnie. Niedobór włókien w diecie sprzyja powstawaniu owrzodzeń, szczególnie dwunastnicy. Zbadał to dr Frank I. Towey, chirurg z Uniwersytetu w Londynie. Badając Japończyków doszedł do wniosku, że Ci którzy spożywali najwięcej łuskanego ryżu mieli najwyższy wskaźnik choroby wrzodowej na świecie. To samo dotyczyło mieszkańców Indii.
Co zatem powinno się spożywać przy chorobie wrzodowej ?
Banany ! Chronią żołądek przed kwasem i wrzodami, a w przypadku już chorych łagodzą owrzodzenia. Dr Ralph Best z Uniwersytetu Aston w Birmingham twierdzi, że pobudzają one rozrost komórek śluzówki żołądka, co powoduje że wytwarza się lepsza ochrona przed sokami trawiennymi. Hinduscy lekarze przepisują proszek z suszonych bananów jako lek na chorobę wrzodową, który u 70 % pacjentów goi owrzodzenia.
Kapusta ! Zawiera ona środek przeciwwrzodowy. Badania wykazały, że 850 ml soku ze świeżej kapusty dziennie powoduje ustąpienie bóli i poprawia gojenie wrzodów lepiej niż jakiekolwiek leki. Badania radiologiczne i gastroskopia potwierdziły, że u pacjentów przyjmujących sok z kapusty poprawa w gojeniu wrzodów występowała u 95 % pacjentów w ciągu trzech do pięciu dni.
Kapusta podobnie jak banany wzmacnia ścianę żołądka i dwunastnicy, oraz pobudza komórki ściany żołądka do wydzielania większej ilości śluzu. Kapusta zawiera tzw. gefarnat. Jest to składnik, który zawiera się w lekach przeciwwrzodowych.
Zielona herbata ! Zawiera ona przeciwutleniające polifenole, które mają właściwości przeciwbakteryjne. Badanie na myszach jakie przeprowadził dr Yukihoko Hara z Japonii wykazało, że myszy pojone zieloną herbatą miały mniejsze i rzadziej występujące owrzodzenia. Wykazał również, że im więcej herbaty jest przyjmowanej tym wrzody są mniejsze i mogą nawet całkowicie ustąpić.
Ostre przyprawy ! Prof. David Y. Graham ze Szkoły Medycznej Baylor w Huston zbadał i potwierdził, że ostre przyprawy nie powodują powstawania wrzodów, nie opóźniają ich gojenia i nie uszkadzają żołądka. Podczas przeprowadzania badania profesor karmił grupę ochotników pieprzem. Gdy po wykonaniu gastroskopii okazało się, że śluzówka żołądka nie została w żaden sposób uszkodzona podawał tej samej grupie osób 30 g pieprzu przez sondę bezpośrednio do żołądka. I co znalazł ? Kompletnie nic, żadnych śladów naruszenia śluzówki, żadnych nadżerek, żadnych uszkodzeń.
Uwaga !
Piwo, mleko i gorące napoje działają wyjątkowo źle na wydzielanie kwasu w żołądku i przeszkadzają w pozbywaniu się owrzodzeń.
Piwo podwaja wydzielanie kwasu żołądkowego w ciągu godziny. Ani whisky, ani koniak takiego działania nie miały, więc nie chodzi tu o alkohol a o substancję zawartą w piwie i prawdopodobnie jest to sfermentowany słód jęczmienny.
Gorące napoje uszkadzają żołądek, dwunastnicę i przełyk. Mam na myśli takie naprawdę gorące. A jest masa ludzi, które takie płyny lubią. Uważa się, że picie bardzo gorących płynów, szczególnie herbaty, sprzyja powstawaniu raka przełyku. Pamiętajcie o tym i zmniejszcie trochę temperaturę przyjmowanych napojów.
.
Źródło: :”Żywność Twój cudowny lek” Jean Carper
Jeden komentarz
krystynabozenna
Nadżerka czy wrzody to chyba to samo lub podobnie musi być leczone.
Zainteresował mnie Pani artykuł, bo jest bardzo nietypowy.
Aż mnie ciekawi, by wypróbować.
O soku z kapusty wiem, ale o herbacie zielonej czytałam,
że lepiej nie używać , bo działa bardzo niekorzystnie…
Hmmm i co tu robić? Kogo słuchać?