Właściwości zdrowotne musztardy jakich nie znacie
Musztarda to sos, którego używa się niemalże w każdym domu. Hot doga bez musztardy nie jeden sobie nie wyobraża.
No ale o jej korzystnych właściwościach dla zdrowia mało kto ma pojęcie.
Jest lekiem na:
– zaparcia,
– niestrawność,
– nieżyt żołądka i jelit,
– zaburzenia trawienia,
– nadciśnienie,
– bóle reumatyczne
To wszystko to zasługa gorczycy, która jest jednym ze składników musztardy.
Gorczyca zawiera selen, mangan, witaminę B1 oraz C. Mówi się o niej, że poprawia potencję u mężczyzn. Starożytni Rzymianie i Grecy stosowali ją jako afrodyzjak.
Do musztard często dodaje się różne rodzaje gorczycy, ale głównie białą i czarną. Gorczyca biała ma doskonałe zastosowanie w kłopotach trawiennych, jej składnik sprawia, że żołądek wydziela więcej soków. Natomiast gorczyca czarna pęcznieje w żołądku, wytwarza specjalny śluz, który chroni ścianki żołądka i przy tym wspomaga odchudzanie, bo hamuje apetyt.
Ważne jest również to, że gorczyca działa bakteriobójczo.
Musztarda zawiera w swoim składzie również kurkuminę. Stosuje się ją jako barwnik, a działa ona silnie leczniczo. Ma właściwości przeciwutleniające (zapobiega nowotworom i chroni skórę przed starzeniem), bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Wiele badań wskazuje na to, że kurkumina jest skuteczna w leczeniu nowotworów.
Musztardę można używać przy bólach stawów i mięśni stosując ją jako zewnętrzny okład, który przynosi niemal natychmiastową ulgę.
Do takiego okładu potrzebna jest 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu oraz ½ łyżeczki drobnej soli. Składniki należy wymieszać, nasmarować bolące miejsce, owinąć folią plastikową a to z kolei ciepłym szalikiem. Najlepiej iść z okładem spać.
Musztarda jak widać to nie tylko dodatek do grilla, ale również pomoc w niektórych schorzeniach, zatem warto trzymać ją w lodówce.
.