fbpx
przyprawy,  rośliny lecznicze,  zdrowie

Właściwości zdrowotne musztardy jakich nie znacie

1Musztarda to sos, którego używa się niemalże w każdym domu. Hot doga bez musztardy nie jeden sobie nie wyobraża.

No ale o jej korzystnych właściwościach dla zdrowia mało kto ma pojęcie.

Jest lekiem na:

– zaparcia,

– niestrawność,

– nieżyt żołądka i jelit,

– zaburzenia trawienia,

– nadciśnienie,

– bóle reumatyczne

To wszystko to zasługa gorczycy, która jest jednym ze składników musztardy.

Gorczyca zawiera selen, mangan, witaminę B1 oraz C. Mówi się o niej, że poprawia potencję u mężczyzn. Starożytni Rzymianie i Grecy stosowali ją jako afrodyzjak.

Do musztard często dodaje się różne rodzaje gorczycy, ale głównie białą i czarną. Gorczyca biała ma doskonałe zastosowanie w kłopotach trawiennych, jej składnik sprawia, że żołądek wydziela więcej soków. Natomiast gorczyca czarna pęcznieje w żołądku, wytwarza specjalny śluz, który chroni ścianki żołądka i przy tym wspomaga odchudzanie, bo hamuje apetyt.

Ważne jest również to, że gorczyca działa bakteriobójczo.

Musztarda zawiera w swoim składzie również kurkuminę. Stosuje się ją jako barwnik, a działa ona silnie leczniczo. Ma właściwości przeciwutleniające (zapobiega nowotworom i chroni skórę przed starzeniem), bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Wiele badań wskazuje na to, że kurkumina jest skuteczna w leczeniu nowotworów.

Musztardę można używać przy bólach stawów i mięśni stosując ją jako zewnętrzny okład, który przynosi niemal natychmiastową ulgę.

Do takiego okładu potrzebna jest 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu oraz ½ łyżeczki drobnej soli. Składniki należy wymieszać, nasmarować bolące miejsce, owinąć folią plastikową a to z kolei ciepłym szalikiem. Najlepiej iść z okładem spać.

Musztarda jak widać to nie tylko dodatek do grilla, ale również pomoc w niektórych schorzeniach, zatem warto trzymać ją w lodówce.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge