Syrop klonowy – doskonały zastępca cukru z korzyściami dla zdrowia
Syrop klonowy zwany kanadyjskim płynnym złotem pozyskiwany jest z soku z drzewa klonowego. Do otrzymania 1 litra gotowego syropu trzeba zebrać ponad 40 litrów soku z drzewa.
Syrop jest gęstawy i ma aromatyczny, słodki smak. Doskonale nadaje się na zamiennik cukru, gdyż poza fajnym smakiem ma jeszcze korzystne dla zdrowia właściwości.
Oryginalny syrop klonowy nie zawiera konserwantów ani barwników a ponadto zawiera witaminy z grupy B (ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, kwas foliowy). Ponadto zawiera również składniki mineralne takie jak: wapń, potas, mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk, selen. Selen jest również źródłem antyoksydantów oraz przeciwutleniaczy. Jeśli chodzi o te drugie to w 80 gramach syropu, tj w 1/4 szklanki jest ich tyle ile w porcji brokułów, jabłek czy bananów.
Przeprowadzone badania wykazały, że syrop klonowy zawiera 54 korzystne związki, które działają przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.
Jeśli chodzi o działanie przeciwnowotworowe to zauważono, że syrop klonowy hamuje namnażanie komórek rakowych szczególnie w przypadku raka płuc, prostaty, piersi, okrężnicy i mózgu.
Co więcej:
- zapobiega miażdżycy
- zapobiega mikrouszkodzeniom naczyń krwionośnych
- obniża ciśnienie krwi
- poprawia czynności wątroby
badania przeprowadzone w Tokio potwierdzają, że już po kilku dniach stosowania
syropu klonowego obniżają się enzymy wątrobowe LDH, ALT, AST
- wspomaga leczenie przeziębień i grypy
naukowcy udowodnili, że syrop klonowy zwiększa skuteczność antybiotyków,
ponadto fenole w nim zawarte wzmacniają ponad dziesięciokrotnie działanie
antybiotyków stosowanych w walce z bakteriami Escherchią Coli, która wywołuje
choroby układu pokarmowego, bakterii Proteus, która powoduje infekcje układu
moczowego, jak również z pałeczką ropy błękitnej
W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje syropu klonowego: o barwie jaśniejszej i o barwie ciemniejszej. Im syrop później zebrany tym barwa jest ciemniejsza. Różnią się w zasadzie tym, że ten jaśniejszy jest bardziej delikatny w smaku.