fbpx
choroby,  zdrowie

Niedokwaszenie żołądka przyczyną wielu chorób.

Prawidłowa produkcja kwasu solnego w żołądku jest kluczem do niezakłóconego procesu trawienia. Jeśli męczą Cię gazy, wzdęcia, odbijanie, uczucie ciężkości po posiłkach, zgaga, refluks to masz do czynienia z klasycznymi objawami niskiego poziomu kwasu solnego w żołądku. Do tego dochodzą łamliwe paznokcie jak również wypadanie włosów.

Jeśli Twój żołądek nie spełnia dobrze funkcji trawienia to kupowanie drogich, najwyższej jakości produktów jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto a w Twoim ciele powstają zjełczałe, sfermentowane, gnijące i toksyczne substancje, które sieją spustoszenie w całym Twoim organizmie.

Problemy trawienne a co się z tym wiąże niedokwaszenie żołądka to powszechny problem, a jego skutkiem jest:

– nieprawidłowe funkcjonowanie i naprawa komórek, narządów, kości i tkanek

– nieprawidłowe wchłanianie minerałów w tym cynku, a paradoksalnie do produkcji

  kwasu solnego jest on właśnie bardzo potrzebny. Bez cynku nasz układ

  odpornościowy nie działa, bez cynku tarczyca ma problemy z prawidłowym

  funkcjonowaniem.

– nieprawidłowa absorpcja witaminy B12, która jest niezbędna dla zdrowia układu

  nerwowego, układu krążenia oraz mózgu. Długotrwały deficyt tej witaminy

  prowadzi do nieodwracalnych szkód neurologicznych

– gnijąca treść pokarmowa w żołądku sieje spustoszenie w całym organizmie,

  podrażnia jelito cienkie, tworzy w nim stan zapalny, a co za tym idzie erozja błony

  śluzowej i kosmków oraz syndrom cieknącego jelita

– niepożądane rozmnożenie bakterii Helicobacter pyroli, która prowadzi do

  przepuszczalności wyściółki jelit, zaniku komórek okładzinowych, powstania stanu

  zapalnego tkanki śródbłonka

– zapalenie błony śluzowej żołądka i powstanie wrzodów

stomach-acid-810x400

Nieprawidłowe trawienie jest wynikiem m.in. objadania się, łączenia skrobi i białka w jednym posiłku, spożywania glutenu zawartego w pszenicy, życie, orkiszu, owsie, spożywania kazeiny zawartej w pasteryzowanym mleku oraz wysoko przetworzonego białka sojowego. Samo rozwiązanie tych kwestii często usuwa problemy trawienne i niedobór kwasu solnego.

Jeśli masz problemy trawienne wyeliminuj cukry, skrobię, alkohol oraz węglowodany ze swojej diety i pamiętaj, że trawienie rozpoczyna się w mózgu co oznacza, że każdy posiłek powinien być konsumowany w spokoju. Niestety ale stres, pośpiech i zdenerwowanie nie służą prawidłowemu trawieniu. Kolejna sprawa to dokładne przeżuwanie pokarmów. Niedostatecznie przeżute jedzenie to dodatkowa praca dla żołądka a tym samym potrzeba użycia większej ilości kwasu solnego.

Żołądek musi mieć wystarczająco kwasowy odczyn inaczej najzwyczajniej w świecie choruje. Niedokwaszenie żołądka prowadzi wręcz do katastrofy. A co się dzieje jeśli masz zgagę ? Bierzesz jakiś ranigast, malox czy co tam jeszcze co eliminuje kwas w żołądku, Ty czujesz ulgę, bo chwilowo zgaga znika, ale tym sposobem doprowadzasz swoją wątrobę do śmierci ! Zakwaszenie żołądka powinno być na poziomie 1 – 2 PH. To zakwaszenie spowodowane jest przez kwas solny. Co to oznacza ? Że przy prawidłowym funkcjonowaniu żołądka gdybyśmy włożyli do niego dłoń to po 10 minutach wyjęlibyśmy same kości ! I to jest idealne środowisko w żołądku i trawienie przebiega bez zakłóceń.

Możesz w domowy sposób sprawdzić czy Twój żołądek ma odpowiednio kwasowy odczyn. Tuż przed posiłkiem, np. przed śniadaniem wypij pół szklanki wody z rozpuszczoną w niej połową łyżeczki sody oczyszczonej. W ciągu 90 sekund powinno się Tobie odbić. Jeśli to nie nastąpi, oznacza to, że Twój żołądek nie jest wystarczająco kwaśny.

Aby wyobrazić sobie jak ważne jest to co wkładasz do ust dla Twojego żołądka wykonaj taki eksperyment i zobacz na własne oczy efekty: wrzuć do blendera trochę mięsa, ziemniaków, śmietanę, ketchup, masło, chleb, piwo czy coca colę – co wolisz, no i deser np. lody z bitą śmietaną. Napluj do środka, zmiksuj i pozostaw na kilka godzin w temperaturze 37 stopni lub nawet więcej 🙂 widok nie z tej ziemi 🙂 no ale dokładnie TO siedzi w Twoim żołądku 🙂

Co robić aby przywrócić prawidłowy proces trawienia ?

1. Spożywaj posiłki w spokoju i skupieniu. Delektuj się każdym kęsem

2. Ogranicz spożycie płynów tuż przed, w trakcie oraz po posiłku

3. Unikaj łączenia protein ze skrobią i cukrami w jednym posiłku

4. Jeśli masz problemy trawienne zbadaj się na nietolerancję glutenu

5. Wprowadź do swojej diety wysokiej jakości kiszone warzywa. Pomogą Ci one

przywrócić zdrowe bakterie oraz dostarczą wielu enzymów wspomagających

proces trawienia

6. Jedz tłuszcze występujące naturalnie i nie daj się wmanewrować w dietę

nisko-tłuszczową

7. Nie przejadaj się

8. Unikaj soi w postaci niesfermentowanej. Soja zawiera inhibitory enzymów, które

mogą pozbawić Cię zdolności trawienia.

9. Spożywaj wystarczającą ilość soli morskiej, a najlepiej himalajskiej !

Jak najłatwiej zakwasić żołądek ?

Przed każdym posiłkiem wypij ½ szklanki wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego kupionego w sklepie ze zdrową żywnością lub zrobionego w domu. Przepis na wykonanie octu jabłkowego podałam tutaj.

Przywrócenie odpowiedniej kwasowości żołądka często powoduje nagłe ozdrowienia nawet z chorób, z którymi mieliśmy do czynienia latami !

Pamiętaj wszystko zaczyna się od prawidłowego trawienia i na nim kończy. Poprawienie tego stanu przyniesie Ci doskonałe, wręcz rewelacyjne samopoczucie, niewiarygodną jakość życia i zdrowie.

 

.

32 komentarze

    • ewelina

      Elu, przez chwilę miałam problem z odpowiedzią na Twój komentarz, przeprowadzałam wiec testy. Jeśli ustawiłaś sobie aby przyszło Ci powiadomienie o dodaniu przeze mnie komentarza, to prawdopodobnie dostałaś z 10 testowych. Przepraszam za to 🙂

  • Zofia kędzierska

    Pół roku temu miałam gastroskopie w wyniku której wyszło że mam przewlekłe zapalenie żołądka + helikobakter.Mam duże bóle żołądka .nie mogę prawie nic jeść.Mam też problemy ze snem.Jestem wykończona.Leki takie jak ipp nie pomagają.Zaczełam pić wode z solą himalajską.Raziwy chleb który mi trochpomagają.Może ja mam niedokwasote.Prosze o porade.

    • ewelina

      Zofio, powinnaś zrezygnować z mleka i przetworów mlecznych. Jeść dużo owoców i warzyw w tym najwięcej bananów i fasoli a przede wszystkim ekstrakt z korzenia lukrecji (najlepiej jest lukrecję żuć a potem połknąć na pusty żołądek, czyli rano). Poza tym herbata z mięty pieprzowej i rumianku.

  • paweł

    Co z przepukliną rozworu przełykowego przepony? Jak nie wezmę ipp, to na drugi dzień ” pali rurę” . niemiłosiernie… Wspomagam się metylokobalaminą ( tabletki do ssania) bo po treningu siłowym czasami mam zawroty głowy i drżenie rąk. Tzn. Miałem odkąd stosuje b12, to się wspomniane objawy nie pojawiają. Do tego obowiązkowo cytrynian magnezu, aczkolwiek zdaję sobie sprawę z zaburzonej wchłanialnosci. Może na tej stronie znajdę informację o suplementach jakie stosować przy dożywotnim stosowaniu ipp?

    • ewelina

      Witaj Elizo ! Nie ma reguły ani konkretnej wskazówki dotyczącej czasu stosowania octu jabłkowego. U jednego wystarczy dwa tygodnie, u drugiego będzie potrzeba więcej czasu. Nie przejmuj się czasem, ocet jabłkowy można pić nawet i całe życie, jest bardzo zdrowy. Jeśli pytasz ze względu na to, że Ci nie smakuje i zastanawiasz się jak długo będziesz się „męczyć” 🙂 to po prostu pij dotąd dopóki nie poczujesz, że czujesz się lepiej….. Organizm zawsze nam podpowiada, że jest już dobrze czy nadal źle …. Pozdrawiam Cię gorąco.

  • Iwona

    Witam.Mam takie pytanie.Od 9 lat biore Lansoprazol,a od dwoch dni ocet jablkowy, jedna lyzke 3 razy dziennie na pol szklanki wody.wytrzymuje te dwa dni bez tabletek,ale po posilku czesto mi sie odbija i pali mnie lekka zgaga,ktora mija po siadlym mleku.Mam pytanie,czy zwiekszyc ilosc octu?

    • ewelina

      Witam Ciebie Iwonko. Spróbuj pić ocet (łyżka na pół szklanki wody – tak jak robisz) na 15 – 20 minut przed każdym posiłkiem. Do tego pamiętaj abyś zawsze do jedzenia zasiadała bez nerwów, nie w locie, nie w biegu i bardzo ważne, dokładnie przeżuwaj każdy kęs, jedz powoli po prostu. Pozdrawiam

  • Iwona

    Witam ponownie.Ocet uzywam tak jak wczesniej pisalam,ale okolo pol godzinki po posilku dopada mnie zgaga,ale nie na tyle mocna aby brac tabletki,zjem gruszke lub jablko i jest ok.Moze z czasem sie unormuje.Natomiast mojemu synowi 34latkowi test wskazal nadkwasote.Wyczytalam ze moze pic ocet jablkowy z miodem,i raczej mi to nie pasuje.Nie chce aby faszerowal sie tabletkami tak jak to bylo u mnie.Co robic,jak mu pomoc?Serdecznie pozdrawiam.

    • ewelina

      Witam i przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. Tak, syn może pić ocet jabłkowy. Poza tym powinien wypijać na czczo szklankę ciepłej lub bardzo ciepłej wody z cytryną. Pomocne przy nadkwasocie są orzechy, które przynoszą natychmiastową ulgę, jak też siemię lniane – należałoby pić codziennie, ponadto ostropest czy nasiona chia.

  • Iwona

    Mam jeszcze jedno pytanie,pisze pani ze w ciagu 90 sekund powinno sie odbic,a jezeli to nie nastapi to oznacza ze zoladek jest niedokwaszony.Rozne zrodla podaja inny czas,dlatego mam pytanie.Synowi odbilo sie po minucie,czyli ma nadkwasnosc czy jest ok?Pozdrawiam.

    • ewelina

      Witaj Iwonko jeszcze raz. Minuta jest ok. Czas odbicia pomiędzy 40 a 90 sekund oznacza dobre zakwaszenie żołądka. Pozdrawiam Ciebie i syna 🙂

  • Patryk

    Witam od dluższego czasu prawdopodobnie mam niedokwasote żołądka , schudlem już prawie 15 kg mam mase objawów lekarze nie weidzą jak mi pomóc twierdzą ze zrobili juz wszystko i ze jestem zdrowy….jedyne co robią to przepisują leki ipp co jest chore !! bo po nich jest jeszcze gorzej. najgorsze jest to że jak zakwaszam żołądek to moja błona śluzowa nie radzi sobie z kwasem solnym przez chwile cuzje ze jest dobrze po czym boli żoładek i znow wracaja objawy wygłodzenia !!! probowalem wzmocnic żoładek codziennie napar siemia lnianego do 6 litrów wody dziennie pitej a ja nadal nie moge zakwasic żołądka nie wiem co jest grane miałem robioną gastroskopie i nic lekarz twierdzi ze mój żoładek to okaz zdrowia!!

    • ewelina

      Witaj Patryku.
      Jeśli wszystkie badania wskazują, że z Twoim żołądkiem jest ok, to może sobie wkręcasz. Po czym sądzisz, że to niedokwaszenie ? Nie podałeś w zasadzie objawów ? Pozdrawiam

  • Patryk

    przez wiele lat miałem niedokwaszenie tak jak wynika miałem od kąt pamietam objawy takie jak gazy, wzdęcia, odbijanie, uczucie ciężkości po posiłkach, zgaga, refluks te objawy mam prawie całe życie lecz przez jakis rok czasu przerodzilo się to w coś niesamowitego czuje sie jak wrak człowieka doszły objawy takie jak wypadanie włosów moja wanna po kąpieli jest pełna włosów wypadaja mi one z całego ciała paznokcie zrobiły się białe łamliwe , skóra zrobiła sie strasznie sucha tak jak i włosy na głowie juz nie wspomnie o oczach jak po posiłku czuje jak by mi one wysychały. zdarza sie często ze mam ból głowy po posiłku spadek koncentracji problem z pamiecią czuje jak by mój żoładek był zapchany nie trawił jedzenia . Najgorzej czuje sie po słodkim gdy cos zjem słodkiego robie sie taki senny zmęczony ze praktycznie potrafie zasnąć na stojąco. bywały stolce żółte z niestrawionym jedzeniem .Czesto mam tak że po posiłku robie sie strasznei hmm suchy jak by ze mnie cała woda uciekałem. zabuczenie łaknienia lub praktyczne jego brak. po tescie z sodą oczyszczona i to kilka krotnie nigdy mi sie nie odbiło!. probowalem zakwasic żołądek i to mi pomagało wracały siły witalne zaczołem tyć czułem ze trawie jedzenie i że wraca łaknienie ale to wygladało tak że jak by mój organizm nie radził sobie z kwasem solnym zaczynało mnie zawsze boleć pod lewym żebrem i moje objawy nawracały i musialem robić przerwie od zakwaszania. lekarze co robią to przepisuja leki ipp po których gwałtowanie chudne i moje objawy sie nasilają co jest dla mnie smiesznie trwa to juz prawie rok a ja wciąż chudne

    • oliwka

      cześć Patryk, napisz proszę czy są jakieś postępy w walce z twoimi dolegliwościami. mam bardzo podobnie i chodzę od lekarza do lekarza 🙁 czuje się coraz gorzej 🙁
      Pozdrawiam

  • Tola

    Witam,
    Ostatnio miałam robiona gastroskopie. Wykazała przewlekły lagodny stan zapalny blony sluzowej i ścian zoladka. Test ure azotu i biopsja nic nie wykazaly. Bralam ipp ale odstawilam bo nie pomagaly. Sprawdzałam zakwaszenie, ale odbicia nie bylo. Sprawdzę ponownie jutro, żeby się upewnic. Juz zakupiłam świeża sode. Wydaje mi sie, ze mój stan został spowodowany nieprawidłowa dieta wegetarianska z dodatkiem smieciowego jedzenia i stresu. Mam wzdety brzuch i czuje sie ciagle pelna. Ale pojawiła się ostatnio ochota na mięso. Wprowadzam go powoli. Liczę na to, że to mi pomoże. Mam pytanie… co z zakwaszaniem zoladka podczas zapalenia ?

    • ewelina

      Jedną z przyczyn stanu zapalnego żołądka może być owszem zbyt niskie jego zakwaszenie …..
      Mięso ? Hmmmm, jestem przeciwnikiem, tym bardziej, że to mięso, które obecnie jest na sklepowych półkach to sama chemia…. Nie wiem, jeśli czujesz potrzebę, spróbuj, choć ja bym odradzała. Nie sądzę też aby przyczyną była dieta wegetariańska, bardziej tak jak twierdzisz śmieciowe jedzenie, a jeszcze bardziej stres … Życzę zdrówka

  • Tola

    Mam jeszcze jedno pytanie.
    W mojej sytuacji nadal nic się nie zmieniło. Nie wiem już jaką dietę stosować, jakie produkty sa „bezpieczne”. Nie wiem skąd czerpać odpowiednią ilość białka, bo orzechy i fasola są zbyt ciężkostrawne przy moim schorzeniu. Po teście z sodą, który robiłam w tamtym tygodniu odbilo sie po około 3 minutach. Co z zakwaszaniem przy zapaleniu zoladka?
    Pojawiły sie też problemy z zaparciami i ogromny wysyp na twarzy.
    Nie wiem jak się za to zabrać…proszę o jakąś podpowiedź.

    Dziekuje i pozdrawiam

  • Anna

    Witam, trafilam na ta strone z powodu alergii mojego prawie 3 letniego synka. Poniewaz uczula go juz prawie wszystko, zaczelam sie zastanawiac nad tym czy problem nie lezy gdzies glebiej. Postanowilam wzbogacic jego diete o ocet jablkowy, stosuje go rowniez na zmiany skorne. Mam pytanie w jakich proporcjach i ile powinno sie go podawac dziecku,zeby zakwasic zoladek. Dziekuje z gory za odpowiedz.

    • ewelina

      Witam. Aniu dla takiego dziecka najlepiej podawać 1 łyżeczkę octu dziennie rozpuszczoną w szklance wody, dodaj łyżeczkę miodku, będzie smaczniejszy taki napój 🙂 Pozdrawiam

      • Aga

        Do octu miod ? To kompletnie przeciwstawne dzialanie. Przy niedokwasocie unika sie slodkich pokarmów. Dzieciom nie brakuje kwasu solnego w zoladku, na ogol maja problem z refluksem i kwasnym ph. Dla dzieci picie octu jest niewskazane

  • ZalamanaMama

    Podaje 3 letniemu synowi pol łyżeczki octu 2x dziennie do 70ml wody. Ma po nim straszne wzdęcia, wybudza się w nocy, jęczy. Jest na diecie bez mleka, glutenu, cukru. Nie ma alergii (potwierdzone gastroskopia i kolonoskopia oraz testami) Po wszystkim boli go brzuch, ma luźne stolce. Pasożyty wykluczone wieloma badaniami kału _+ z krwi. Odrobaczony Pyrantelum, nic się nie zmienilo

    • ewelina

      Kochana załamana Mamo, dziwi mnie to, gdyż ocet jabłkowy w zasadzie nie ma efektów ubocznych ….. ale skoro jesteś pewna, że to po nim …. zrezygnuj na tydzień czy dwa i zobacz czy coś sie zmieni, będziesz mogła wtedy upewnić się czy faktycznie przyczyną jest ocet. Pozdrawiam Ciebie i Twojego synka gorąco

  • Asia

    A co jeśli już drugi gastroenterolog powiedział mi, że nie istnieje takie cuś jak niedokwaszenie, przepisał mi kolejne mocne leki na refluks i wyśmiał test z sodą?? Mam szukać innego lekarza czy dać sobie spokój i leczyć się dalej na refluks? Mój wynik z sodą to prawie 28 minut. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

    • ewelina

      Asiu, leczenie metodami niekonwencjonalnymi często rozmijają się z tym co mówią lekarze. Trzeba wówczas samemu podjąć decyzję, słuchać swojego organizmu.

  • Magda

    Kochani, mam pytanie o ocet jabłkowy to pół szklanki z łyżką octu ma wystarczyć na wszystkie posiłki czy tyle zażywać przed każdym posiłkiem? Bo wtedy to się już zrobi dużo tego octu?

Skomentuj ewelina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge