Jak naturalnie oczyścić wodę ?
Wszyscy wiemy jak bardzo woda potrzebna jest dla naszego organizmu. Zapewne zdajecie sobie również sprawę, że nie każda woda nadaje się do picia. Woda oczyszczana jest za pomocą chloru – chlor jak wiemy jest bardzo szkodliwy – gotowanie niestety tylko zwiększa jego szkodliwe właściwości ! Zamienia się on w trihalometan, który jest substancją rakotwórczą. Chlor to nie wszystko – woda zawiera również inne domieszki metali i substancji chemicznych.
Butelkowana woda mineralna potrafi być tak zanieczyszczona, że czasem lepiej pić wodę z kranu – oto alarm szwajcarskich naukowców, którzy przebadali wodę mineralną 10 marek. Połowa z nich w mniejszym lub większym stopniu była zanieczyszczona.
Jeśli chcemy mieć pewność, że woda którą pijemy jest zdrowa i czysta najlepiej zadbajmy o jej oczyszczenie sami.
Jedną z metod jest dodanie do wody skorupki jaja. Ze skorupki takiej należy usunąć wewnętrzną błonkę i trochę opalić ją na ogniu, ewentualnie użyć skorupki jaja ugotowanego na twardo. Na 3 litry wody wystarczą 2 skorupki, które można zalewać 4 – 5 razy świeżą wodą.
Ta metoda czyni wodę krystalicznie czystą, nasyca ją jonami wapnia, dezaktywuje chlor, powoduje że giną szkodliwe organizmy a woda zmienia odczyn na zasadowy. Jeśli dodacie do takiej wody trochę soku z cytryny powstanie cytrynian wapnia, który jest idealnie przyswajany przez organizm.
Jeszcze lepszą metodą jest oczyszczanie wody najdawniejszym z występujących na Ziemi minerałem o nazwie Szungit. Wydobywany jest tylko w jednym na świecie miejscu – w Karelii. Kamień ten ma właściwości oczyszczające, uzdatniające wodę oraz ją strukturyzujące. Posiada on specyficzną matrycę węglową, której molekuły zwane są fullerenami. Te zaś są najpotężniejszym i długo działającym antyoksydantem. Szungit akumuluje na swojej powierzchni do 95% zanieczyszczeń – usuwa metale ciężkie, azotany, azotyny, pestycydy, fenole, dioksyny, związki chloroorganiczne, wirusy, bakterie radionuklidy. Przy tym nasyca organizm mikro- i makroelementami.
Woda szungitowa ma zastosowanie przy:
– nadkwasocie
– zapaleniu jelita grubego
– przeziębieniach
– cukrzycy
– artretyzmie
– piasku z żółci i nerkach
– syndromie chronicznego zmęczenia
– anginie (płukanie gardła)
– paradontozie (płukanie jamy ustnej)
– schorzeniach krwi
– chorobach stawów
– zaburzeniach trawienia
– problemach układu oddechowego, nerwowego i krążenia
– chorobach alergicznych
Zewnętrznie:
– wrzody
– trądzik
– łuszczyca
– odleżyny
– długo gojące się rany
– wypadające włosy
– zmarszczki
Zanim użyjemy tego kamienia trzeba go umyć pod bieżącą wodą. Następnie 150 g szungitu pozostawić w 2 – 3 litrach wody na 3 dni. Od tej pory można korzystać z cudownej wody uzupełniając ją na bieżąco i pamiętając by po każdym dolaniu świeżej wody do kamieni pozostawić ją na 8 – 10 godzin. Średnio co 2 tygodnie szungit należy przemyć z osadzających się na nim osadów. Natomiast po 3 miesiącach kamienie wymienić. Szungit niestety nie leży na sklepowych półkach. Dostępny jest za to w internecie, możecie go zakupić TUTAJ
Liście jarzębiny również mają działanie oczyszczające wodę. Wyobraźcie sobie, że jeśli włożymy je do błotnistej wody po 3 godzinach będzie czysta.
1 – 2 łyżeczki octu jabłkowego, miodu i 3 – 5 kropel jodu dodane do 1 litra wody powodują, że wszystkie mikroorganizmy w niej zawarte obumierają po kilku minutach, a kolejne nie mają szans się rozmnożyć gdyż taka woda jest kwaśna.
Doskonale dezynfekuje wodę również 3% nadtlenek wodoru czyli woda utleniona. W tym celu do 1 litra wody należy dodać 1 łyżeczkę wody utlenionej. Więcej na temat właściwości wewnętrznego stosowania wody utlenionej przeczytasz TUTAJ.
Na koniec podam Wam sposób na sprawdzenie czy dana woda nadaje się do picia. Otóż należy do niej napluć. Jeśli ślina rozejdzie się w wodzie, można ją śmiało wypić. Jeżeli natomiast pozostanie ona na powierzchni wody w postaci gęstej plamy – trzymaj się od takiej wody z daleka.