Burak – król roślin okopowych
Burak jest niezwykle wartościowym warzywem, nie tylko korzeń ale i liście.
Zawiera
- witaminy: C, B1, B2, P, B3, B5, B6, E, P, U
- potas
- jod
- żelazo,
- białka
- błonnik
- kwas foliowy
- sole żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, kobaltu
Jest to wspaniały środek przeciwko niedokrwistości, opryszczce, chorobom układu pokarmowego i naczyń limfatycznych, a także doskonały do leczenia wrzodów objętych martwicą i procesami nowotworowymi. Burak uzdrawia ociężały żołądek.
Na Rusi stosowany był od dawien dawna w szczególności sok, który służył do powstrzymywania krwawień, gojenia się opuchlizn, łagodzenia obrzęków, leczenia lekkich schorzeń i obniżenia ciśnienia. Sok z buraka był stosowany nawet w postaci kropel przy nieżycie nosa.
Piękności z dawnych lat jadły regularnie buraki oraz piły sok z tego warzywa aby utrzymać smukłą sylwetkę i ochronić świeżość skóry. Caryca Katarzyna II zamrażała sobie sok z buraka na kostki lodu i co ranek smarowała nimi twarz, dzięki czemu buzia wyglądała na świeżą i zdrową.
Buraki ułatwiają pracę wątroby i przyspieszają powstawanie choliny, która ochrania wątrobę przed stłuszczeniem i zwyrodnieniem.
Sok z buraka pomaga usuwać toksyny z organizmu i szkodliwe produkty przemiany materii a także regeneruje naczynia krwionośne.
Stosunek zawartości sodu i potasu wynosi 10 : 1 co pomaga rozpuszczać wapń, szczególnie ten nieorganiczny, który kumuluje się na skutek jedzenia żywności przetworzonej.
Burak wywiera także korzystny wpływ przy zaburzeniach funkcji tarczycy. Jest korzystny przy zaburzeniach okresu przekwitania u kobiet, jest on nawet korzystniejszy niż preparaty lecznicze czy hormony.
Przy nadmiernym spożyciu soku z buraka należy uważać, ponieważ może wystąpić skurcz naczyń układu sercowo – naczyniowego.
Dlatego świeżo wyciśnięty sok należy odstawić na 2 – 3 godziny,
wówczas szkodliwe frakcje substancji zostaną dezaktywowane.
Sok z buraka wpływa korzystnie na funkcje wydzielnicze żołądka. Jednak należy pamiętać, że przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, sok z buraka należy mieszać z sokiem z marchewki.
Nie należy również stosować soku z buraka u osób cierpiących na schorzenia jelit, ponieważ może wywołać zaburzenia ich pracy.
Burak również znacząco obniża ciśnienie tętnicze, więc powinny wziąć to pod uwagę osoby z niskim ciśnieniem.
Poniżej przykładowe choroby, w których burak jest pomocny:
ALERGIE
3/4 kubka surowego startego buraka mieszamy z 1/4 kubka kaszy owsianej. W ciągu dnia zjadamy 2 porcje takiej mieszanki.
CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO
-
katar – sok z surowego buraka mieszamy z miodem w proporcji 2 : 1. Zakrapiamy nozdrza po 5 kropli raz dziennie. U małych dzieci używamy samego soku bez miodu.
-
przewlekłe zapalenia krtani oraz gardła – płukać gardło 2 – 3 razy dziennie gotowym sokiem z buraka
-
zapalenie migdałków, gardła i angina – do kubka świeżego startego buraka dodajemy 1 łyżkę stołową 6% octu winnego lub jabłkowego i mieszamy. Po upływie 2 godzin otrzymamy sok, którym płuczemy gardło 3 – 5 razy dziennie.
-
choroby płuc – codziennie rano na czczo wypijamy mieszankę soków z buraka, marchwi i rzodkwi w równych proporcjach. Jednorazowa porcja to 3 łyżki stołowe. Stosujemy do wyleczenia.
SCHORZENIA KRWI
-
anemia – mieszamy po 1 szklance soku z buraka, marchwi i czarnej rzodkwi, dodajemy szklankę miodu najlepiej gryczanego. Spożywamy po 1,5 – 2 łyżki stołowe przed każdym posiłkiem. Kiedy całość zużyjemy, czekamy tydzień i należy zrobić badanie na poziom hemoglobiny, następnie ewentualnie kurację powtórzyć.
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
-
2 szklanki soku z buraków, 1,5 szklanki soku żurawinowego, 1 szklanka wódki, 250 gram miodu, 1 cytryna. Mieszamy, spożywamy po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.
-
sok z buraka mieszamy z miodem pół na pół, spożywamy 1 łyżkę stołową 4 – 5 razy dziennie
-
przy znacznie podwyższonym ciśnieniu spożywamy po 1/2 szklanki soku z buraka 3 – 4 razy dziennie po jedzeniu. Po 5 dniach należy zmierzyć ciśnienie. Jeśli burak nie wpłynął na obniżenie ciśnienia, kurację należy przerwać i zastosować inne metody.
IMPOTENCJA
-
po 1/3 – 1/2 szklanki soku z buraków należy wypijać 2 – 3 razy dziennie. Do soku można dodać 1 łyżkę soku z selera, spotęguje to jego działanie.
ZAPARCIA
-
mieszamy w równych ilościach sok z buraka, marchwi i ogórków. Pijemy po 100 ml mieszanki przed jedzeniem 2 razy dziennie.
-
W równych częściach przygotowujemy mieszankę soku z buraka, marchwi i selera. Mieszankę pijemy wielokrotnie w ciągu dnia.
CHOROBY STAWÓW
-
sok z 1 buraka, 1 jabłka, 2 marchewek mieszamy, dodajemy 1/3 łyżeczki zmielonego korzenia imbiru i mieszamy razem. W ciągu dnia przyjmujemy 2 – 3 porcje mieszanki.
BÓLE GŁOWY
-
w odrobinie soku z buraków moczymy watę i wkładamy ją na pewien czas do uszu.
-
W czasie bezsenności lub wybudzaniu się w nocy wypijamy pół szklanki soku z buraków zmieszanego z miodem w proporcji 1 : 1
źródło: „Leczenie burakami” Lidia Kostina