Jajko – jeden z najwartościowszych produktów spożywczych
Kiedyś na temat jajek krążyło wiele negatywnych opinii. Szczególnie mówiło się aby ich nie jeść, bo podwyższają poziom cholesterolu – co dziś wiadomo już, że jest wierutną bzdurą. Kolejnym zabobonem było przestrzeganie mężczyzn przed spożywaniem jaj ze względu na ich negatywny wpływ na płodność.
Obecnie te i inne negatywne opinie można schować między bajki, gdyż wiadomo jest, że jaja to samo zdrowie. Kryje się w nich skarbnica witamin, minerałów i składników odżywczych. Zawierają one:
- kwas foliowy
- potas
- siarkę
- fosfor
- żelazo
- cynk
- kwasy tłuszczowe omega 3 i 6
- witaminę A
- witaminę E
- witaminę D
- witaminę K
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B12
Jajka można jeść codziennie bez negatywnych skutków, a wręcz odwrotnie – z korzyścią dla zdrowia.
Wyniki ostatnich badań znalazły w jajach składnik, który ma być używany jako część składowa leku na raka.
Jaja posiadają najwięcej ze wszystkich produktów żywnościowych witaminy D, a to jest ważne szczególnie zimą. Zawartość innych witamin powoduje, że jajka pomagają utrzymać skórę w odpowiedniej gładkości i wpływać na nią odmładzająco.
W żółtku znajdują się cenne substancje, które zapobiegają rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych w tym choroby Alzcheimera. Natomiast zawarty w nich kompleks o nazwie yolkina, podobnie do kolostryniny z siary mleka krów, zapobiega odkładaniu się blaszek amyloidowych, które powodują degenerację komórek nerwowych.
Jajka zawierają lecytynę, dzięki której uczenie przychodzi nam łatwiej, lepiej panujemy nad stresem, łatwiej zapamiętujemy i szybciej kojarzymy. Białko natomiast zawiera cystatynę, która zapobiega takim nowotworom jak: piersi, mięsaka, czerniaka.
Jajka są pokarmem wysokowartościowych, który powinny spożywać szczególnie osoby starsze, chore i dzieci.
Choć jaja można jeść w każdej postaci, to najlepszym rozwiązaniem są te na miękko, gdyż właśnie w nich zachowuje się najwięcej wartości odżywczych. Jeśli lubicie te na twardo to ok, ale gotujcie je tylko przez taki czas jaki jest na to potrzebny. Wiele osób wrzuca jaja do wody, wykonuje w międzyczasie inne czynności, a te gotują się 20 minut, pół godziny …. Nie róbcie tak, bo pozbawiacie jajka tego co najcenniejsze. Jajecznicę również przyrządzajcie tak, aby nie ściąć do końca białka.
Kupujcie tylko jaja ekologiczne, czy znajdźcie jakąś babinkę na wsi, gdyż te kupowane w marketach to katastrofa. I nie dajcie się zwieść tekstami typu : „prosto od baby”, „z naszej zagrody”, „spod strzechy” itd. To tylko teksty reklamowe nie mające nic wspólnego z prawdą.
Kupując w sklepie powinniście wiedzieć co oznacza cyfra na stemplu:
3 – oznacza chów klatkowy czyli „obóz koncentracyjny” dla kur. Mają one tam tak ciasno, że nie ma miejsca aby się obrócić, dziobią się, chorują. Kury te karmi się wyłącznie sztucznie, dodaje hormony wzrostu oraz antybiotyki. Nie jedz takich jajek !!!
2 – znamionuje chów ściółkowy. Kura spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, ale przynajmniej może się swobodnie poruszać. Karmiona sztucznie. Te jaja też się nie nadają !
1 – oznacza chów wolno wybiegowy. W ciągu dnia kura chodzi po podwórku, je trawę, dżdżownice, a na noc jest zamykana w klatce. Jajo od tej kury możesz kupić i jeść.
0 – jest to chów ekologiczny. Kura biega wolno, kiedy chce. Pasza jaką się ją karmi jest ekologiczna.
Zdrowe są nie tylko same jaja ale i ich skorupki. Mają one niesamowite właściwości, napisałam o tym odrębny artykuł, który warto przeczytać TUTAJ.
Jaja to super żywność ale i nie tylko, są idealne do przygotowywania maseczek na twarz, odżywek do włosów oraz świetnie radzą sobie z kaszlem przygotowane w postaci kogla mogla.
źródło: „Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska, Katarzyna Bosacka „Czy wiesz co jesz?”