Które grzyby są najzdrowsze ?
Mówi się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych …. tę historyjkę można już włożyć między bajki, gdyż okazuje się, że grzyby to źródło witamin i minerałów. Owszem, nie jest ich jakaś zawrotna ilość ale zawsze ….
Uważa się je za leśne mięso, bowiem zawierają bardzo dużo białka – np. w borowikach można go znaleźć nawet dwa razy więcej niż w wołowinie. Poza białkiem grzyby kryją w sobie wapń, fosfor, żelazo, selen, magnez oraz witaminy PP, D oraz z grupy B. Witaminy C już tylko w śladowych ilościach. Wszystko to znajduje się bardziej w kapeluszu niż w trzonie. Drugą rzeczą dotyczącą tych dwóch części grzyba jest to, że trzonek zawiera nietrawiony dla człowieka błonnik.
Grzyby zawierają jedynie 8 – 9% tłuszczu, więc są idealne dla osób odchudzających się, tym bardziej, że są syte.
Odpowiadając na pytanie, które grzyby są najzdrowsze ……. to boczniaki 🙂 zatem nie tylko lato i jesień poświęćmy na grzybobranie, ale i zimę. Wystarczy kupić grzybnię, hodować je w piwnicy i raz na trzy tygodnie cieszyć się wysypem świeżych grzybów.
Boczniaki poza witaminami i minerałami posiadają właściwości przeciwnowotworowe dzięki zawartości betaglukanu. Substancja ta pobudza pracę układu immunologicznego, zwiększa produkcję białych ciałek krwi w szpiku kostnym i neutralizuje wolne rodniki. Niektórzy naukowcy twierdzą, że w boczniaku występuje substancja zwana pleuranem, która ma zdolności zmniejszania guzów nowotworowych. Natomiast przeciwutleniacz o nazwie ergotioneina opóźnia procesy starzenia komórek i chroni je przed uszkodzeniami – działa zatem niemal jak eliksir młodości.
Co więcej ? Boczniak ma niski indeks glikemiczny, więc jest idealny w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.
Grzybobranie zatem to relaksujący spacer po lesie (poza spacerem do piwnicy po boczniaki 🙂 ) oraz korzyści zdrowotne z zajadania się zbiorami 🙂
.
2 komentarze
Anna
A jak z ilością kalorii poszczególnych grzybów, różnią się jakoś zdecydowanie w zależności od rodzaju?
Z góry dzięki za odpowiedź
Anna ostatnio opublikował…Jaką suszarkę do owoców i grzybów kupić?
ewelina
Aniu, grzyby świeże, jaki rodzaj by nie był są bardzo mało kaloryczne. w 100 gramach zaledwie 40 kcal. Natomiast suszone to już inna bajka. W 100 gramach to aż 230 kcal. Pozdrawiam 🙂