Miód – lekarstwo na wiele chorób
Miód od dawien dawna był używany jako lek przez Egipcjan, a Grecy nazywali go napojem Bogów. Nic w tym dziwnego, gdyż miód ma wiele leczniczych właściwości.
Miód wzmacnia serce, odżywia mózg, goi rany, obniża ciśnienie tętnicze krwi, rozszerza naczynia wieńcowe, hamuje i zapobiega miażdżycy, posiada w swoim składzie wysoką zawartość żelaza, która jest w pełni przyswajalna. Miód ma właściwości antybakteryjne – z niektórymi z nich radzi sobie lepiej niż antybiotyk, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Miód powinno się spożywać systematycznie, nie tylko doraźnie !
Jest wiele rodzajów miodu, a każdy z nich różni się trochę od siebie działaniem.
Wszystkie rodzaje miodu zawierają potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt, oraz serie witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy.
Miód akacjowy – polecany jest przy wzmożonej pracy mózgu i zwiększonej aktywności fizycznej. Jest dobry dla osób mających problemy z zasypianiem. Chroni i wzmacnia układ sercowo – naczyniowy. Stosowany leczniczo w chorobach nerek oraz w chorobach zapalnych. Polecany również dla osób z problemami oddechowymi.
Miód gryczany – wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne oraz oczyszcza organizm z toksyn. Przyspiesza gojenie się ran dlatego szczególnie poleca się go przy złamaniach i wszelkich kontuzjach. Miód gryczany doskonale wpływa na pamięć i jest pomocny przy wyczerpaniu nerwowym.
Miód lipowy – ma właściwości napotne i wykrztuśne, jest doskonałym lekiem przy chorobach występujących wraz z gorączką
Miód spadziowy – znajduje swoje zastosowanie przy chorobach układu oddechowego. Podobnie jak lipowy działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Jest pomocny w chorobach płuc, chorobach stawów i układu nerwowego. Ci, którzy mają obniżoną odporność powinni zażywać go regularnie.
Miód wielokwiatowy – wykorzystywany przy anemii, chorobach serca, zmęczeniu, chorobach gardła, przeziębieniach. Specjaliści twierdzą, że dodaje energii.
Istnieje jeszcze jeden miód – MANUKA, który robi na świecie niebywałą furorę …. jest bardzo drogi, ale i właściwości ma niesamowite. Jest pomocny przy leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, przy zespole jelita drażliwego, refluksie, chorobie Crohna. Wspomaga on układ odpornościowy a po jego spożyciu maleje ilość szkodliwych bakterii znajdujących się w jelitach. Miód ten jest również pomocny w problemach skórnych – liszaje, trądzik, oparzenia, odleżyny a także zapalenie dziąseł. Ponadto obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, zwiększa wydzielanie żółci i zwiększa produkcję nowych komórek krwi. Z pewnością warty jest uwagi.
Aby wykorzystać wszystkie zalety płynące z miodu trzeba zwracać uwagę na to jaki miód się kupuje. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zakup miodu od poleconego pszczelarza. Jeśli jednak nie macie dostępu do takiego i kupujecie miód w sklepie lub na targu przyjrzyjcie się dobrze etykiecie. Koniecznie musi tam widnieć informacja kiedy miód został rozlany. I tak, jeśli od chwili rozlania minęły 3 – 4 miesiące, a miód nadal jest płynny można już podejrzewać, że miód jest oszukany. Jeśli natomiast nie upłynął jeszcze taki czas od momentu rozlania możecie sprawdzić w domu czy dokonaliście dobrego zakupu. W tym celu należy nabrać miodu na łyżeczkę a następnie z wysokości około 20 – 30 cm wlać go z powrotem do słoika. Gdy podczas lania na powierzchni miodu będzie robił się stożek, to znaczy, że miód nie ma nadmiaru wody. Natomiast jeśli zobaczycie dołek, niestety Wasz miód nie jest zgodny z obowiązującą normą.
Wracając do etykiety, przyglądajcie się dobrze, gdyż czasem bardzo małym, prawie niewidocznym druczkiem jest napisane np: miód polski z domieszką miodu z importu. Miód szczególnie z Chin jest bardzo tani, dlatego czasem aby zwiększyć zyski polscy producenci mieszają te dwa rodzaje miodów i zarabiają wówczas o wiele więcej. Miody z importu zawierają o wiele więcej wody i posiadają o 40 % niższe właściwości antybakteryjne.
A czy wiecie jak pracują pszczoły aby wody w miodzie było jak najmniej ? Lotna pszczoła przynosi kropelkę nektaru robotnicy. Ta uszlachetnia ten nektar przez około pół godziny. Potem podaje go następnej robotnicy i tak dalej, aż wreszcie ta jedna kropla zostanie obrobiona przez co najmniej 5 pszczół. Ostatnia pszczoła odkłada miód w komórce woskowej i go sklepia. I co ważne ! Jeśli w tej kropli będzie więcej niż 25 % wody, pszczoła go nie odłoży a będzie obrabiać dotąd aż tej wody będzie poniżej 20 %.
Pamiętajcie ! Miód a w szczególności zawarty w nim pyłek pszczeli oraz enzymy są wrażliwe na wysoką temperaturę i tracą swe właściwości przy temperaturze wyższej od 40 stopni. Dlatego dodawanie miodu do gorącej wody czy herbaty nie ma sensu. Zabójcze dla miodu są również promienie słoneczne, dlatego powinno się przechowywać go w zacienionym miejscu, np. szafce. Idealnymi warunkami na przechowywanie miodu jest ciemne, chłodne, około 14 stopni miejsce. Miód można również przechowywać w lodówce, ale uwaga: nie można zamrażać.
Miód ma bardzo dużo kalorii, ale nie trzeba się nimi przejmować, bo kto zjada słoik miodu naraz ? 🙂 Idealnie dla zdrowia zaleca się łyżkę miodu dla osoby dorosłej dziennie, oraz łyżeczkę dla dziecka.
Dopiszę jeszcze taką ciekawostkę 🙂 : w dawnych czasach miód był spożywany przez nowożeńców przez okres miesiąca w celu wzmocnienia i uzyskania zdrowego potomstwa …. dlatego mówi się: miesiąc miodowy 🙂
Spożywajcie na zdrowie 🙂
.
.
źródło: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/9306414,szklanka-wody-z-miodem-nie-taka-dobra-jak-sie-wydaje,1,id,t,sa.html