Do czego może doprowadzić zakwaszenie organizmu? Jak temu zapobiec? Oraz wykaz produktów o różnej kwasowości
Produkty spożywcze różnią się od siebie zawartością składników kwaso – i zasadotwórczych. Krew płynąca w naszych żyłach powinna być lekko zasadowa. Jeśli wartość Ph krwi wykracza poza normy 7,35 – 7,45 może to świadczyć o zaburzeniach w organizmie, które z czasem prowadzą do choroby.
Ph krwi wyrównywane jest dwutlenkiem węgla (CO2). Gdy do krwi wnikną jakieś substancje zakwaszające natychmiast są one zobojętniane przez CO2 i do zakwaszenia nie dochodzi. Jednak nieustanne jedzenie produktów zawierających substancje kwasowe, przewlekły stres, przewlekłe niedotlenienie komórek oraz działanie toksyn może zmienić Ph krwi na kwasowe. Organizm ludzki jest tak sprytny, że nie chcąc do tego dopuścić wykorzystuje związki mineralne (swoje zapasy) aby ten kwas zneutralizować. Co jednak, gdy te zapasy się kończą? Zostaje zakłócony cykl przyswajania wartości odżywczych z pożywienia, obniża się zdolność do wytwarzania energii, samonaprawy uszkodzeń oraz eliminacji toksyn z organizmu. W dłuższej perspektywie dochodzi do kwasicy metabolicznej. Kwasica zaburza czynności takich narządów jak: wątroba, nerki, płuca, serce, nadnercza oraz innych. Kwasica metaboliczna obniża zużycie glukozy przez komórki mózgu a to prowadzi do ich przewlekłego niedożywienia. W takim stanie maleją zdolności poznawcze, pojawiają się zaburzenia pamięci, stałe zmęczenie, bóle głowy, apatia, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd oraz zaburzenia w przemianie materii. Przewlekła kwasica powoduje schorzenia skóry, nadciśnienie, cukrzycę i kamicę nerkową. Poza tym wzrasta wydalanie z moczem sodu, wapnia i magnezu, które są potrzebne do zobojętniania usuwanych toksycznych związków kwaśnych.
Aby odkwasić organizm najlepiej codziennie wypijać ½ szklanki soku z cytryny lub jedną szklankę soku z kwaśnego grejpfruta (można rozcieńczać z wodą w stosunku (1:1). Świeżo wyciskane soki z warzyw również odkwaszają organizm a dodatkowo pomagają usunąć toksyny z organizmu. |
PRODUKTY WYSOKO KWASOWE PH 5,0 – 6,0:
– cukier biały i brązowy
– ser edamski
– majonez
– ryby
– skorupiaki
– wołowina
– wieprzowina
– mięso z królika
– kurczak
– wątroba
– mięso jagnięce
– cielęcina
– sztuczne słodziki
– napoje gazowane
– leki chemiczne
– papierosy
– mąka pszenna
– chleb pszenny
– makaron biały
– biały ryż
– ocet spirytusowy
– słodycze
– piwo
– dżemy
– czarna herbata
– kawa
PRODUKTY ŚREDNIO KWASOWE PH 6,0 – 7,0
– orzechy włoskie
– ser cheddar
– ser z pleśnią
– śledzie
– makrele
– owies
– śliwki
– borówki
– oliwki
– syrop klonowy
– pikle
– płatki zbożowe
– wino
– chleb ryżowy
– jajka gotowane na twardo
– ketchup
– prażona kukurydza
– ryż brązowy
PRODUKTY LEKKO ZASADOWE PH 7,0 – 7,5
– jęczmień
– otręby
– orzechy nerkowca
– miód pasteryzowany
– soczewica
– mleko homogenizowane i pasteryzowane
– gałka muszkatołowa
– musztarda
– pistacje
– chleb żytni z kiełków
– nasiona słonecznika
– pestki dyni
– orzechy włoskie
– ser (łagodne i kruche)
– suszona fasola
– cieciorka
– mleko kozie homogenizowane
– oliwki marynowane
– masło
– śmietana
– naturalny jogurt
– oleje
PRODUKTY ŚREDNIO ZASADOWE PH 7,5 – 8,5
– migdały
– orzech kokosowy
– mleko naturalne
– wszystkie warzywa i owoce, których nie wymieniłam w pozostałych grupach
– ocet jabłkowy
PRODUKTY WYSOKO ZASADOWE PH 8,5 – 9,0
– marchew
– ziemniaki
– suszone morele
– rabarbar
– cytryny
– arbuz
– pieprz cayenne
– suszone figi
– wodorosty morskie
– owoce mango
– papaja
– nać pietruszki
– rzeżucha
– szparagi
– cykoria
– kiwi
– ananas
– rodzynki
– grejpfruty
Pamiętajcie, że produkty kwasowe mają silniejsze działanie niż produkty zasadowe dlatego aby utrzymać odpowiednie Ph organizmu należy spożywać przeważającą ilość produktów zasadowych.
9 komentarzy
Anet
A ja kawę piję litrami 🙁
ewelina
Też kiedyś tyle żłopałam 🙂 później ograniczyłam, a teraz piję naprawdę sporadycznie 🙂
Gosiek
Bardzo podoba mi się Twój blog koleżanko
ewelina
Dziękuję bardzo 🙂
Pingback:
Marlena
Witam
Szanowni Państwo, prawie każda choroba ma swoje podłoże w psychice, najpierw powstaje myśl, a potem materializuje się w ciele.
Tak więc za każdą chorobą będzie stał jakiś rodzaj traumy, czyli trudnego przeżycia z którym człowiek sobie na poziomie psychiczno – duchowym nie radzi.
Polecam nową dziedzinę holistycznej wiedzo – medycyny TOTALNĄ BIOLOGIĘ.
Nie pomogą żadne cuda jeśli człowiek nie uświadomi sobie wewnętrznego konfliktu.
Na przykład rak odpowiada za takie uwarunkowanie – nie mogę już tego wytrzymać, nie daje już sobie z tym rady lub to wszystko moja wina, to ja zawiniłem , gdybym tego nie zrobił to … itp.
Polecam książkę – Uzdrawianie przez świadomość- Gilbert Renaud i stronę internetową np. Totalnabiologia.net , lub Totalnabiologia . com inne nazwy to Recall Healing.
Jak komuś będzie zależało to znajdzie jeszcze więcej podobnych stron.
Oczywiście nie neguję żadnych naturalnych metod wspomagania jak np. soda, często są bardzo użyteczne.
Sama używam w/w pasty do zębów.
Pozdrawiam serdecznie Marlena
Marlena
Ach zapomniałam napisać o bardzo ważnej rzeczy , na wszelkie zgagi należy wypić wodę z solą.
( SPRAWDZONE )
To nie prawda , że nasz żołądek się za bardzo zakwasza i dlatego występuje nadkwasota.
Jeśli nas piecze to oznacza , że zjedliśmy pokarm , który nie jesteśmy w stanie strawić , ponieważ mamy za mało soli .
Nie oznacza to również , że można cokolwiek jeść , potem popić wodę z solą i wszystko jest ok.
Jeśli mamy problem z nadkwasotą oznacza to , że nie jesteśmy w stanie tego czegoś strawić, spożyte jedzenia jest za ciężkie dla naszego żołądka, trzeba jeść lżej strawne pokarmy.
Na poziomie psychicznym oznacza dokładnie to samo – nie trawię tej sytuacji, nie trawię tej osoby, itp.
Żeby sobie pomóc trzeba zrozumieć co robimy ponad nasze siły, lub popracować nad swoją tolerancją.
Wszystkie choroby wynikają z braku MIŁOŚCI .
Tam gdzie nie ma sacrum wkrada się profanum .
Pozdrawiam Marlena 🙂
Kinga
A orzechy włoskie są kwasowe czy zasadowe, bo występują w dwóch grupach jednocześnie?
ewelina
Witaj Kinga. Faktycznie są one w dwóch grupach, z tym, że na granicy …. w produktach średnio kwasowych między 6 a 7 PH, oraz w lekko zasadowych między 7 a 7,5 PH. Bardziej bym się skłaniała ku tej grupie średnio kwasowych jednak, czyli między 6 a 7 PH.