Właściwości najdroższej przyprawy świata – szafranu
Szafran w kuchni oraz w lecznictwie stosowany jest już od około 5000 lat. Jest to faktycznie najdroższa przyprawa świata; kwiaty zbierane są ręcznie, a do uzyskania 1 kg przyprawy potrzeba jest zebrać około 150 tysięcy znamion tych kwiatów co przekłada się na 40 godzin pracy. Za 1 gram oryginalnej przyprawy trzeba zapłacić około 40 zł.
Przyprawa ma bardzo intensywny smak, używana najczęściej w kuchni arabskiej i hiszpańskiej do dań z ryżu, w Polsce najczęściej do ryb i flaków.
źródło: natreningu.net
Szafran zawiera:
-
witamina C
-
witamina B1
-
witamina B2
-
witamina PP
-
witamina B6
-
kwas foliowy
-
witamina A
-
żelazo
-
wapń
-
potas
-
fosfor
-
magnez
-
cynk
Szafran zawiera również wiele lotnych związków typu krocetyna, likopen, karoteny, zeaksantyna, krocyna. Ten ostatni wykorzystuje się do leczenia wrzodów żołądka. Ma również właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie jeśli chodzi o raka jelita grubego.
Jakie inne zastosowanie w lecznictwie ma szafran:
Niepłodność u mężczyzn:
Szafran sprawia, że u mężczyzn rośnie liczba plemników i stają się one bardziej ruchliwe. Efekty można zauważyć już po stosowaniu go 3 razy w tygodniu przez okres 3 miesięcy.
Zespół napięcia przedmiesiączkowego:
75% kobiet zadeklarowało poprawę samopoczucie po używaniu szafranu.
Działanie antydepresyjne:
W ostatnich latach pojawiło się sporo badań dotyczących wykorzystania wyciągu z szafranu w leczeniu stanów depresyjnych. Ponieważ po jego spożyciu zwiększa się poziom serotoniny oraz dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, skutkuje to poprawą nastroju już po 6 tygodniach stosowania tej przyprawy.
Ponad powyższe szafran skutecznie wspomaga leczenie szkarlatyny, ospy wietrznej, przeziębienia, odry, żółtaczki oraz astmy.
Szafranu najlepiej szukać w sklepach ze zdrową żywnością. W marketach najczęściej sprzedawany jest szafran fałszowany.
Źródło: „Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw” Szataba. D