Jakie znaczenie dla Twojego zdrowia ma błonnik?
Jedzenie produktów zwierzęcych, rafinowanych, przetworzonych powoduje, że większość z nich nie zostaje strawiona, jelito wytwarza nadmiar śluzu, ruch w jelitach staje się spowolniony, a im dłużej pożywienie w nich zalega tym bardziej masa ta staje się twarda co powoduje dalej zatkanie okrężnicy.
źródło: bonaVita.pl
Natomiast jedzenie bogate w błonnik czyli warzywa, owoce i zboża pełnoziarniste działają jak miotła: pomagają w transporcie pożywienia przez jelita, wspomagają trawienie i wiążą cholesterol wyrzucając go poza ciało.
Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny występuje w owocach, owsie, jęczmieniu i warzywach strączkowych. Błonnik nierozpuszczalny natomiast występuje głównie w warzywach, pszenicy i innych zbożach. Ten drugi rodzaj błonnika zmiękcza stolce oraz przyspiesza wędrówkę pożywienia przez jelita.
Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik chroni przed chorobami m.in. przed rakiem okrężnicy, chorobami serca i układu krążenia. Składnik ten pomaga wymieść wnętrze okrężnicy. To co się tam i w jelitach znajduje to masa kałowa składająca się z niestrawionego jedzenia, wydzielin jelitowych, bakterii, pozostałości martwych komórek …… Z pewnością nie chciałbyś aby te resztki zalegały w Twoich jelitach i tam gniły…. a tak właśnie jest u osób, które odżywiają się głównie przetworzoną żywnością, które jedzą dużo pokarmów zwierzęcych czy nabiału, a w których diecie brak jest warzyw i owoców. Dieta uboga w błonnik prowadzi do toksyczności. Jeśli ściany jelit są oblepione odpadami kałowymi utrudnia to przyswajanie substancji odżywczych. A jedną z takich bardzo ważnych substancji jakie przedostają się do krwiobiegu przez okrężnicę jest witamina K, która wytwarzana jest z błonnika dietetycznego przez bakterie jelitowe. Brak tego składnika prowadzi do poważnych chorób.
A oto lista korzyści zdrowotnych wypływających ze spożywania
pokarmów bogatych w błonnik:
Pomaga stracić zbędne kilogramy
Dieta wysokobłonnikowa sprzyja utracie wagi, ponieważ daje uczucie pełności
Przynosi ulgę w zatwardzeniach i biegunce
Niektóre typy błonnika zmiękczają stolec, a inne pomagają utwardzić, zatem w jakichkolwiek problemach z wypróżnianiem błonnik będzie pomocny
Zapobiega hemoroidom
Spożywając pokarmy bogate w błonnik pozbywamy się problemów z wypróżnianiem, zmniejsza się ciśnienie w dolnym odcinku jelita grubego, więc i żyły odbytu nie rozdymają się
Zapobiega uchyłkom
Błonnik ćwiczy mięśnie przewodu pokarmowego i sprawia, że zachowują one zdrowie.
Zapobiega rakowi jelita grubego
Błonnik zapewnia ruch pozostałości jedzenia w jelitach, powoduje, że resztki nie zalegają a zostają szybciej wydalone. To z kolei oczywiście wpływa korzystnie, bo nie zalegają w nich i nie gniją pozostałości pożywienia.
Reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi
Cukry przyswajane z niektórych pokarmów w obecności błonnika wyzwalają umiarkowaną reakcję insulinową
Hamuje wzrost poziomu lipidów we krwi
Niektóre błonniki wiążą się z lipidami (tłuszczami i olejami), takimi jak żółć (która zawiera cholesterol) i usuwają je z ciała wraz z kałem.
Hamuje rozwój cukrzycy
Błonnik korzystnie wpływa na stężenie glukozy we krwi co przekłada się na lepsze radzenie sobie z cukrzycą. Osoby z lekkimi przypadkami cukrzycy stosujące dietę wysokobłonnikową są w stanie zredukować podawane dawki insuliny.
W krajach Afryki i Indii gdzie ludzie żyjący na obszarach wiejskich mają zdrowe przewody pokarmowe, ilość błonnika jaką spożywają wynosi 60 gramów. Ogólnie zalecane przez dietetyków jest spożywanie 20 – 35 gramów dziennie. Statystki jednak mówią, że przeciętna osoba w naszym kraju spożywa jedyne 15 gramów.
Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę błonnika należałoby zjeść np. 100 gram malin, które zawierają 6 gram, 2 łyżki otrąb co dałoby 8 gram, jednego bakłażana co dałoby kolejne 7 gram, no i na przykład pół szklanki grochu dzięki której otrzymalibyśmy 15 gram błonnika. Jak widać aby uzbierać te 35 gramów należy zjeść sporo odpowiednich produktów, ale Wasze jelita będą wdzięczne !
Źródło: Understanding Normal and Clinical Nutrition
„Naturalny detoks” dr Bruce Fife
2 komentarze
Dominika
Jaki błonnik będzie najlepszy? Spotkałam się z rozpuszczalnym w wodzie i z nierozpuszczalnym. Będę wdzięczna za odpowiedź
ewelina
Witaj Dominika. Tak, są dwa rodzaje, rozpuszczalny i nierozpuszczalny. O żadnym z nich nie można powiedzieć : „lepszy czy gorszy”. Błonnik nierozpuszczalny jest nietrawiony, są to włókna roślinne, które przelatują przez układ pokarmowy i przyspieszają pracę jelit wyczyszczając wszystko po drodze z niestrawionych resztek. Natomiast rozpuszczalny po zmieszaniu z wodą zmienia się w taką jakby galaretkę i dzięki niemu właśnie czujemy się syci i mniej podjadamy. Gdzie, który rodzaj występuje zamieściłam w artykule. Pozdrawiam 🙂