Popcorn z mikrofalówki groźny dla zdrowia
Lubisz usiąść przed telewizorem przy dobrym filmie czy meczu z miską popcornu przygotowanego w mikrofali ? Lepiej z niego zrezygnuj. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) donosi, że torebki, w których znajduje się popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej mają w swoim składzie substancje chemiczne, tzw kwas perfluorooktanowy, w skrócie PFOA. Może on powodować nowotwory wątroby i trzustki oraz niepłodność.
To było jedno, a drugie to zawartość diacetylu w popcornie tzw maślanym. Właśnie ten składnik nadaje cudowny maślany smak i zapach. ALE powoduje również choroby. Podczas podgrzewania wydziela on szkodliwe opary, które powodują choroby płuc i uszkadzają komórki nerwowe. Przyspieszają one także tworzenie się kępek beta – amyloidu czyli białka odpowiedzialnego za powstawanie chorób neurologicznych.
W Stanach Zjednoczonych 59 letni mężczyzna Wayne Watson udowodnił przed sądem, że zapadł na ciężką, nieuleczalną chorobę płuc z powodu spożywania i wdychania aromatu, o którym wcześniej pisałam. Gościu dostał 7,2 mln dolarów odszkodowania. 80% tej kwoty wypłaciła mu firma produkująca popcorn, a pozostałe 20 % markety, które go sprzedawały.
Wayne poszedł do lekarza, bo zaczął mieć trudności z oddychaniem. Traf chciał, że doktorka do której się zwrócił pracowała wcześniej w firmie produkującej aromaty i powiązała podobne objawy u osób zatrudnionych w fabryce popcornu.
Przemyśl więc następnym razem czy nie zastąpić popcornu inną przekąską idąc np do kina …
Jeden komentarz
amelia
zgadzam się, wiele o tym czytałam, torebki z tego popcornu to zło… a co sądzisz o maszynkach? Tzn tych automatach co się wsypuje ziarenka i gorące powietrze robi swoje (tutaj np. takie są omówiione – https://www.prorankingi.pl/rankingi/male-agd-do-kuchni/maszyny-do-popcornu/) Miał ktoś z nimi do czynienia, bojednak lubię popcorn i szukam optymalnego sposobu – i zdrowo, i szybko 😛