fbpx
Czy wiecie, że,  warzywa

Nać marchewki i zielenina z innych warzyw – cenniejsze niż sam korzeń !

Większość z nas wyrzuca zieleninę z marchewki a np. do zup, sałatek dodaje tylko korzeń. Natka marchewki to nie odpad – ona jest jak najbardziej jadalna, a w dodatku zdrowsza niż sam korzeń. Jest cennym źródłem witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż sam korzeń, oraz więcej witaminy K niż inne warzywa. Nać marchwi jest lekko gorzkawa, być może to jest przyczyną tego, że ląduje w koszu. Druga sprawa to niewiedza – inni wyrzucają to i my też. Jeśli chodzi o smak, to wcale nie trzeba jej jeść samej, tak samo jak nać pietruszki może być dodawana do zup, sałatek czy po prostu do szejków.

Marchw-na-targu

Nać marchewki oczyszcza organizm. W medycynie ludowej była stosowana na choroby jamy ustnej i dziąseł, na różnego rodzaju obrzęki oraz jako środek moczopędny i odtruwający.

Zielenina zawiera również bardzo dużą dawkę chlorofilu, który pomaga zapobiegać nowotworom, dostarcza żelazo, likwiduje stany zapalne i zmniejsza ból, poprawia widzenie, zwalcza infekcje itd. Ponadto alkalizuje organizm i jest eliksirem młodości.

To samo dotyczy innych warzyw. To niewiarygodne, ale np. zawartość wapnia w zielonej części buraka jest siedem razy wyższa niż w samym korzeniu, natomiast witaminy A, aż 192 razy wyższa. W naci rzepy znajduje się aż 2500 razy więcej witaminy K niż w korzeniu.

W zieleninie drzemie niesamowita moc – uważam ją za bombę witaminowo minerałową. Grzechem jest nie korzystać z tej ogromnej siły jaka jest w niej zawarta, tym bardziej teraz kiedy za pasem sezon na świeże warzywka.

 

Z naci marchwi możecie przygotować sobie prze .. smaczne pesto (na kanapki, do makaronu):

Potrzebne będą:

– pęczek naci marchwi

– 3 ząbki czosnku

– 2 garści orzechów (nerkowca, migdały czy jakiekolwiek inne wedle

uznania)

– 60 ml oleju (wedle uznania, rzecz jasna najlepiej tłoczony na zimno)

– opcjonalnie jeśli ktoś używa można dodać sera żółtego

– pieprz, sól do smaku (inne przyprawy wedle uznania)

Wszystkie składniki wcześniej posiekane nożem wrzuć do blendera, wyrób gładką masę i gotowe. Smacznego !

8 komentarzy

    • ewelina

      Ja jak robię to wykorzystuję w ciągu 5 dni, bo robię w małym słoiczku. Do tego czasu jest napewno dobre. Natomiast zapasteryzowane to myślę, że jak wszystko inne może stać dużo dłużej

  • Artur

    Indyjskiego specjaliści medycyny Ayurwedyjskiej twierdzą że w diecie europejczyków brakuje smaku gorzkiego, wobec tego okazuje się że nać marchwi dostarczy oprócz substancji mineralnych również tego pożądanego elementu gorzkiego. Zaraz dorzucę do pyrkającego bulionu marchwiową natkę, zobaczymy jak to wpłynie na finalny efekt 😉

  • Marchewkowa

    Szczerze powiedziawszy – nie miałam bladego pojęcia, że natka marchewki ma takie walory smakowe. Do tej pory natkę konsumował… królik.

    Przygotowałam wczoraj pesto według Twojego przepisu i mogę powiedzieć tylko tyle: WOW. Nie dość, że było to moje pierwsze pesto domowej roboty, to w dodatku wyszło genialne. Nie czułam, abym „na siłę” wykorzystywała nać marchewki… Dla mnie bomba. Dzięki za świetny przepis i wspaniałą inspirację!
    Marchewkowa ostatnio opublikował…Jak przyśpieszyć metabolizm? 10 skutecznych sposobówMy Profile

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge