Jaki wpływ na Twój organizm ma aspartam ?
Aspartam wywołuje wiele rożnych dolegliwości, których nie kojarzysz ze zjedzeniem niskokalorycznego jogurtu, dietetycznej coca coli, czy pastylek na ból gardła. A to, że boli Cię głowa, że miewasz migreny, że cierpisz na bezsenność, że masz wypryski, niestrawność, kłopoty z pamięcią, sercem, oddychaniem czy pogarszającym się wzrokiem tłumaczysz upływem lat. Choć ja spotykam i dwudziestokilkuletnie osoby z takimi dolegliwościami.
To jednak nie wina lat – starzejący się, dobrze odżywiający i unikający przetworzonej żywności organizm nawet w podeszłym wieku nie ma takich kłopotów.
Czym tak dokładnie jest ten aspartam ? Skąd w ogóle się wziął ?
Aspartam został wynaleziony zupełnie przypadkowo. Grupa chemików pracowała sobie nad stworzeniem nowego syntetycznego leku. Podczas pracy właśnie przypadkowo powstał związek chemiczny na skutek reakcji. Jeden z chemików oblizał palec w nim umoczony by przekręcić kartkę i nagle poczuł ten niesamowicie słodki smak …… Cztery lata później już było głośno o aspartamie jako środku 100 – 200 razy słodszym od cukru ………. i tanim (co miało ogromne znaczenie). Proces jego powstania jest objęty tajemnicą i opatentowany !
I w ten oto sposób aspartam zaczął trafiać niemalże wszędzie. Wyobraźcie sobie, że nawet do suplementów diety, czego zupełnie nie rozumiem ….. Na kiego diabła dodawać słodzik do tabletki ? Poniżej zdjęcie takiego suplementu magnezu nabytego w aptece.
Aspartam w organizmie rozpada się na trzy główne substancje : alkohol metylowy, fenyloalaninę i kwas asparginowy. O alkoholu metylowym z pewnością słyszeliście. Czasem słychać informacje, że ktoś tam zatruł się alkoholem niewiadomego pochodzenia – chodziło właśnie o metanol. Wiecie do czego używana jest ta trucizna ? Do rozpuszczalników, farb, plastików, materiałów wybuchowych, paliwa, środków do czyszczenia gaźnika w aucie.
Ty prawdopodobnie zjadasz to każdego dnia, gdyż aspartam znajduje się w ponad 90% produktów spożywczych !!! Czy może to kogoś zaskoczyć, że ma to negatywny wpływ na poszczególne komórki organizmu ?
Fakt, organizm podejmuje z nim walkę, segreguje, przetwarza, stara się wyrzucić to co zatruwa Twój organizm, ale to nie proste zadanie, bo metanol, który powstaje z rozpadu aspartamu zamienia się z kolei na formaldehyd. A czym on jest ? Silną trucizną używaną do produkcji syntetycznych żywic, włókien czy barwników. A co może Was jeszcze bardziej zaskoczyć to wiadomość, że wypicie dwóch łyżek formaldehydu powoduje śmierć, mniejsza natomiast ilość tego roztworu – rany w układzie pokarmowym.
Tak, tak, ja wiem, myślicie sobie, że każdy je wszystko ze sklepowych półek i jakoś żyje. Owszem, ale czy nie zastanawiający jest fakt, że coraz więcej ludzi i coraz częściej zapada na jakieś schorzenia, które kiedyś były rzadkością ? A nowotwory ? Co rusz to słyszę, że ktoś ma, że się leczy albo nie daj Boże, że zmarł……
Jeśli chodzi Wam po głowie myśl, że przecież ta żywność jest dopuszczona do sprzedaży i że ilości aspartamu w niej zawarta jest w minimalnej ilości, to tak, ilość mieści się w granicach jakiejś tam normy, ale dotyczy to jednego produktu i producent może ze spokojem stwierdzić, że taka ilość nikomu nie zaszkodzi. Dotyczy to niestety pojedynczego produktu. A ile takich zjadasz dziennie ? Ile wyżujesz gum, ile zjesz jogurtów, ile płatków śniadaniowych, batonów, ile puszek coli wypijesz ? Hmm …..
Wydział toksykologii amerykańskiego ministerstwa zdrowia wydał oficjalny komunikat:
„formaldehyd to związek przyczyniający się do powstawania nowotworów”
Fenyloalanina – kolejny składnik występujący po rozpadzie aspartamu w organizmie. Czy kojarzysz ostrzeżenie na opakowaniach produktów zawierających aspartam, że nie powinny go używać osoby chore na fenyloketonurię ? Choroba ta polega na tym, że organizm chorego nie ma zdolności trawienia fenyloalaniny. Prowadzi to do gromadzenia się jej i zakłócania pracy mózgu co powoduje,że takie osoby stają się niepełnosprawne intelektualnie, cierpią na ataki padaczki oraz inne dolegliwości. Dla osób zdrowych również nie jest ona obojętna – niestety ale obniża sprawność mózgową.
Spożycie tylko jednego produktu zawierającego aspartam powoduje zwiększenie fenyloalaniny we krwi. Jak zwykle organizm próbuje się jej pozbyć, ale …. znów schody – ponieważ to nie jest takie proste resztki magazynują się w jakiejś części mózgu 🙁 I tak okruszek po okruszku zbiera się jej coraz więcej. Narzekasz coraz bardziej na pamięć, bóle głowy, problemy z zapamiętywaniem ? To właśnie nadmiar fenyloalaniny w Twoim mózgu !
Dalej mamy kwas asparginowy – kolejny składnik rozpadu aspartamu w organizmie. Jak on działa ? Wraz z krwią trafia do mózgu i wywołuje zwiększenie ilości neuroprzekaźników. Jeśli jest ich za dużo zaczynają atakować komórki nerwowe, pobudzając je do aktywności, która je zabija, gdyż ta praca jest wymuszana sztucznie. I znów trzeba wspomnieć, że nie następuje to po wypiciu jednej puszki coli ale dostarczając aspartamu każdego dnia zaczynasz odczuwać że coś jakby gorzej się czujesz, że nie masz siły, że nie chce Ci się tego czy tamtego, aż dochodzi do sytuacji kiedy tracisz ¾ komórek, objawy stają się już bardziej namacalne i chciał nie chciał udajesz się do lekarza. A tam dowiadujesz się, że masz Alzhaimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane, uszkodzenie mózgu albo jeszcze coś innego.
Jeśli siedzisz teraz, zajadasz się chipsami i wzruszasz ramionami, że Ciebie to nie dotyczy i nigdy nie będzie to może zerknij na listę poniżej, która przedstawia choroby jakie powoduje aspartam:
– guzy mózgu
– stwardnienie rozsiane
– choroba Alzheimera
– epilepsja
– zespół chronicznego zmęczenia
– choroba Parkinsona
– cukrzyca
– niepełnosprawność intelektualna
– uszkodzenie płodu
– chłoniaki (odmiana nowotworów)
– fibromialgia (choroba połączona z chronicznym zmęczeniem)
Na opakowaniach szukaj aspartamu również pod takimi nazwami : Equal, NutraSweet, Canderel oraz E 951
.
źródło: „Największe kłamstwa naszej cywilizacji” Beata Pawlikowska