Jak nie dopuścić do choroby wieńcowej i cofnąć jej początki ?
Jednym z czołowych zabójców na świecie są złogi tłuszczu na wewnętrznych ściankach naszych tętnic. Tętnic okalających serce. Chorobę tę nazywa się również miażdżycą bądź arteriosklerozą. Proces taki trwa dziesięcioleciami i czasem ma swój początek już w dzieciństwie.
Płytki miażdżycowe stopniowo ograniczają przestrzeń wewnątrz tętnic i powodują, że krew nie może swobodnie przepływać. Jeśli płytka miażdżycowe oderwie się wówczas może powstać zator. A nagłe zablokowanie przepływu krwi powoduje zawał. Czasem objaw zawału bywa niestety ostatnim.
Są pewne regiony na świecie gdzie choroba wieńcowa „prawie” nie występuje. Jest to np. Uganda, wschodni teren Afryki. Lekarze porównywali wyniki sekcji zwłok mieszkańców tej miejscowości oraz Amerykanów zmarłych w takim samym wieku. Pośród 632 osób objętych badaniem w Saint Louis w stanie Missouri ofiarą zawału padło 136 osób. Natomiast wśród 632 Ugandyjczyków był tylko JEDEN zawał. Ze względu na poruszenie tymi wynikami badacze podjęli się dalszych analiz. Wśród 1400 zmarłych poddanych autopsji w Ugandzie wystąpił tylko jeden przypadek uszkodzonego serca. W uprzemysłowionym świecie choroba wieńcowa jest jedną z czołowych przyczyn zgonów, natomiast w środkowej Afryce zabija jedną na 1000 osób. Kolejnym przykładem jest wiejski teren Chin, Guizhou, gdzie wśród mężczyzn poniżej 65 roku życia w przeciągu ostatnich 3 lat nie odnotowano ani jednego przypadku śmierci związanego z chorobą wieńcową.
Skąd to wynika ? Na tych terenach spożywa się w większości żywność pochodzenia roślinnego: warzywa i zboża. Natomiast typowo amerykańska dieta obfitująca w tłuszcze trans powoduje, że w USA u niemal wszystkich dzieci około 10 roku życia występuje pierwszy etap arteriosklerozy.
Pamiętajcie: nigdy nie jest za późno na zmianę diety !
Lekarze Nathan Pritikin, Dean Ornish i Caldwell Esselstyn przestawili pacjentów z zaawansowaną chorobą wieńcową na dietę typową dla rejonów Afryki i Chin, czyli dietę roślinną. Wyniki okazały się niewiarygodne, gdyż choroby tych pacjentów zaczęły się cofać, ich organizmy były w stanie bez leków zlikwidować złogi, które wcześniej sobie wytworzyły.
Ludzkie ciało uzdrawia się samo,
jeśli tylko stworzy mu się odpowiednie warunki
Jeden posiłek typu fast food potrafi usztywnić tętnice na kilka godzin. Następnie gdy tętnice rozluźniają się przychodzi czas na kolejny posiłek i jeśli jest to znów niezdrowa bomba to kolejne godziny ponownie są w stanie zesztywnienia tętnic.
Często zdarza mi się, że piszę o mięsie jako niezdrowym produkcie. Tak i teraz chciałam o nim wspomnieć. Mięso jest środowiskiem bakterii, które wywołują stany zapalne, albo mogą je wywoływać. Zawierają one endotoksyny, które nie znikają pod wpływem temperatury, które nie zostają zniszczone przez kwasy żołądkowe ani też enzymy trawienne. A skoro tak, to znaczy, że zalegają w naszych jelitach. One też w połączeniu z tłuszczami trans przenikają do krwiobiegu i wywołują reakcje zapalne. Spożywając odpowiednią ilość warzyw i owoców można tego uniknąć.
Dr Ornish podał wyniki badań, w których dowiódł, że podczas diety roślinnej u chorych pacjentów w ciągu kilku tygodni ataki duszności zmniejszyły się o 91 %. To jest ogromna liczba biorąc pod uwagę fakt, że u pacjentów, którzy pozostali na dotychczasowej diecie liczba ataków dusznicy bolesnej wzrosła o 186 %.
Dieta w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom ma ogromne znaczenie. Dlatego kilku porcji warzyw i owoców dziennie absolutnie nie powinno zabraknąć na waszym stole.
Źródło: Dr Michael H Greger, Gene Stone „Jak nie umrzeć przedwcześnie”