Dlaczego nie warto jeść białego ryżu ?
Zacznijmy od tego, że biały ryż nie występuje w naturze. Naturalnym jest ryż brązowy. Ziarno ryżu to miękki węglowodanowy miąższ wewnątrz oraz kiełek, otręby i łupina na zewnątrz. I właśnie te zewnętrzne warstwy najbardziej wartościowe są usuwane abyśmy otrzymali ryż biały. W łuskach znajduje się masa witamin, minerałów i składników odżywczych. Są to substancje naturalne dlatego szybko się psują. Producenci jednak marzą o tym aby produkt na półce mógł stać jak najdłużej dlatego wyrzucają to co wartościowe aby wydłużyć jego przechowywanie.
Wygląda to tak, że ryż brązowy zostaje przemielony a następnie w specjalnych maszynach wypolerowany talkiem albo innym chemicznym proszkiem, żeby był gładki, błyszczący i biały. No i jednocześnie tani i prawie bezwartościowy.
Podczas przemysłowej obróbki brązowy ryż traci 90 % witaminy B, 80 % witaminy B1, 67 % witaminy B3 i prawie cały błonnik.
Ugotowany brązowy ryż nie zawiera w swoim składzie glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy ani galaktozy dlatego jedzenie tego rodzaju ryżu znacznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ryż biały odwrotnie – cechuje się wysokim indeksem glikemicznym dlatego jedzony w nadmiarze może przyczynić się do tej choroby.
Ryż brązowy ze względu na dużą zawartość selenu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, chorób serca i stawów. Wysoka zawartość włókna pokarmowego stawia go na szczycie listy pokarmów wspomagających w walce z nowotworem jelita grubego. Jest też idealny w walce z otyłością, gdyż wysoka zawartość błonnika powoduje wolniejsze trawienie i poprawę pracy jelit a to skutkuje dłuższym uczuciem sytości.
A teraz zerknijcie na porównanie zawartości składników odżywczych w białym i brązowym ryżu:
-
Porównanie wartości odżywczej białego
i brązowego ryżu (w 100 g)
Składniki
Ryż biały
Ryż brązowy
Białko (g)
6,7
7,1
Tłuszcz (g)
0,7
1,9
Węglowodany ogółem (g)
78,9
76,8
Błonnik pokarmowy (g)
2,4
8,7
Potas (mg)
111
260
Wapń (mg)
10
32
Fosfor (mg)
135
250
Magnez (mg)
13
110
Żelazo (mg)
0,8
1,3
Mangan (mg)
0,48
2,4
Witamina E (mg)
0,33
0,7
Witamina B1 (mg)
0,05
0,48
Witamina B2 (mg)
0,02
0,05
Witamina B3 (mg)
0,82
4,7
Witamina B6 (mg)
0,17
0,49
Foliany (μg)
29
53
ZATEM ? JEŚLI RYŻ TO BRĄZOWY !
Źródło: „Największe kłamstwa naszej cywilizacji” Beata Pawlikowska