Dlaczego nie powinieneś wyrzucać liści rzodkiewki ?
Ogólnie przyjęło się, że liście rzodkiewki obrywamy i wyrzucamy do kosza, a zjadamy tylko korzeń. Nie znam nikogo kto robiłby inaczej. A okazuje się, że to błąd – liście są dużo zdrowsze, można powiedzieć, że nawet bardziej niż brokuł.
Liście rzodkiewki są doskonałym źródłem witaminy C (jest jej 2 razy więcej niż w soku z cytryny), wapnia i żelaza (2 razy więcej niż w szpinaku), magnezu oraz fosforu.
Liście i korzenie rzodkiewki mają zupełnie inny skład jeśli chodzi o związki glukozynolatów działających antynowotworowo. I tak liście mają 45 razy większą zdolność aktywacji enzymów odtruwających.
Oto najważniejsze właściwości liści rzodkiewki:
-
silne działanie antyrakowe (silniejsze niż brokuł)
-
oczyszczają organizm z toksyn i wspierają pracę wątroby
-
wzmacniają odporność
-
regulują ciśnienie krwi
-
usprawniają pracę żołądka i przemianę materii
-
wspomagają leczenie żółtaczki
-
działają przeciwzapalnie
-
napar z liści pomaga walczyć z zaparciami
-
suszone liście pomagają walczyć z grzybicą stóp i paznokci (proszek wystarczy wsypać do skarpetki)
Liście mają ostro gorzki smak a można je dodawać do zup, wykorzystywać do sałatek, robić pesto czy pić wyciśnięty z nich sok.
Oczywiście najlepsze i najbardziej wartościowe liście będą te z upraw ekologicznych czy z własnego ogródka
Przepis na pyszne pesto:
pęczek liści rzodkiewki
pestki słonecznika, dyni lub orzechy
sok z cytryny
przyprawy
oliwa z oliwek
Liście po umyciu i osuszeniu zblendować. Pestki lub orzechy uprażyć na suchej patelni. Zblendować wraz z przyprawami i sokiem z cytryny. Idealne do makaronu, do smarowania kanapek czy faszerowania jajek (jeśli chodzi o faszerowanie jaj, żółtka można zblendować wraz z pastą).
Smacznego i na zdrowie 🙂
Zapraszam również do mnie na instagrama https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/
Jeśli potrzebujesz diety odchudzającej, oczyszczającej, w jednostkach chorobowych zapraszam po więcej informacji TUTAJ
.