Co wspólnego ma marchewka z udarem mózgu ?
Czy wyobrażasz sobie, że zjadanie półtorej marchewki dziennie przez co najmniej pięć dni w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu aż o 68% ?
Wynik ten pozwoliły uzyskać ośmioletnie badania przeprowadzone na 90000 kobiet. Co takiego w marchewce pozwala osiągnąć takie efekty ? Dr Joann E. Manson z Akademii Medycznej w Harwardzie (dokładnie tam gdzie zostało przeprowadzone badanie) uważa, że wpływ na to ma beta karoten zawarty w marchwi i jego działanie antyoksydacyjne.
Na Uniwersytecie w Brukseli zostało przeprowadzone kolejne badanie gdzie testom została poddana krew 80 chorych w pierwszej dobie po udarze mózgu. Co ono wykazało ? Okazało się, że pacjenci, którzy mieli wysoki poziom witaminy A (w tym beta karotenu) mieli znacznie większe szanse przeżycia, ich mózgi były mniej uszkodzone oraz szybciej wracali do zdrowia.
Jak to wszystko wygląda ? W czasie udaru tkanki mózgu zostają pozbawione tlenu i z tego powodu zaczynają coraz gorzej funkcjonować, aż w pewnym momencie zostają uszkodzone całkowicie. Na podstawie badania zaobserwowano, że właśnie ten proces hamuje witamina A – (jak wiemy beta karoten po spożyciu przekształca się w tę witaminę).
Gdzie oprócz marchwi szukać beta karotenu ?
- warzywa zielone np. szpinak, kalarepa, jarmuż
- warzywa pomarańczowe np. słodkie ziemniaki, dynia
Te same warzywa charakteryzują się jeszcze jedną wspólną cechą: posiadają wysoką zawartość potasu, a potas również zapobiega udarom. Potwierdza to badanie przeprowadzone przez naukowców w Południowej Kalifornii na 859 kobietach i mężczyznach. Otrzymany wynik potwierdził 40% spadek ryzyka udaru mózgu u osób spożywających co najmniej 400 mg potasu dziennie, a ponadto okazało się, że podczas dwunastoletnich obserwacji nikt z najwyższym poziomem potasu (co najmniej 3500 mg dziennie) nie zmarł z powodu udaru. Natomiast u tych, którzy spożywali go za mało wskaźnik zgonów wzrósł o 2,6 raza u mężczyzn oraz 4,8 raza u kobiet.
Produkty zawierające ponad 400 mg potasu to:
- 85 g gotowanego szpinaku (423 mg potasu)
- 70 g gotowanej botwinki (654 mg potasu)
- 1 łyżka stołowa melasy ( 400 mg potasu)
- 225 ml soku pomidorowego ( 536 mg potasu)
- 225 ml soku pomarańczowego (472 mg potasu)
- 1/4 melona (412 mg potasu)
- 5 suszonych moreli (482 mg potasu)
- 2 marchewki ( 466 mg potasu)
- 130 g gotowanych słodkich ziemniaków (455 mg potasu)
- 100 g gotowanej fasolki sojowej (484 mg potasu)
- 225 ml chudego mleka (418 mg potasu)
- 1/2 awokado (742 mg potasu)
- 1 banan (451 mg potasu)
- 55 g migdałów (440 mg potasu)
- 200 g pieczonych ziemniaków (512 mg potasu)
- 170 g fasoli (613 mg potasu)
- 85 g sardynek (500 mg potasu)
Dr Luis Tobias junior z Uniwersytetu w Minnesocie przeprowadził badanie na szczurach. Pokazało ono, że nie dość, że potas obniżył u nich ciśnienie tętnicze krwi to jeszcze wszystkie szczury karmione dietą bogatą w potas nie miały udarów mózgu. Natomiast 40% z tych szczurów, które dostawały pokarmy z małą lub normalną ilością potasu dostało udaru.
Jest jeszcze jeden produkt, który skutecznie chroni przed udarami. Jest nim zielona herbata. Naukowcy z Akademii Medycznej w Tohoku w Japonii przeprowadzili czteroletnie badanie na 6000 Japonek, które potwierdziło tę tezę. Te z nich, które piły co najmniej pięć filiżanek zielonej herbaty dziennie były o połowę mniej narażone na udar mózgu niż te, które herbaty nie piły. Ponadto zielona herbata obniżała u nich wysokie ciśnienie krwi, nawet wówczas jeśli nadużywały one soli.
Podsumowując:
- pamiętaj o marchewce
- pamiętaj o zielonych i pomarańczowych warzywach
- jedz produkty bogate w potas (lista powyżej)
- i nie zapomnij o zielonej herbacie
źródło: „Żywność Twój cudowny lek” Jean Carper