Uzdrawiająca moc soków roślinnych
Spożywając świeżo wyciśnięty sok, bo tylko taki mam na myśli, odciążamy organizm, bo jest on już po 30 minutach w 100 % przyswojony. Soki umożliwiają oczyszczenie wszystkich układów i organów, odkwaszają organizm, rozpuszczają śluz oraz wymywają nierozpuszczalne, szkodliwe dla zdrowia sole oczyszczając mięśnie, tkanki i krew.
Sok z buraka
Jest idealny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Ponadto sok z buraka opóźnia występowanie menopauzy u kobiet, rozpuszcza kamienie w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym (proces jest silniejszy gdy sok z buraka pije się w połączeniu z sokiem z marchwi) oraz likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego i jelita grubego.
Sok z marchwi
Zawiera witaminy: A, B1, B2, B12, PP, K, E.
Sok z marchwi likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy. Jest idealny do poprawy stanu włosów, zębów i paznokci.
Sok z marchwi oczyszcza wątrobę. Podczas takiego oczyszczania substancje toksyczne znajdujące się w organizmie nie są wydalane tylko przez wątrobę ale przechodzą do układu limfatycznego i zostają wydalone przez pory skóry. Rozpuszczone toksyny są koloru żółtawego lub pomarańczowego, zatem jeśli organizm jest bardzo zanieczyszczony skóra może przybrać lekko pomarańczowy odcień. Ten stan oczywiście mija kiedy substancje trujące zostaną całkowicie wydalone.
Sok z marchwi jest cudowny pod względem zawartości witamin i minerałów: jedna szklanka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nie.
Sok z kapusty
Zawiera witaminy: C, z grupy B, K, PP.
Sok z kapusty leczy wiele schorzeń, m.in.: wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie tętnicze krwi, cukrzycę, miażdżycę. Oczyszcza również organizm dzięki zawartości siarki, chloru i jodu.
Sok z kapusty pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż powoduje rozkład tkanki tłuszczowej.
Jeśli ktoś ma kłopoty z jelitami, jeśli nie funkcjonują one tak jak powinny, wówczas sok z kapusty może spowodować zwiększoną i nadmierną ilość gazów.
Wszystko powyższe dotyczy soku ze świeżej kapusty.
Sok z ogórka
Zawiera: krzem, siarkę (poprawiają wzrost włosów), potas, sód, wapń, fosfor.
Sok z ogórka pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Sok z zielonej papryki
Jest idealny dla ludzi, którzy cierpią na nadmierną ilość gazów, kolki jelitowe, skurcze w jelitach. Ulgę przynosi wypijanie codziennie jednej szklanki soku na czczo.
Sok ze szpinaku
Szpinak zawiera organiczną substancję, która oczyszcza i regeneruje jelita oraz cały układ trawienny.
Sok ze szpinaku pozwala pozbyć się zaparć nawet tych w najcięższym stadium.
Sok z arbuza
Kolejny sok, który oczyszcza i wzmacnia wątrobę i nerki.
Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe, pomaga przy obfitych krwawieniach oraz wzmacnia organizm.
Sok z pomidorów
Szklanka soku pomidorowego pokrywa połowę zapotrzebowania organizmu na witaminy A i C. Zawiera również dużą ilość potasu co korzystnie wpływa na pracę serca.
Sok z winogrona
Hipokrates bardzo wysoko cenił ten sok, gdyż ma on działanie wzmacniające, napotne, bakteriobójcze, przeczyszczające i moczopędne, ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Podczas picia soku z winogron nie należy pić mleka i jeść surowych owoców, gdyż powoduje to fermentację w jelitach.
Ilość wypijanego soku powinny ograniczyć osoby, którym doskwiera: cukrzyca, otyłość, wrzody żołądka i dwunastnicy.
PIJCIE NA ZDROWIE 🙂