Ogonki czereśni – właściwości zdrowotne lepsze niż samych owoców
Czereśnie to bardzo zdrowe owoce, zawierają mnóstwo witamin, są mało kaloryczne, więc jeśli jest tylko na nie sezon można je jeść do woli na zdrowie. Ale … czy wiesz, że ogonki, które zwykle się obrywa i wyrzuca do śmieci są tak samo, jeśli nie bardziej wartościowe ?
Zawierają one:
- mangan
- potas
- miedź
- witaminę A
- witaminę B2
- witaminę C
- jod (i to spore ilości)
- antyoksydanty
Ogonki czereśni (dotyczy to również ogonków wiśni) mają działanie antyobrzękowe, przeciwzapalne, oczyszczające i uspokajające. A ponadto:
- obniżają poziom cholesterolu
- przyspieszają metabolizm, wspomagają odchudzanie
- redukują ilość kwasu moczowego
- zmniejszają bóle pleców, mięśni, stawów
- wspomagają wydalanie toksyn z organizmu
- rozpuszczają kamienie nerkowe
- działają moczopędnie
- poprawią pracę układu krążenia
- leczy zaparcia
- zapobiega infekcjom pęcherza moczowego
- poprawia trawienie
Jak spożywać ogonki ?
W postaci naparu. Garść ogonków (około 50 sztuk) należy zalać 1 litrem wody, gotować około 10 minut, a następnie odstawić aby woda naciągnęła jeszcze ogonkami. Najlepiej pozostawić napar na noc. Następnie należy spożywać dwa razy dziennie po 100 ml płynu.
Ze względu na to że napar niestety ma bardzo gorzki smak, można dosłodzić go miodem.