fbpx
chemia udająca naturę,  dodatki do żywności,  substancje toksyczne

Niebezpieczne składniki wód smakowych

Woda smakowa przez większość osób uważana jest za zdrową, no bo w nazwie jest woda. Ktoś może pomyśleć, że do wody mineralnej czy źródlanej dodano sok z owocu i wszystko jest pięknie. No ale zaraz, zaraz, czy ktoś zerknął kiedykolwiek na skład takiej wody ? Bo tutaj już tak kolorowo to nie wygląda. Przyjrzyjmy się np. smakowej nałęczowiance.

Skład: naturalna woda mineralna nałęczowianka 95%, syrop glukozowo fruktozowy i cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami, naturalny aromat grejpfrutowy z innymi naturalnymi aromatami, substancje słodzące: acesulfam K i sukraloza.

Co to oznacza ? To, że wraz z cukrem i syropem glukozowo fruktozowym spożywasz nawet 350 kcal wypijając jedną taką butelkę wody. Tylko w jednej szklance takiej wody jest 2 łyżeczki cukru ! Co oznacza, że wypijając całą butelkę spożyjesz 14 łyżeczek cukru, a to więcej niż jeden pączek.

Ale same kalorie to nie wszystko. Syrop glukozowo fruktozowy to słodki smak chorób. Powoduje on gwałtowne stężenia insuliny i glukozy we krwi, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy typu 2. Powoduje wzrost stężenia trójglicerydów, a tym samym przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, stłuszczenia wątroby. Ponadto zaburza metabolizm miedzi i prowadzi do anemii. Ja myślę jednak, że to nie wszystko tym bardziej, że składnik ten nie został jeszcze do końca zbadany z uwagi na krótki czas swojego istnienia.

Acesulfam K – środek słodzący nie zawierający kalorii, ale za to budzący wiele niepokoju, gdyż według badaczy do jego produkcji wykorzystuje się silnie rakotwórczy rozpuszczalnik – chlorek metylu. Może wywoływać problemy żołądkowe, problemy z centralnym układem nerwowym, bóle głowy, zaburzenia pracy wątroby i nerek, a także problemy ze wzrokiem.

Sukraloza – badania nad tym składnikiem przeprowadzone na zwierzętach zawierają niepokojące odkrycia, a mianowicie wysokie jego dawki wywołały:

  • kurczenie się grasicy i śledziony
  • powiększenie wątroby i nerek
  • zahamowanie wzrostu dojrzałych osobników i noworodków

Ta substancja sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak niestety rozkłada się w organizmie do niebezpiecznych związków, które uznawane są za rakotwórcze.

Inne wody np. taka jak ta Polaris

zawierają jeszcze dodatkowo aspartam, a ten akurat został zbadany dokładnie. Badacze przedstawiają go jako rakotwórczy ze względu na metanol wydzielający się podczas metabolizowania tego składnika.

Kolejny składnik w wodzie polaris to benzoesan sodu, który w wysokich dawkach może oddziaływać niekorzystnie na nasze zdrowie, połączony z witaminą C może przekształcać się w szkodliwy benzen, a jak wiemy wielu producentów witaminę C do produktów dodaje.

Tym oto sposobem z wody smakowej zrobił nam się napój niezdrowy i wysoce kaloryczny.

Jeśli nie lubisz czystej wody zrób sobie smakową sam. Nie ma nic prostszego, wystarczy do wody wycisnąć pomarańczę, cytrynę, wrzucić kilka listków mięty i woda smakowa jak malowana, mniam 🙂

 

.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge