Masz cukrzycę? Te produkty definitywnie wyrzuć ze swojej diety
Istnieją produkty, które w diecie cukrzyka powodują ogromne szkody. Jeśli któryś z poniższych występuje w Twojej diecie to koniecznie go usuń z jadłospisu
PIECZYWO Z BIAŁEJ MĄKI
Dlaczego akurat białe pieczywo? Ponieważ powstaje ono z mąki, którą pozbawiono zewnętrznej części, a właśnie ta odrzucona część zawiera błonnik spowalniający wchłanianie węglowodanów w jelicie. Białe pieczywo to produkt bezwartościowy, gwałtownie podnoszący poziom cukru we krwi. Białe pieczywo powinno zostać wyeliminowane również z diety ludzi zdrowych.
BIAŁY RYŻ
Tak jak w przypadku białego pieczywa, tak i biały ryż został pozbawiony tego co wartościowe wraz z otrębami i łuskami. Oznacza to, że ryż ten nie posiada błonnika, a to z kolei powoduje, że glukoza szybko przedostaje się do krwioobiegu. U osób zdrowych nadmierne spożywanie białego ryżu powoduje zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy o 20%.
WAFLE RYŻOWE
Jest to produkt wysoce przetworzony. Tak jak dwa poprzednie produkty, tak i wafle pozbawione są błonnika dlatego zawarte w nich węglowodany bardzo szybko wchłaniają się do krwioobiegu. To jak już wiadomo powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi.
RYTKI
Frytki, szczególnie te gotowe ze sklepu, to produkt wysokowęglowodanowy. Po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi szybuje momentalnie w górę. To samo dotyczy ziemniaków przetworzonych w inny sposób z użyciem oleju.
TŁUSZCZE TRANS
Te powstają między innymi podczas smażenia i niszczą zdrowie nie tylko osobom chorym na cukrzycę. Jednak osoby z tą chorobą powinny w szczególności wyeliminować z diety takie produkty jak margaryna, mrożone gotowe dania, paczkowane wypieki z długim terminem przydatności do spożycia. Tłuszcze trans nie podnoszą bezpośrednio poziomu glukozy we krwi, ale się do tego przyczyniają, bo prowadzą do otyłości i zmniejszają wrażliwość komórek na działanie insuliny. A to z kolei zaburza gospodarkę węglowodanową.
JOGURTY OWOCOWE
Pomimo tego, że cukrzycy mogą jeść owocowe, to już jogurt z owocami jest zabroniony, bo ciężko w tego typu produktach doszukać się prawdziwych owoców. Można za to znaleźć substancje słodzące. Jeśli już masz ochotę na jogurt owocowy to wystarczy zakupić jogurt naturalny i najzwyczajniej w świecie wkroić do niego kiwi w kostkę czy dodać kilka łyżek malin.
KASZA KUSKUS
Kasza to bardzo zdrowy produkt i większość z nich mogą również jeść diabetycy. Jednak kasza kuskus jest tą, której należy unikać. Powstaje ona z pszenicy i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.
WYSOKO PRZETWORZONE MIĘSO
Mięso takie poddawane jest obróbce termicznej, co przedłuża jego trwałość oraz poprawia smak. Do takich produktów zaliczamy między innymi: mortadelę, kabanosy, kiełbasę. Są to produkty zwiększające ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Do nich dochodzi czerwone mięso, już tylko 50 gramów dziennie zwiększa wystąpienie cukrzycy o 58%.
OWOCE
Osoby chore na cukrzycę mogą śmiało owoce jeść. Są jednak takie, których jeść nie wolno: arbuz, banan, ananas, melon, morela, mango, winogrona. Poza wymienionymi owocami świeżymi absolutnie nie wolno jeść żadnych z puszki.
SOKI
Tak jak wspomniane wcześniej owoce dozwolone są w diecie diabetyków, tak już sprawa wygląda zupełnie inaczej, jeśli chodzi o soki. Owoce zawierają błonnik, natomiast sok już go nie zawiera dlatego powoduje natychmiastowy wzrost glukozy we krwi.
Jeśli interesuje Cię indywidualnie rozpisana dieta zapraszam po więcej informacji TUTAJ
Polecam moją książkę, z której dowiesz się między innymi co zrobić, aby wytrwać w diecie… co zrobić aby się nie poddać… co zrobić, aby nie ulegać pokusom… jak w łatwy sposób osiągnąć swoje cele i być szczęśliwym. Książkę możesz zamówić TUTAJ
Zapraszam również na mój instagram https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/ gdzie znajdziesz wiele przepisów na pyszne i małokaloryczne dania