Grypa – sprawdzone przepisy na mikstury, które pomogą Ci jej uniknąć
Lato niestety już za nami i chciał nie chciał zaczyna się sezon grypowy. Zwykle próbujemy coś zrobić gdy już jesteśmy chorzy, jednakże niejednokrotnie kończy się to wizytą u lekarza i lekami. A tylko w ubiegłym roku codziennie na grypę zapadało średnio 2683 osoby, z czego ponad 40 % to dzieci.
Aby przetrwać okres największej zachorowalności, należy od października do kwietnia stosować poniższą miksturę :
– 2 cytryny wraz ze skórką zetrzeć na tarce (bez pestek)
– 4 główki (nie mylić z ząbkami) obranego czosnku dobrze rozdrobnić
Oba składniki wymieszać razem i zalać 1,5 litra gotowanej wody. Odstawić na 3 dni w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej. Następnie roztwór odcedzić i trzymać w lodówce. Spożywać po jednej łyżce na czczo i wieczorem przed snem, dzieci natomiast po jednej łyżeczce.
Prawdopodobieństwo zachorowania na grypę spadnie do minimum jeśli będziecie przeprowadzać tę kurację konsekwentnie i dokładnie.
Jeśli jednak dopadnie Was grypa trzeba pamiętać o tym aby w tym czasie mniej jeść, więcej pić i ruszać się. Na ten czas cebula, czosnek, cytryna i grejpfrut powinny stać się Waszymi przyjaciółmi.
Możecie skorzystać z poniższych porad :
1. Wyciśnięty sok z cebuli wylać na miseczkę i wdychać nosem po 2 – 3 minuty 3
razy dziennie.
2. Starty na drobnej tarce czosnek rozmieszać z identyczną ilością miodu –
zażywać przed snem po 1 łyżce stołowej
3. Dwie łyżki stołowe wysuszonych lub świeżych malin zalać szklanką wrzątku,
odstawić na 10 minut. Dodać 1 łyżkę stołową miodu. Pić ciepłe jako środek
napotny przed snem.
4. Startą na tarce cebulę zalać 0,5 litra doprowadzonego do wrzenia mleka i
odstawić w ciepłe miejsce. Połowę tej nalewki należy wypić rano a połowę na
noc (nalewka musi być ciepła gdy ją przyjmujemy).
.
źródło: Droga do zdrowia, Michał Tombak