fbpx
oleje,  rośliny lecznicze,  zdrowie,  zioła

Czarnuszka siewna – ziarna błogosławieństwa lekiem na chore jelita, żołądek, wątrobę, cukrzycę, nowotwory i inne

Czarnuszka od wieków ma swoje zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń, m.in. układu oddechowego, jelit, żołądka, wątroby, systemu immunologicznego, w celu poprawy odporności oraz ogólnego samopoczucia.

Zastosowanie w lecznictwie mają olej z czarnuszki, nalewy, napary i są one idealne również w przypadku niestrawności, biegunkach, wykwitach skórnych oraz bólu.

Przeprowadzone badania potwierdziły, że w nasionach czarnuszki znajdują się białka, alkaloidy, saponiny, flawonoidy, witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne i najważniejsze: tymochinon i inne związki chinonowe, które mają najsilniejsze działanie lecznicze. Właśnie tymochinon hamuje odnawianie komórek gruczolakoraka przewodów trzustkowych oraz nowotworu tkanki kostnej. Substancja ta działa również cytotoksycznie na płaskonabłonkowego raka szyjki macicy. Ogólnie zaobserwowano jego właściwości przeciwprzerzutowe.

Jeśli chodzi o nowotwory to zostały przeprowadzone badania nad działaniem oleju z czarnuszki na powstawanie nowotworów u szczurów. Co się okazało ? Przyjmowanie go przez okres 30 tygodni zmniejszyło występowanie łagodnych i złośliwych nowotworów jelita grubego, płuc, przełyku i żołądka.

Tymochinon zawarty w czarnuszce zapobiega wrzodom żołądka, hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego, zwiększa wydzielanie śluzu przez błonę śluzową żołądka a także chroni ją przed szkodliwym działaniem metali ciężkich takich jak kadm i ołów. Olej z czarnuszki zmniejsza również uszkodzenia jelit.

Czarnuszka ma swój pozytywny wpływ w przypadku chorych na cukrzycę. W jednym z badań podawano szczurom wodny ekstrakt, olej oraz tymochinon pochodzący z czarnuszki. Spowodowało to obniżenie poziomu glukozy i podwyższenie poziomu insuliny. W innym badaniu podawano pacjentom z cukrzycą typu 2 wyciąg z czarnuszki w kapsułkach (1 – 3 gramy w okresie 3 miesięcy) co spowodowało poprawę wszystkich mierzonych parametrów bez efektów ubocznych.

To nie koniec korzyści jakie niesie czarnuszka. Hamuje ona rozwój zapalenia płuc, obrzęk pęcherzyków płucnych, zwłóknienie śródmiąższowe oraz korzystnie wpływa na leczenie uszkodzeń płuc spowodowanych zanieczyszczeniami.

Jej pozytywny wpływ można zauważyć również u astmatyków.

Najlepsze efekty działania czarnuszki w przypadku chorób można zaobserwować po 3 miesiącach stosowania.

pobrane

Stosowanie:

Olej z czarnuszki (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością) nierafinowany oczywiście i tłoczony na zimno powinien być spożywany w ilości 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem u dorosłych, natomiast u dzieci ¼ łyżeczki 2 razy dziennie.

Olej polecany jest przy :

– problemach z układem odpornościowym

– problemach z układem trawiennym

– obniżaniu poziomu cukru we krwi

– profilaktyce miażdżycy

– profilaktyce zawałów serca

Zewnętrznie:

– chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi

– przyspiesza gojenie się ran

– nawilża i wygładza skórę

– łagodzi objawy alergii

Nalewka – zmielone pół szklanki nasion należy należy zalać 250 ml wódki. Odstawić na 7 dni, następnie przefiltrować i zażywać 2 razy dziennie po 5 ml.

Działa na:

– problemy z układem pokarmowym

– bóle mięśni

– reumatyzm

– przeziębienie

– kaszel

– katar

Napar – należy zalać wrzątkiem łyżkę nasion i zaparzać 20 minut. Odcedzić.

Działa na:

– choroby układu oddechowego

– alergie

– astmę

– infekcje narządów płciowych

– trądzik

– łojotokowe zapalenie skóry

Napar można pić, przemywać nim skórę, robić płukanki na włosy.

Nasiona – ziarenka można mielić w młynku i dodawać jako przyprawę do zup, sosów, sałatek, pieczywa

.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge