Cukinia i jej wspaniałe właściwości zdrowotne, oczyszczające i odchudzające
Cukinia – wspaniałe warzywo cieszące się coraz większą popularnością, zwane również kabaczkiem. Czy to zielona czy to żółta posiada mnóstwo witamin, minerałów i wykazuje korzystne właściwości dla zdrowia.
Cukinia jest lekkostrawna i małokaloryczna, 100 gram zawiera tylko16 kcal, zatem dla osób odchudzających się idealna, tym bardziej, że można ją jeść na surowo, można smażyć, można piec, można grillować i w każdej postaci jest przepyszna.
Cukinia zawiera:
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
- witamina C
- witamina B1
- witamina B2
- witamina B3
- witamina B6
- witamina E
- witamina K
- witamina A
- kwas foliowy
To naprawdę bogactwo. A jej dodatkową zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Zawartość wymienionych witamin i minerałów wpływa na to, że cukinia zapobiega zakwaszeniu organizmu – ma działanie alkalizujące. Powinni spożywać ją osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka, zgagę lub nadkwasotę. Ponadto ma korzystny wpływ na procesy trawienne.
Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, zatem jest doskonałe dla osób z cukrzycą.
W cukini występuje luteina i zeaksantyna, a te chronią siatkówkę oka i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Zawartość witamin z grupy B powoduje, że cukinia pomaga w prawidłowej pracy układu nerwowego.
Cukinia ma działanie moczopędne, zatem przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Potas natomiast powoduje, że w organizmie nie zatrzymuje się woda.
Zawartość witaminy C wzmacnia organizm oraz redukuje infekcje, a jej działanie antyoksydacyjne pomaga walczyć z wolnymi rodnikami.
Cukinia ma działanie antynowotworowe w szczególności jeśli chodzi o żołądek, trzustkę, jelito grube oraz jamę ustną. Jest zbawienna podczas leczenia wrzodów żołądka oraz dwunastnicy.
Zawartość kwasu foliowego sama przez się mówi, że powinny zajadać się nią kobiety w ciąży. Natomiast ogółem wpływa dobroczynnie na stan włosów, skóry i paznokci.
Korzystajcie więc z tych korzyści zdrowotnych jakie płyną ze spożywania cukini i fajnie że jest ona dostępna przez cały rok.
.
Jeden komentarz
Renata78
Cukinie są nie tylko zdrowe, ale i wybitnie smaczne. Zarówno same w sobie (cukinia z grilla <3), jak i w formie takich łódeczek na farsz. Od kiedy zagościły w naszym menu nie wyobrażam sobie kuchni bez cukinii.
Renata78 ostatnio opublikował…Kompendium wiedzy o cellulicie – przyczyny i rodzaje cellulitu, kosmetyki oraz zabiegi redukujące cellulit