Banan z brązowymi plamkami – najlepszy dla zdrowia

W koszu w markecie zapewne przebierasz banany i kupujesz te najpiękniej wyglądające, czyli bez plam, przebarwień, żółciutkie, lub nawet te mniej dojrzałe aby w domu dłużej poleżały.

Być może po przeczytaniu tych informacji zmienisz nawyki.

Banany dojrzewając produkują przeciwutleniacze. Te z ciemnymi plamkami produkują substancję TNF (Tumor Necrosis Factor) a po polsku CMN czyli czynnik martwicy nowotworów, który zwalcza nieprawidłowe komórki w organizmie. Im więcej plam, im są one ciemniejsze tym tej substancji więcej. Banan z ciemnymi plamkami jest również 8 razy bardziej skuteczny we wspieraniu systemu odpornościowego. 1 – 2 banany dziennie uchronią przed przeziębieniem i grypą.

W takich przedojrzałych bananach skrobia zmienia się w cukry proste, które łatwiej strawić, ale tym samym mogą szybko podnieść cukier, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny wziąć to pod uwagę.

przejrz banana

Co jeszcze dobrego, oprócz smaku 🙂 drzemie w bananach?

– banany zawierają związek chemiczny tzw. tryptofan, który w naszym organizmie

  przekształca się w hormon szczęścia – mając więc gorszy dzień wszamaj

  banana i nastrój się poprawi 🙂

– ze względu na dużą zawartość potasu są doskonałym lekarstwem na kaca –

  przetestowałam – działa 🙂

– DNA ludzi i bananów jest zgodne w 50 %

– banany obniżają ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zachorowań na raka

– składają się w 75 % z wody i nie zawierają tłuszczu

– odkwaszają organizm

– podobno jedzenie codziennie na śniadanie bananów działa odchudzająco – to

  teoria Japończyków

.

To chyba wystarczajęce powody aby dodać choć jednego banana do swojego codziennego menu.

A gdy widzisz w sklepie przecenione brązowe banany bierz bez zastanowienia 🙂

1 komentarz

  1. Po prostu super nie wiem jak dziękować autorowi dzięki niemu udało mi się podejście treściwie do własnego organizmu.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie będzie publikowany.

CommentLuv badge