fbpx
owoce

Banan z brązowymi plamkami – najlepszy dla zdrowia

W koszu w markecie zapewne przebierasz banany i kupujesz te najpiękniej wyglądające, czyli bez plam, przebarwień, żółciutkie, lub nawet te mniej dojrzałe aby w domu dłużej poleżały.

Być może po przeczytaniu tych informacji zmienisz nawyki.

Banany dojrzewając produkują przeciwutleniacze. Te z ciemnymi plamkami produkują substancję TNF (Tumor Necrosis Factor) a po polsku CMN czyli czynnik martwicy nowotworów, który zwalcza nieprawidłowe komórki w organizmie. Im więcej plam, im są one ciemniejsze tym tej substancji więcej. Banan z ciemnymi plamkami jest również 8 razy bardziej skuteczny we wspieraniu systemu odpornościowego. 1 – 2 banany dziennie uchronią przed przeziębieniem i grypą.

W takich przedojrzałych bananach skrobia zmienia się w cukry proste, które łatwiej strawić, ale tym samym mogą szybko podnieść cukier, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny wziąć to pod uwagę.

przejrz banana

Co jeszcze dobrego, oprócz smaku 🙂 drzemie w bananach?

– banany zawierają związek chemiczny tzw. tryptofan, który w naszym organizmie

  przekształca się w hormon szczęścia – mając więc gorszy dzień wszamaj

  banana i nastrój się poprawi 🙂

– ze względu na dużą zawartość potasu są doskonałym lekarstwem na kaca –

  przetestowałam – działa 🙂

– DNA ludzi i bananów jest zgodne w 50 %

– banany obniżają ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zachorowań na raka

– składają się w 75 % z wody i nie zawierają tłuszczu

– odkwaszają organizm

– podobno jedzenie codziennie na śniadanie bananów działa odchudzająco – to

  teoria Japończyków

.

To chyba wystarczajęce powody aby dodać choć jednego banana do swojego codziennego menu.

A gdy widzisz w sklepie przecenione brązowe banany bierz bez zastanowienia 🙂

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge