fbpx
zdrowie

Czosnek – nie tylko na przeziębienie i grypę !

Czosnek znany jest chyba każdemu jako środek przeciwzapalny wspomagający, a raczej skutecznie leczący przeziębienia i grypę. Niewiele osób jednak wie jakie cuda może jeszcze zdziałać w Twoim organizmie.

Działanie tej „cuchnącej róży” czy „rosyjskiej penicyliny” – jak bywa nazywany – jest wprost imponujące. Przede wszystkim chroni organizm przed działaniem negatywnych czynników środowiska zewnętrznego, odmładza oraz stabilizuje wszystkie funkcje organizmu, zapobiega cukrzycy typu II, nadciśnieniu i otyłości. Pomaga w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii i toksyn a przy tym ochrania florę bakteryjną jelit.

Oto lista schorzeń, w których czosnek jest niezastąpiony:

– wrzody żołądka

– grzybice

– owrzodzenia podudzi

– niedokrwistość

– bezsenność

– zapalenie stawów

– dolegliwości skórne

– choroby układu krążenia

– alergie

– zatrucia metalami ciężkimi

– schorzenia stawów

– choroby pęcherza moczowego

– nadmierna fermentacja i gnicie w jelitach

– stany kurczowe jelit

IMAG0621

Czosnek jest idealny przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, przy astmie oskrzelowej, ropniach płuc. W walce z bakteriami i wirusami stanowi naturalny antybiotyk. Pomaga zlikwidować pasożyty – grzyby Candida. Ma zdolności łączenia się z metalami ciężkimi, zatem wraz z nim zostają one wydalone wraz z kałem i moczem na zewnątrz.

Czosnek niszczy komórki nowotworowe !

Wyniki ośmiu projektów z Włoch i Szwajcarii wykazały, że zjadacze czosnku są o jedną czwartą mniej narażeni na raka okrężnicy w porównaniu z osobami, które czosnku nie jedzą. Poza tym badania te dowiodły, że czosnek obniża również ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników.

Czosnek ma zdolności obniżenia poziomu cukru we krwi, na tyle, że ludzie ze skłonnościami do hipoglikemii powinni być z nim ostrożni.

Co jeszcze potrafi czosnek ? Uwolnić zablokowane naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych, czyli ochrania tętnice i serce. Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz hamuje zlepianie się krwinek czerwonych a to z kolei zapobiega zmianom zakrzepowym prowadzącym do zawałów serca i udarów mózgu.

Jak widzicie lista jest dość pokaźna, dlatego czosnek powinno się zjadać nie tylko w momencie wystąpienia choroby, ale profilaktycznie codziennie przez cały rok po jednym dużym ząbku ! Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach z ust wystarczy rzuć nać pietruszki lub ziarenko kawy.

W przewlekłych schorzeniach górnych dróg oddechowych stosować rozgniecione 3 ząbki czosnku na szklankę gorącego mleka. Wypijać codziennie przed snem przez 4 tygodnie.

Przy nadciśnieniu tętniczym zastosować: 15 ząbków czosnku zmiksowanych w 0,5 litra zimnej przegotowanej wody z dodatkiem soku z 5 cytryn. Trzymać w lodówce i pić jedną łyżkę stołową na 30 minut przed każdym posiłkiem.

 

.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge