Co oprócz wody kryje w sobie arbuz ?
Mamy aktualnie sezon na arbuzy, są w każdym sklepie i w dobrej cenie. Chętnie je zajadamy, gaszą pragnienie i są słodkie.
Arbuz składa się w ponad 90 % z wody więc jest mało kaloryczny, w 100 gramach znajduje się tylko 37 kalorii. Pomimo tego, że jest to większości woda cieszy się również zawartością składników odżywczych (choć w niewielkich ilościach). A są to:
-
sód
-
potas
-
wapń
-
miedź
-
żelazo
-
fosfor
-
mangan
-
witamina E
-
witamina A
-
witamina C
-
witamina B5
-
beta karoten
Ponadto arbuz zawiera dwa cenne związki: cytrulina i lipoken
Cytrulina znajduje się głównie w białej części arbuza znajdującej się przy skórze. W naszym organizmie zamienia się ona w niezbędny nam aminokwas – argininę. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne. Aminokwas ten jest również zbawienny dla płuc, nerek, wątroby, a także ułatwia gojenie się ran.
Cytrulina ma udowodnione działanie antykataboliczne, oznacza to, że chroni tkankę mięśniową przed jej rozpadem i niszczeniem, oraz zmniejsza intensywność tzw. zakwasów.
Lipoken natomiast jest silnym antyoksydantem, który przekształca się w beta – karoten a następnie w witaminę A. Lipoken ma działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca a także zapobiega powstawaniu nowotworów.
Arbuz ponadto dodaje energii, wspomaga koncentrację, przyspiesza trawienie, polepsza jakość snu i ułatwia zasypianie. I ciekawostka: arbuzy świetnie radzą sobie z kacem 🙂
A pestki ? Właśnie, poza miąższem w arbuzie właściwości lecznicze maja również pestki. Zawierają one 30 % białka i 50% tłuszczu i ogółem mają więcej właściwości zdrowotnych niż sam miąższ. Badania wykazały działanie antybakteryjne i antygrzybiczne pestek arbuza.
Mimo, że arbuz to prawie sama woda ma właściwości zmniejszające biegunki. Jeszcze inne badania wykazały, że arbuzy mają właściwości przeciwzapalne a także wspomagają leczenie chorób prostaty.
Warto zajadać się nimi póki sezon i nie są drogie.
Arbuza można jeść nie tylko w kawałku samego, ale można w kostkę dodać do sałatki, np. takiej greckiej z fetą, połączenie tych smaków jest doskonałe.
Można używać do koktajli np.:
-
dwa duże plastry arbuza
-
szklanka malin
-
100 ml wody
-
garść liści mięty
-
sok z 1/2 cytryny
Składniki zblendować, mniam… a jeszcze po dodaniu kilku kostek lodu to prawdziwe orzeźwienie w upalne dni …
Zapraszam również do mnie na instagrama https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/
Jeśli potrzebujesz skutecznej diety odchudzającej to zapraszam TUTAJ po więcej informacji