Czarny czosnek dużo silniejszy w działaniu niż biały
Mowa tu o czarnym czosnku sfermentowanym. Rewelacja w smaku, można jeść sam, nie ma tego intensywnego zapachu co biały, ani ostrego smaku a raczej słodkawy taki fajny, a przy okazji właściwości o niebo silniejsze.
- ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
- obniża poziom całkowitych lipidów, cholesterolu, trójglicerydów, jest bardzo korzystny przy miażdżycy i innych chorobach układu krwionośnego
- skuteczny przy leczeniu cukrzycy
- ma doskonałe działanie na wątrobę, chroni jej komórki
- obniża ciśnienie krwi
- wzmacnia odporność
- poprawia zdrowie kości ze względu na duże stężenie cynku, manganu, witaminy B6, witaminy C i enzymów które ułatwiają odbudowę kości i ułatwiają wchłanianie wapnia
- ma silne działanie antykancerogenne, szczególnie jeśli chodzi o raka prostaty i przełyku
- przeciwdziała procesom starzenia, korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie dzięki zawartej w nim siarce
Czarny czosnek zawiera aż 18 aminokwasów spośród 20 podstawowych. Posiada 10 razy więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek.
Same zalety ale wada jedna, jest drogi. Jedna główka kosztuje w granicach 9 – 12 zł. Taniej się nie znajdzie, chyba, że gdzieś w jakiejś promocji. Jego wysoka cena spowodowana jest wysokimi kosztami przygotowania takiego czosnku. Powstaje on podczas obróbki w specjalnym piecu, gdzie czosnek musi pozostać od 40 do czasem nawet 90 dni w temperaturze 60 stopni. W wyniku fermentacji substancje aktywne i składniki mineralne są dużo łatwiej przyswajalne przez organizm niż czosnku białego.
Czarny czosnek nie jest jeszcze tak bardzo popularny w Polsce, rzadko widzę go w sklepach, ale spokojnie można go zamówić przez internet z ekologicznych upraw. Mimo, że drogi jak cholera to zachęcam jednak ze względu na jego niesamowite właściwości.
2 komentarze
Anna
Pani Ewelina to profesjonalistka przez duże „P”. Świetnie ułożone diety. Polecam.
ewelina
Dziękuję. Bardzo mi miło 🙂