Czego nie wiecie o witaminie E ?
O witaminie E niewiele się ogólnie mówi, wszędzie raczej tylko witamina C, czy witamina D omawiana jest i zalecana jako niezbędna i skuteczna dla poprawy zdrowia.
Okazuje się, że już w 1953 roku „Popular Science Dogest” opublikował 122 raporty, które ukazały się na łamach fachowych magazynów medycznych i które jednoznacznie wykazały skuteczne działanie witaminy E. Dwóch lekarzy (braci) Wilfrid i Evan Shute razem z doktorem Arthurem Vogesangiem prześledzili zmiany w odżywianiu się ludzi na przełomie wieków. Okazało się, co zresztą nie jest jakimś zaskoczeniem, że im więcej ludzie zaczęli jeść przetworzonej żywności, w tym wyrobów mącznych tym częściej zaczęli zapadać na choroby serca. A jedzenie przetworzonej i obfitującej w mączne produkty żywności powoduje szybsze pozbywanie się przez organizm witaminy E.
Witamina E przede wszystkim zmniejsza ilość tlenu jaka jest potrzebna komórkom, tkankom i narządom do prawidłowego funkcjonowania. A w przypadkach zmniejszonej ilości tlenu pomaga przetrwać organizmowi. Badacze jednoznacznie twierdzą, że witamina E jest skuteczna również w innych przypadłościach, między innymi:
- oparzenia
- rany
- owrzodzenia
- zapalenie żył
- cukrzyca
- zapalenie nerek
- psychoza
- szok pooperacyjny
- skutki porażenia dziecięcego
- i inne
Niedobory witaminy E mogą objawiać się w różny sposób, u jednej osoby objawi się miażdżycą czy cukrzycą, u innej chorobą skóry a jeszcze inna z powodu niedoborów może dostać zawału serca.
W czasopiśmie medycznym „New England Journal of Medicine” opublikowano wyniki dwóch przełomowych badań. Wynikało z nich, że osoby suplementujące witaminę E w ilości co najmniej 100 jednostek dziennie są o 59 – 66% mniej narażone na zapadnięcie na chorobę serca.
Natomiast badacze z Uniwersytetu w Cambridge odkryli dodatkowo, że osoby które już mają miażdżycę tętnic a przyjmują codziennie od 400 do 800 jednostek witaminy E mogą obniżyć ryzyko zawału serca o aż 77 %.
W jaki sposób witamina E działa ?
- zmniejsza zapotrzebowanie tkanek na tlen
- stopniowo rozpuszcza świeże skrzepy
- wspomaga krążenie oboczne
- zapobiega tworzeniu się blizn podczas gojenia ran
- zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u około 1/4 cukrzyków
- pobudza siły mięśniowe
- chroni ściany naczyń włosowatych
- zmniejsza stany zapalne
Ponadto witamina E:
- u osób powyżej 71 roku życia zmniejsza śmiertelność o 24%
- wydłuża życie osób palących papierosy
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 61% u osób przyjmujących 300 jednostek tej witaminy dziennie
- zapobiega POChP
- leczy stłuszczenie wątroby u osób przyjmujących 800 jednostek witaminy E dziennie
- zapobiega stwardnieniu zanikowemu bocznemu.
Należy jednak pamiętać, że istnieją witaminy, które czy przyjmowane syntetyczne czy naturalne dają te same efekty. Witamina E do nich nie należy. Jedynie naturalna jej postać przynosi korzyści zdrowotne.
Źródło: „Wylecz się sam” Andrew W. Saul
Jeden komentarz
Na rany
Pomaga mi przede wszystkim na rany, które mam po wewnętrznej części policzków.
Na rany ostatnio opublikował…5 niezwykłych właściwości grzybka tybetańskiego PLUS przepis na najzdrowszy kefir