Jak sprawdzić ile dni ma jajko ?
Kupując jajka w markecie czy zwykłym osiedlowym sklepie jego świeżość określamy zwykle po dacie przydatności do spożycia. Wiele osób kupuje jednak jaja na targowiskach, od kobitek, które twierdzą, że właśnie pozbierały jaja z kurnika itd. Są sposoby na to aby sprawdzić wiarygodność słów takiej jajkowej Pani 🙂 Ogólnie jajko zachowuje swoją świeżość do 28 dni od daty zebrania i w tym czasie można spokojnie takie jajo zjeść. A jak sprawdzić czy ta data już przypadkiem nie minęła ?
Najlepszym sposobem jest umieszczenie jajka w wodzie. Jajo świeże zawsze wyląduje na dnie w pozycji poziomej. Jeśli natomiast ułoży się w pozycji pionowej oznacza, że nie jest pierwszej świeżości, a jeśli do tego wypłynie na powierzchnię to nie proponowałabym takiego jajka spożywać.
Jajko już po tygodniu od zebrania może lekko odchylać się do pionu szerszą stroną ku górze po zanurzeniu w wodzie. Po 14 – 21 dniach ten kąt nachylenia będzie jeszcze większy, mniej więcej wyniesie 45 – 60 stopni. Jajo 30 dniowe będzie stało całkiem pionowo.
Być może niektórzy z Was zauważyli, że podczas gotowania jajek wokół nich zbierają się pęcherzyki powietrza. I właśnie im starsze jajko tym te pęcherzyki większe. Można to zaobserwować po ugotowaniu jajka i obraniu go ze skorupki, zauważycie wówczas, że w grubszym końcu jaja skorupka nie przylega idealnie do białka tylko występuje tam kawałek pustej powierzchni, no i właśnie im więcej tego miejsca tym starsze i gorsze jajko.
Jeszcze jedna sytuacja do określenia świeżości jaja to umiejscowienie się żółtka po ugotowaniu na twardo. W idealnie świeżym jaju żółtko będzie centralnie na środku, im jajko starsze tym żółtko będzie bliżej strony szerszej jajka, a czasem może Wam się zdarzyć, że żółtko będzie niemal widoczne gołym okiem nawet bez krojenia.
Reasumując:
Jajko, które ma maksymalnie 7 dni:
- po zanurzeniu w wodzie będzie ustawione całkiem poziomo względem dna naczynia
- praktycznie nie będzie wydzielać pęcherzyków powietrza podczas gotowania, lub w bardzo małej ilości
- po ugotowaniu żółtko będzie na środku
Jajko, które ma 7 do 21 dni:
- po zanurzeniu w wodzie jajko lekko zacznie się odchylać do pionu, ale kąt nachylenia nie przekroczy 60 stopni
- pojawią się pęcherzyki powietrza podczas gotowania
- po ugotowaniu żółtko będzie bliżej szerszej strony jajka
Jajko, które ma 21 do 28 dni:
- po zanurzeniu w wodzie jajko będzie jeszcze na dnie ale ustawi się zupełnie pionowo względem dna naczynia
- pojawi się sporo pęcherzyków powietrza podczas gotowania
- po ugotowaniu żółtko znajdzie się przy szerszej ścianie jaja (na dole)
Przy okazji polecam Wam artykuł, który pisałam jakiś czas temu dotyczący właściwości zdrowotnych skorupki jaj TUTAJ