Orzechy włoskie czyli nakarm swój mózg
W starożytności uważano, że orzechy są magiczne i że przynoszą szczęście. Teraz już wiadomo na czym ta magia polega – na ich właściwościach oraz na tym, co mogą dla nas a szczególnie dla naszego mózgu zrobić. Orzechy włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpływają na pracę mózgu. Wystarczy garstka tych orzechów dziennie aby znacznie poprawić pamięć. Naukowcy przeprowadzili testy wśród ludzi w wieku od 20 do 90 lat. Okazało się, że poprawę pracy mózgu zaobserwowano w każdym przedziale wiekowym. Czyli nigdy nie jest za późno aby poprawić sobie pamięć, koncentrację i wyostrzyć pracę tego organu.
Co jeszcze wyróżnia orzechy włoskie spośród innych orzechów ? Zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy znajduje się właśnie w tych włoskich. A to sprzyja młodości i ciała i ducha. Poprawiają znacznie ogólny stan naszego zdrowia.
Ponadto magnez zawarty w orzechach poprawi Twój humor i uspokoi, żelazo zapobiegnie anemii, a melatonina w znacznej ilości w nich zawarta wpłynie korzystnie na błogi sen.
Co my ogólnie w orzechach włoskich znajdziemy:
-
potas
-
wapń
-
żelazo
-
miedź
-
magnez
-
mangan
-
fosfor
-
cynk
-
foliany
-
witamina C
-
witamina E
-
witamina B6
-
witamina A
-
kwas foliowy
Poza wcześniej wspomnianymi korzyściami dla mózgu, orzechy włoskie mają również działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, przeciwzakrzepowe, bakteriobójcze. Samo zdrowie 🙂
Tak …. mają sporo kalorii, w 100 gramach jest ich aż 650 kcal. To wychodzi nieco ponad 3 garstki. Ale garstka dziennie nie spowoduje, że przytyjesz ale za to dla zdrowia będzie bomba. Część naukowców nawet twierdzi, że 7 orzechów dziennie to optymalna dawka.