Jakie niezwykłe właściwości kryje kurkuma ?
Czy wiecie, że kurkumina, związek chemiczny zawarty w popularnej przyprawie jaką jest kurkuma, została uznana przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute) za silny naturalny środek przeciwnowotworowy ? Ta informacja jest wiarygodna, gdyż Instytut ten wydał ponad 90 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a informacje i badania z tego źródła uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie.
Ponadto kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, żółciopędne, oczyszczające, diuretyczne, antymutagenne i tonizujące.
Kurkuminę określiłabym jako jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia przypraw, jeśli nie najkorzystniejszą. Niszczy raka nawet w przypadkach gdy okazał się on oporny na leki, ponadto zmniejsza wszelakie zapalenia w organizmie, ochrania organizm przed zatruciami metalami ciężkimi oraz zapobiega a nawet cofa chorobę Alzheimera.
To co ta przyprawa potrafi powoduje, że można nazwać ją niemalże lekiem.
Kurkuma działa przeciwutleniająco, co oznacza, że wymiata z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za większość chorób cywilizacyjnych. Kurkuma zapobiega również zlepianiu się płytek krwi, poprawia krążenie a tym samym chroni nas przed arteriosklerozą. Ponadto chroni wątrobę przed toksycznymi czynnikami, a przy zespole jelita drażliwego jest zbawienna. Przyspiesza także gojenie się owrzodzeń przewodu pokarmowego, oczyszcza krew, usuwa toksyny, zwalcza egzemy skórne, jest pomocna przy chorobach stawów oraz pomaga przy leczeniu grzybic. Ponadto jest pomocna przy leczeniu hemoroidów, przy przewlekłych infekcjach górnych dróg oddechowych, bólach gardła, zapaleniach migdałków …… itd
Sądzę, że i tak nie wymieniłam wszystkich korzyści płynących ze spożywania kurkumy. Z pewnością jest to przyprawa, którą bezwzględnie musisz mieć w swojej kuchni.
Niektóre firmy produkujące kurkumę oszukują … niestety …. i dodają do proszku np. mąkę. Najlepszym sposobem sprawdzenia czy kupiliśmy dobry produkt jest rozpuszczenie kurkumy w szklance wody. Jeśli po rozpuszczeniu na dnie zobaczymy osad będzie to oznaczało, że kupiliśmy oszukany produkt. Pamiętajcie o tym.
Druga sprawa to kraj pochodzenia. Zwracajcie na to uwagę i nie kupujcie produktu, który pochodzi z Chin, gdyż większość uprawnej tam ziemi jest zanieczyszczona metalami ciężkimi. Najlepszym wyborem jest Sri Lanka.
Jeśli potrawy jakie przygotowujecie nie koniecznie współgrają z tą przyprawą to możecie najzwyczajniej w świecie rozpuścić szczyptę kurkumy w szklance ciepłej wody, dodać łyżeczkę miodu dla poprawy walorów smakowych i po prostu wypić 🙂
.
Jeden komentarz
Kasia
Warto dodać, że aby kurkumina miała szansę się przyswoić trzeba ją spożywać z pieprzem lub chili 🙂 ewentualnie sięgnąć po suplement z kurkuminą, np licur, bo nie każdy się dobrze przyswaja, a nawet powiedziałabym, że tak samo jak kurkuma praktycznie wcale 🙁