fbpx
suplementy

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?

15 miejsce – cytryna

Cytryna jak każdy dobrze wie, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, sok z 1 cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.

cytryna_witamina_c

14 miejsce – pomidor

Na pewno słyszeliście o tym, żeby nie spożywać ogórka razem z pomidorem. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C, więc jeśli zjecie ogórek z pomidorem, stracicie tę cenną witaminę. Żeby temu zapobiec i nie musieć rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka poprzez np. skropienie go sokiem z cytryny.

pomidor_cytryna_witamina_c_1

13 miejsce – grejpfrut

Grejpfrut, cytryna i pomidor mają jeszcze jedną wielką zaletę – należą do bardzo małej grupy owoców, które odkwaszają nasz organizm, dzięki czemu na przeziębienia działają jeszcze lepiej!

grejpfrut_cytryna_witamina_c

12 miejsce – mandarynka

Mandarynka ma tyle witaminy C co sok z 1 cytryny. 3 mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

mandarynka_cytryna_witamina_c

11 miejsce – mango

Bardzo smaczny owoc, pod warunkiem, że będzie mocno dojrzały :)

mango_cytryna_witamina_c

10 miejsce – gotowana biała kapusta

Gotowanie zabija część witaminy C, mimo tego i tak ugotowana biała kapusta jest świetnym jej źródłem, mała jej porcja – ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z 2 cytryn.

porcja_kapusty_witamina_c

9 miejsce – truskawka

Potrzebujemy tylko 3 truskawek, aby dostarczyć tyle witaminy C co z soku z 1 cytryny.

truskawki_cytryna_witamina_c

8 miejsce – kiwi

Nie bez powodu mówi się, że kiwi to bomba witaminowa.

kiwi_cytryna_witamina_c

7 miejsce – czarna porzeczka

Garść czarnych porzeczek, ok. 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z 3 i pół cytryny.

garsc_czarnych_porzeczek_cytryna_witamina_c

6 miejsce – brokuł gotowany

Brokuł jest królem witamin, chyba żadne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C – cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Szaleństwo :)

brokul_cytryna_witamina_c

5 miejsce – brukselka gotowana

Jeszcze więcej witaminy C ma brukselka, 8 małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż 5 cytryn. Oprócz tego jak wszystkie warzywa działa odkwaszająco na nasz organizm.

brukselka_cytryna_witamina_c

4 miejsce – jarmuż gotowany

Jeśli brokuł jest królem witamin, to jarmuż powinien być królową :)

jarmuz_cytryna_witamina_c

3 miejsce – papaja

Papaję można kupić już w większości polskich sklepów,  dlatego ląduje na miejscu 3  :)

papaja_cytryna_witamina_c

2 miejsce – pomarańcza

Nie do wiary, że pomarańcza ma tak wiele witaminy C, zajmuje miejsce 2, bo jest mniejsza niż papaja i zdecydowanie łatwiej dostępna. 1 pomarańcza bez skórki to równowartość aż 5,5 wyciśniętych cytryn.

pomarancza_cytryna_witamina_c

1 miejsce – Najlepsze źródło witaminy C – papryka

1 miejsce bezapelacyjnie zajmuje papryka.  :)

papryka_cytryna_witamina_c

IDĘ WSZAMAĆ PAPRYKĘ 🙂

 

 

Źródło: http://salaterka.pl/zrodla-witaminy-c/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge