Czereśnie – lecznicze, odżywcze, odmładzające owoce
Nie do wiary, że czereśnie zawierają więcej wapnia, żelaza i jodu niż ryby morskie ! Pewnie mało kto się spodziewa, ale czereśnie zawierają sporo minerałów i witamin. Oto one:
– witamina C
– witamina A
– witamina B1, B2, B5, B6
– witamina K
– witamina E
– witamina PP
– ryboflawina
– tiamina
– niacyna
– kwas foliowy
– sód
– cynk
– mangan
– miedź
– siarka
– magnez
– fosfor
– potas
Czereśnie mają wspaniałe właściwości oczyszczające organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. W tym celu w medycynie ludowej zalecano zjadać porcję tych owoców zamiast jednego posiłku dziennie przez okres około 2 tygodni a najlepiej przez cały trwający na nie sezon. Ponadto czereśnie stanowią doskonały lek wspomagający leczenie artretyzmu oraz choroby zwyrodnieniowej stawów. Posiadają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe, zwalczają wolne rodniki. Regulują apetyt – dobrze podawać je dzieciom, niejadkom. Doprowadzają organizm do równowagi kwasowo zasadowej, przyspieszają trawienie i zmniejszają zaparcia. Ze względu na dużą zawartość potasu usuwają nadmiar soli z organizmu i tym samym wpływają dobroczynnie na pracę serca. Ponadto zalecane są przy: zapaleniu górnych dróg oddechowych, kłopotach z żołądkiem i chorobach nerek.
Dodatkowo:
– zwiększają odporność na infekcje
– wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
– usuwają nadmiar soli z organizmu
– zapobiegają anemii
– opóźniają procesy starzenia się skóry
– pobudzają wzrost włosów
– dodają energii
Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi dlatego najlepiej się nimi poobjadać na zapas 🙂 W tym czasie można sobie zrobić kurację oczyszczającą jelita, żyły, tętnice i stawy i w ciągu dwóch, trzech dni spożywać wyłącznie czereśnie. Skorzysta przy tym również nasza skóra, która stanie się bardziej napięta i będzie wyglądała młodziej.
Zapraszam również do siebie na instagrama: https://www.instagram.com/dietetyk_ewelina_palecka/
Jeśli interesuje Cię dieta odchudzająca zapraszam po więcej informacji TUTAJ |