Tyrania tłuszczów trans – dlaczego powinniśmy ich unikać ze wszystkich sił ?
Tłuszcze trans powstają ze skomplikowanego, nienaturalnego chemicznego procesu. Podczas jego powstawania większa część tłuszczu, która składa się z olejów wielonienasyconych, zostaje połączona z jonami niklu i wodoru, a do tego odrobiną wybielacza i barwnika. Całość poddaje się oczyszczaniu parą. Cały ten zawiły proces przeprowadzany jest po to, by zmienić skład chemiczny oleju w coś przypominającego tłuszcz nasycony. Dzięki niemu producenci mogą maksymalnie wydłużyć termin przydatności do spożycia.
Tym sposobem rodzi się oszust, który nawet w jednej kropli nie przypomina swoich naturalnych kolegów. To rodzaj sztucznie nasyconych, utwardzonych, lub częściowo utwardzonych tłuszczów wyprodukowanych z oleju roślinnego (najczęściej używanym olejem do takiej obróbki jest olej z rzepaku lub soi).
Oto lista niektórych spośród wielu innych negatywnych skutków jego spożycia:
– podnosi stężenie lipoproteiny (A) powodującej miażdżycę
– zwiększa poziom insuliny we krwi w odpowiedzi na glukozę, co powoduje
zwiększone ryzyko zachorowalności na cukrzycę
– zmniejsza zdolność czerwonych krwinek do reagowania na insulinę
– zmniejsza ilość tłuszczu w mleku kobiet karmiących oraz jednocześnie zwiększa
stężenie tłuszczów trans. Powoduje to zmniejszenie ostrości widzenia u
niemowląt.
– zmniejsza masę urodzeniową u noworodków
– zmniejsza stężenie testosteronu
– zwiększa liczbę nieprawidłowo zbudowanych plemników
– potęguje szkodliwe skutki niedoboru niezbędnych kwasów tłuszczowych
– upośledza działanie enzymów związanych z błonami komórkowymi
– powoduje zmiany w aktywności ważnego układu enzymów metabolizujących
rakotwórcze substancje chemiczne, narkotyki i leki
– nasila formowanie się wolnych rodników
– wykazano związki między spożyciem kwasów tłuszczowych trans a astmą
– naukowcy z Danii opublikowali w marcowym numerze „The Lancet” w 2001 roku,
że kwasy tłuszczów trans okazały się odpowiedzialne za wzrost przypadków
chorób serca. Obliczono, że w przypadku, kiedy tłuszcze trans dostarczają 2 %
energii, następuje zwiększenie ryzyka choroby serca o 25 %.
DO DIABŁA Z NIMI !!!
Absolutnie nie powinny one występować w naszej diecie !!! Kompletnie ! Zero !
Gdzie je można znaleźć? Oczywiście np. margaryna – fuj ! oraz inne mazidła do smarowania, kostki tak często używane do zup z tłuszczu roślinnego, wszystkie gotowe przekąski, frytki, ciasteczka i wszelakie wypieki. Niektóre wyroby mają oznaczenie, że takowych tłuszczów nie zawierają, lecz to nie jest prawdą, bo np. popcorn przeznaczony do robienia w mikrofali je zawiera a często oznaczony jest, że nie.
Dalej rzecz jasna z takich tłuszczy korzystają WSZYSTKIE lokale z fast foodami – omijaj je szerokim łukiem. Każdy olej rzepakowy i sojowy kupiony w markecie o ile nie jest oznaczony jako „z pierwszego tłoczenia, organiczny czy tłoczony na zimno” – choć do tych dwóch kolegów mam wątpliwości nawet przy takim zapisie. A skoro już jesteśmy przy oleju rzepakowym to badania na zwierzętach wykazały, że powoduje on patologiczne zmiany w sercu, a zarówno rzepakowy jak i sojowy nie zawierają omega 3, gdyż to właśnie te kwasy tłuszczowe podlegają uwodornieniu i są usunięte z olejów stojących na półkach sklepowych z powodu krótkiego terminu przydatności do spożycia i podatności na jełczenie.
A teraz jeszcze porównanie: tłuszcze trans vs nasycone (dane z wykładu wygłoszonego przez dr Mary Enig w National College of Naturopathic Medicine w październiku 2001):
– tłuszcze nasycone podnoszą poziom dobrego cholesterolu, a tłuszcze trans
obniżają go
– tłuszcze nasycone obniżają stężenie lipoprotein (A) powodujących miażdżycę, a
tłuszcze trans je podnoszą
– tłuszcze nasycone konserwują kwasy tłuszczowe omega 3, a tłuszcze trans
powodują, że te kwasy znikają
– tłuszcze nasycone nie blokują wiązania insuliny, a trans odwrotnie
– organizm wykorzystuje niektóre tłuszcze nasycone do walki z wirusami,
bakteriami i pierwotniakami oraz do wzmocnienia układu odpornościowego,
natomiast tłuszcze trans zakłócają jego funkcjonowanie.
Brońcie się rękami i nogami przed tłuszczami trans, gdyż powodują naprawdę wiele złego w naszych organizmach !!!
źródło: Nora Gedgaudas „Pierwotne ciało, pierwotny umysł”