Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?
15 miejsce – cytryna
Cytryna jak każdy dobrze wie, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, sok z 1 cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania. Są jednak o wiele lepsze źródła tej cennej witaminy i najważniejszego przeciwutleniacza.
14 miejsce – pomidor
Na pewno słyszeliście o tym, żeby nie spożywać ogórka razem z pomidorem. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C, więc jeśli zjecie ogórek z pomidorem, stracicie tę cenną witaminę. Żeby temu zapobiec i nie musieć rezygnować z tego połączenia, wystarczy zmienić pH ogórka poprzez np. skropienie go sokiem z cytryny.
13 miejsce – grejpfrut
Grejpfrut, cytryna i pomidor mają jeszcze jedną wielką zaletę – należą do bardzo małej grupy owoców, które odkwaszają nasz organizm, dzięki czemu na przeziębienia działają jeszcze lepiej!
12 miejsce – mandarynka
Mandarynka ma tyle witaminy C co sok z 1 cytryny. 3 mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
11 miejsce – mango
Bardzo smaczny owoc, pod warunkiem, że będzie mocno dojrzały
10 miejsce – gotowana biała kapusta
Gotowanie zabija część witaminy C, mimo tego i tak ugotowana biała kapusta jest świetnym jej źródłem, mała jej porcja – ok. 120 g zawiera tyle witaminy C, co sok z 2 cytryn.
9 miejsce – truskawka
Potrzebujemy tylko 3 truskawek, aby dostarczyć tyle witaminy C co z soku z 1 cytryny.
8 miejsce – kiwi
Nie bez powodu mówi się, że kiwi to bomba witaminowa.
7 miejsce – czarna porzeczka
Garść czarnych porzeczek, ok. 40 g, zawiera tyle witaminy C, co sok z 3 i pół cytryny.
6 miejsce – brokuł gotowany
Brokuł jest królem witamin, chyba żadne warzywo nie ma tak wielu witamin i minerałów. Ma również bardzo dużo witaminy C – cały brokuł równa się kilkunastu cytrynom! Szaleństwo
5 miejsce – brukselka gotowana
Jeszcze więcej witaminy C ma brukselka, 8 małych ugotowanych brukselek to równowartość soku z aż 5 cytryn. Oprócz tego jak wszystkie warzywa działa odkwaszająco na nasz organizm.
4 miejsce – jarmuż gotowany
Jeśli brokuł jest królem witamin, to jarmuż powinien być królową
3 miejsce – papaja
Papaję można kupić już w większości polskich sklepów, dlatego ląduje na miejscu 3
2 miejsce – pomarańcza
Nie do wiary, że pomarańcza ma tak wiele witaminy C, zajmuje miejsce 2, bo jest mniejsza niż papaja i zdecydowanie łatwiej dostępna. 1 pomarańcza bez skórki to równowartość aż 5,5 wyciśniętych cytryn.
1 miejsce – Najlepsze źródło witaminy C – papryka
1 miejsce bezapelacyjnie zajmuje papryka.
IDĘ WSZAMAĆ PAPRYKĘ 🙂
Źródło: http://salaterka.pl/zrodla-witaminy-c/