Banan z brązowymi plamkami – najlepszy dla zdrowia
W koszu w markecie zapewne przebierasz banany i kupujesz te najpiękniej wyglądające, czyli bez plam, przebarwień, żółciutkie, lub nawet te mniej dojrzałe aby w domu dłużej poleżały.
Być może po przeczytaniu tych informacji zmienisz nawyki.
Banany dojrzewając produkują przeciwutleniacze. Te z ciemnymi plamkami produkują substancję TNF (Tumor Necrosis Factor) a po polsku CMN czyli czynnik martwicy nowotworów, który zwalcza nieprawidłowe komórki w organizmie. Im więcej plam, im są one ciemniejsze tym tej substancji więcej. Banan z ciemnymi plamkami jest również 8 razy bardziej skuteczny we wspieraniu systemu odpornościowego. 1 – 2 banany dziennie uchronią przed przeziębieniem i grypą.
W takich przedojrzałych bananach skrobia zmienia się w cukry proste, które łatwiej strawić, ale tym samym mogą szybko podnieść cukier, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny wziąć to pod uwagę.
Co jeszcze dobrego, oprócz smaku 🙂 drzemie w bananach?
– banany zawierają związek chemiczny tzw. tryptofan, który w naszym organizmie
przekształca się w hormon szczęścia – mając więc gorszy dzień wszamaj
banana i nastrój się poprawi 🙂
– ze względu na dużą zawartość potasu są doskonałym lekarstwem na kaca –
przetestowałam – działa 🙂
– DNA ludzi i bananów jest zgodne w 50 %
– banany obniżają ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zachorowań na raka
– składają się w 75 % z wody i nie zawierają tłuszczu
– odkwaszają organizm
– podobno jedzenie codziennie na śniadanie bananów działa odchudzająco – to
teoria Japończyków
.
To chyba wystarczajęce powody aby dodać choć jednego banana do swojego codziennego menu.
A gdy widzisz w sklepie przecenione brązowe banany bierz bez zastanowienia 🙂
Jeden komentarz
acai original
Po prostu super nie wiem jak dziękować autorowi dzięki niemu udało mi się podejście treściwie do własnego organizmu.